CWI houdt derde landelijke Europadag

Centrum voor werk en inkomen

http://www.cwinet.nl

Zaterdag 4 november presenteert Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) honderden vacatures uit heel Europa. Op de derde landelijke Europadag vinden bezoekers informatie over wonen en werken in het buitenland. Er zijn EURES-adviseurs uit twaalf landen aanwezig en werkgevers uit acht verschillende landen. Dit jaar voor het eerst ook uit Tsjechië. De Europadag 2006 vindt plaats op 4 november van 10.00 tot 16.00 uur in de Amsterdamse Beurs van Berlage en wordt geopend door Europarlementariër Emine Bozkurt. De toegang is gratis.
CWI maakt deel uit van EURES, het Europese netwerk van arbeidsvoorzieningsorganisaties. EURES heeft als taak het vrije verkeer op de Europese arbeidsmarkt in goede banen te leiden. De leden wisselen vacatures, kandidaten en informatie uit. De belangstelling voor werken in het buitenland is groot: jaarlijks vinden op de CWI-vestigingen ruim 45.000 bemiddelings- en informatiegesprekken plaats over werken in Europa. Volgens onderzoek van bureau Eurostat zochten vorig jaar 121.000 mensen hun heil in het buitenland. In dit Europese Jaar van de mobiliteit van werknemers zijn op de Europadag meer dan veertig stands met informatie en banen te vinden. Er worden honderden vacatures voor vast en tijdelijk werk op verschillende niveaus aangeboden. De ervaring van vorige jaren leert dat met name de landen in Noord- en Zuid-Europa in trek zijn.

Een goede voorbereiding op het langere tijd in het buitenland wonen en werken is van groot belang. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de helft van de Nederlanders die emigreren, binnen acht jaar terugkomt. Tijdens de Europadag verstrekt SVB informatie over de consequenties van emigratie voor de sociale verzekering. UWV adviseert over de mogelijkheden een WW-uitkering te behouden bij het zoeken naar werk in het buitenland. Verder is er informatie over verhuizen, een nieuwe taal leren, belastingen en verzekeringen. Dit jaar zijn er bijna dertig verschillende presentaties en workshops te volgen.

Voor meer informatie over EURES: www.europe.eu.int/eures

Meer informatie over de stands en workshops: klik op de banner op www.werk.nl