Gemeente Amsterdam



Eerste Dag van de Ontmoeting in stadsdeel Oost/Watergraafmeer

3 november 2006

Op zaterdag 4 november 2006 vieren de bewoners van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer de eerste Dag van de Ontmoeting. Migrantenorganisaties nodigen iedereen uit om in een tent op het plein aan de Joubertstraat elkaar te ontmoeten en te leren kennen.

Het BOMO (Bestuurlijk Overleg Migranten Organisaties) organiseert deze dag. Antoinette Tanja, portefeuillehouder Emancipatie en Integratie is trots op het initiatief: `Op de Dag van de Ontmoeting zijn er veel verschillende activiteiten voor iedereen. Op ongedwongen wijze maken bewoners kennis met de cultuur en gewoonten van andere mensen. Mensen zijn praktisch buren van elkaar maar hebben weinig contact. Ik hoop dat deze dag daar verandering in brengt.'

Activiteiten

Veel migranten- en maatschappelijke organisaties laten op informatiestands en in presentaties zien hoe zij de samenleving leefbaar willen maken en houden. In het programma is veel ruimte voor muziek en theater. De Spreeksteen uit het Oosterpark staat voor een dag op het plein aan de Joubertstraat, dus ook aan debat is geen gebrek. En, zoals gebruikelijk in Oost/Watergraafsmeer, daar waar mensen elkaar ontmoeten wordt goed gegeten. Er zijn dan ook hapjes uit verre oorden, maar ook oer-Hollandse lekkernijen.

wijamsterdammers.jpg (56 Kb) Organisatoren

Het initiatief voor deze eerste Dag van de Ontmoeting komt van de migrantenorganisaties in het stadsdeel. Deze organisaties zijn verenigd in het BOMO en zijn al sinds jaren een vaste gesprekspartner van het stadsdeel. De organisaties zijn met hun grote en gevarieerde achterbannen de thermometer van de multiculturele samenleving. Het BOMO wil nu bekender worden om als collectief van organisaties waarden te benadrukken die staan voor een respectvolle gemeenschap waarin veel culturen zich thuis voelen.

Wandeling

Onderdeel van de Dag van de Ontmoeting is een buurtwandeling, waarbij verschillende kerken en moskeeën worden bezocht. De tocht is georganiseerd door het Breed Interreligieus Overleg (BIO). Er is een lange en een korte route, die beide eindigen in de Al Kabir moskee aan de Weesperzijde, die net ingrijpend is verbouwd.

Feestelijke tent

Het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer en het actieprogramma Wij Amsterdammers maken deze Dag van de Ontmoeting mede mogelijk. De feestelijke tent van de Dag van de Ontmoeting staat op het plein aan de Joubertstraat, ook bekend als het Edgar Davidsplein, en is toegankelijk van 12.00 tot 18.00 uur.