Nationale braakbalpluisweek 2006

Zoogdiervereniging vzz

Nationale Braakbalpluisweek 2006

Op initiatief van de Zoogdiervereniging VZZ en WILDzoekers wordt de vijfde Nationale Braakbalpluisweek georganiseerd in samenwerking met 29 natuurmusea en bezoekerscentra.

Tijdens de braakbalpluisweek kunnen kinderen uilenballen uitpluizen. Deze uilenballen of braakballen zijn droge pluizige balletjes en zijn gelukkig niet zo vies als het klinkt. Uilen eten muizen en kleine vogels met huid en haar op, maar de botjes, schedels en vacht kunnen ze niet verteren. Die braakt de uil samengeperst in een langwerpige prop .de braakbal. uit. In braakballen vind je de resten van die muizen en vogeltjes terug. Met een loep, kwastje en satéstokjes gaan de kinderen aan de slag om een braakbal uit te pluizen. Aan de hand van een zoekkaart gaan ze zelf bekijken welke soorten muizen de uilen zoal naar binnen hebben gewerkt. De skeletonderdelen die de kinderen vinden, kleuren ze in op een kleurplaat. Als de braakbal helemaal is uitgeplozen, krijgen ze een officieel Pluisdiploma en mogen ze de gevonden botjes en schedels mee naar huis nemen.

Kinderen kunnen individueel of met hun schoolklas van 4 november tot 12 november bij één van de 29 deelnemende natuurmusea of bezoekerscentra terecht om braakballen uit te pluizen. Meer informatie over deze spannende en leerzame activiteit en de deelnemende organisaties waar je aan de slag kan, is te vinden op de website: www.wildzoekers.nl

De deelnemende organisaties aan de Pluisweek 2006 zijn: Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Bezoekerscentrum De Wieden, Bezoekerscentrum .s- Graveland, Bezoekerscentrum Oisterwijk, Bezoekerscentrum Brunssumerheide, De Groote Modderkolk, CNME Maastricht en regio, Ecodrome, Natuurmuseum Groningen, Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt (van het Hoekschewaards Landschap), De Hortus Centrum voor Natuur en Milieu, Museon, Naturalis Leiden, Natuurmuseum Brabant, Natuurhistorisch Museum Maastricht, Natuurmuseum Nijmegen, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Bezoekerscentrum Sonsbeek, Milieu Huis, Bezoekerscentrum Het Twiske, Regionaal NME Centrum Doetinchem, Pieter Vermeulen Museum, Universiteits Museum Utrecht, CNM De Schoolsteeg, Informatieboerderij Zorgvrij, Natuurmuseum Dokkum, NME-centrum de Klyster, Bezoekerscentrum De Grote Rivieren, Stadsboerderij 'De Gagelsteede'.

De Nationale Braakbalpluisweek wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het de Haëlla Stichting en het Regulus Fonds beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Meer informatie: Neeltje Huizenga / 026-3705318 / 06-26294659 / pluisweek@vzz.nl Zoogdiervereniging VZZ Oude Kraan 8, 6811 LJ, Arnhem website: www.vzz.nl of www.wildzoekers.nl