Gemeente Spijkenisse


Bewoners, leerlingen en wethouders in actie tegen het hard rijden

03 november 2006

Gedragscampagne Verkeer
Het hard rijden in woonwijken, daar wordt in Waterland zaterdag 4 november en vrijdag 10 november extra op gelet. Niet door de politie, maar door bewoners en kinderen zelf.

Op zaterdag 4 november bemant een groep bewoners uit de wijk Waterland de 5Tellenzone op de Waarsman tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Zij worden ondersteund door wethouder Jan Willem Mijnans, verantwoordelijk wethouder Wijkveiligheid.

Op vrijdag 10 november doen leerlingen uit groepen 3 en 4 van o.b.s. De Veenvlinder tussen 13.00 uur en 14.00 uur mee op de Schouw. De leerlingen maken zelf borden en attenderen automobilisten op een leuke manier op hun snelheid. De leerlingen worden ondersteund door de verantwoordelijk wethouder Verkeer en Vervoer, Christel Mourik.

De 5Tellenzone is een gebied op straat dat wordt aangegeven met markering. Als automobilisten door deze zone rijden en er binnen vijf tellen weer uit zijn hebben ze te hard gereden. Bij beide acties is politie aanwezig.

Onder bewoners is een prijsvraag uitgeschreven. Via een kaart zijn bewoners uitgedaagd om samen met buurtgenoten een ludieke actie te bedenken om de 5Tellenzone uit te voeren. Gevraagd is om automobilisten duidelijk te maken wat men van hun snelheid vindt. Voor de meest effectieve en originele actie stelt de gemeente een winterborrel beschikbaar. Er zijn uiteraard wel enkele voorwaarden voor de actie. Van de rijbaan mag geen gebruik gemaakt worden, de actie mag geen agressie opwekken en de veiligheid van verkeersdeelnemers en van de groep mag niet in het geding komen.

De 5Tellenzone maakt onderdeel uit van de gedragscampagne verkeer die de gemeente samen met de politie en de woningcorporaties in Waterland en de Kreken gestart is. Als de campagne succes heeft, zal deze uitbreiden naar andere wijken van Spijkenisse. De gedragscampagne is voorgesteld door bewoners vanuit het project Wijkveiligheid om het hard rijden in woonwijken tegen te gaan. In de wijkveiligheidsplannen staat de aanpak van het hard rijden in bijna alle wijken in de top 5 van maatregelen om de directe woon- en leefomgeving veiliger te maken.