Ingezonden persbericht


Persbericht

onderkomen voor solitaire bijen voor Biesboschcentrum Dordrecht

4 november a.s. 11.00 uur

Dordrecht, 30 oktober 2006

Ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan, overhandigt de Dordtse bijenhoudersvereniging op 4 november a.s. een nestkast voor solitaire bijen aan het Biesboschcentrum Dordrecht.

De bloeiende Dordtse bijenhoudervereniging bestaat 75 jaar. Een van de activiteiten die de club rondom dit heuglijke feit heeft ondernomen is de nestkastjesactie. Een actueel initiatief om het belangstellende publiek in contact te brengen met de wondere wereld van de solitaire of alleengaande bijen. Inmiddels heeft de jubilerende vereniging de zogenoemde nestkastjes voor solitaire bijen overhandigd aan een negental natuur- en milieuorganisaties uit de Drechtstedenregio. Zaterdag 4 november a.s. om 11.00 uur vindt het slot van deze actie plaats met de officiële overhandiging van een nestkastje aan een vertegenwoordiging van het Biesboschcentrum Dordrecht aan de Baanhoekweg 53 in Dordrecht.

Dit jaar heeft de oude V.B.B.N., de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt Nederland, ten gevolge van de fusie een andere naam aangenomen. De nieuwe naam is NBV. Deze afkorting staat voor Nederlandse Bijenhoudersvereniging. De NBV gaat door deze naamsverandering met de tijd mee. Het accent ligt voortaan niet exclusief op de honingbij, maar omvat alle bijensoorten.

Bij het grote publiek groeit gaandeweg het milieubewustzijn. Biesboschcentrum Dordrecht vervult in deze ontwikkeling een voortrekkersrol. Het centrum is sinds jaar en dag op allerlei manieren actief op het gebied van natuureducatie. Daar komt op 4 november '06 een nieuw onderdeel bij: een onderkomen, hoe bescheiden ook, voor alleengaande bijen. In schoolprogramma's en wandelexcursies kunnen de gidsen van het Biesboschcentrum door de plaatsing van deze nestkast aandacht besteden aan de solitaire bijen.

Prettige bijkomstigheid van de alleengaande bijensoorten is, dat zij niet kunnen prikken en dat zij genoegen nemen met een veel kleinere behuizing dan hun familieleden van het geslacht honingbij. Dat maakt deze gevleugelde familie tot geschikte huisgenoten. Een plekje op het balkon, aan de gevel, tegen een schuurtje, of aan een boom. Overal waar de zon schijnt voelen alleengaande bijen zich ogenblikkelijk thuis.

Eerder dit jaar vielen onder andere Burgemeester Bandell, Natuur- en Milieucentrum Weizigt en Kinderboerderij de Kieboehoeve de eer te beurt een nestkastje overhandigd te krijgen. Met het Biesboschcentrum Dordrecht sluit de actie en de jubileumviering van de V.B.N. Dordrecht e.o.

Meer informatie bij Leo van der Heijden, NBV Dordrecht e.o., tel. 078 61 22 855 of Marianne den Braven, manager Biesboschcentrum Dordrecht, tel. 078 630 53 63.

---- --