Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Hilversum, 2 november 2006

'In Tunesië mag nergens de islam in doorklinken'

In Tunesië is het al sinds enige tijd onrustig sinds de president van dit land een oud verbod op de hoofddoek in openbare ruimtes, nog eens bestendigde. Sinds die tijd werd de hoofddoek wel 'gedoogd', maar sinds kort wordt de hoofddoek alleen nog binnenshuis toegestaan. Naast de hoofddoekkwestie worden ook alle andere religieuze uitingen de kop ingedrukt.

Dr. Moncef Marzouki is één van Tunesië's meest prominente mensenrechtenactivisten. Hij ontving al vele prijzen voor zowel zijn medische inzichten als voor zijn mensenrechtenactiviteiten. Hij is ook uitgesproken kritisch op de huidige president Zine Elabibne Ben Ali en daarom ondervindt hij veel weerstand van het regime. Zo is zijn paspoort afgepakt, is hij dagen gegijzeld geweest en leeft hij nu als een gevangene in zijn eigen huis. "Mijn situatie is eigenlijk niet te verdragen, maar ik ben een doorzetter", aldus Marzouki in een interview met de Nederlandse Islamitische Omroep op radio 5.

Moncef Marzouki vertelt over de huidige onrust en wantoestanden, het verbod op de hoofddoek en zijn persoonlijke omstandigheden in Tunesië.

Het gehele gesprek kunt u horen in De Horizon op zaterdag 4 november van 19.30 tot 20.10 op radio 5.

Voor de redactie:

Meer informatie via NIO-programmamaker Mohamed Bouzia, te bereiken op kantooruren via 035-677 2727 of via 06-22788750.