Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Afdeling Communicatie AD
Hilversum - Rotterdam, 31-10-2006

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending zaterdag 4 november
Nederland 1 - 17.30 tot 17.50 uur en van 18.25 tot 18.50 uur

Debat jeugdwerkloosheid in eenvandaag

EENVANDAAG stelt, in samenwerking met het AD en Fonds1818, in aanloop naar de verkiezingen, op zaterdag 4 november de jeugdwerkloosheid onder allochtone jongeren ter discussie. Dat gebeurt in een kruising tussen een debat en een festival met als titel 'Allochtoontje komt om zijn loontje?'

Van 17.30 uur tot 17.50 uur is op Nederland 1 een aantal reportages te zien over het onderwerp en wordt live geschakeld naar de festivallocatie in Den Haag. In het tweede deel van de uitzending (18.25 uur tot 18.50 uur) gaat een selectie van acht jongeren van allochtone komaf in debat met lijsttrekkers Mark Rutte (VVD) en Wouter Bos (PvdA). De centrale vragen zijn "Wie is verantwoordelijk voor de grote werkloosheid onder allochtonen?" en "Wat gaat de politiek hier de komende jaren aan doen?".

De totale uitzending is tevens te volgen via www.eenvandaag.nl. Na afloop van de tv-uitzending gaat het debat door op internet. De 250 jongeren in de zaal kunnen dan vragen stellen aan de politici.

De presentatie van de uitzending is in handen van Karel van de Graaf.

De middag voorafgaand aan de uitzending kunnen circa 500 jongeren vanaf 15.00 uur in Theater AStA aan het Spui in Den Haag meedoen aan 'battles' en diverse workshops zoals 'outfitcoaching' en 'pimp your identity'. Het CWI verzorgt een banenmarkt en komt met acht grote werkgevers die een job in de aanbieding hebben.

Het debatfestival wordt verder ondersteund door de Mondriaan Onderwijsgroep uit Den Haag, Maroc.nl, FunX, Kleurrijk Brabant Werkt en het Albeda ROC in Rotterdam.

EENVANDAAG en het AD hebben de afgelopen weken via diverse uitingen al aandacht besteed aan de hoge werkloosheid onder allochtone jongeren. Voor het AD is het debatfestival tevens de afsluiting van het project 'Dichtbij een baan'.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl