Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Hoe Stalinlaan Vrijheidslaan werd

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen onthult op zaterdag 4 november een herdenkingsbord op de hoek Vrijheidslaan (nr. 101) / Victorieplein. Het bord herinnert aan het feit dat het vijftig jaar geleden is dat de gemeenteraad van Amsterdam besloot om de toenmalige Stalinlaan om te dopen in Vrijheidslaan. Dit besluit werd in 1956 genomen uit protest tegen het bloedig neerslaan van de Hongaarse revolutie door het Russische leger.
Burgemeester Cohen zal het eerste exemplaar van het boek `Hongaren in Nederland - Nederlanders in Hongarije, 50 jaar na 1956' van schrijfster Maria Douwes, uit handen van de Hongaarse ambassadeur, de heer Gábor Szeniványi, ontvangen.

Het programma :
12.00 uur : ontvangst met koffie/thee in tent
12.30 uur : welkomstwoord door Duco Adema, voorzitter dagelijks bestuur stadsdeel ZuiderAmstel
12.35 uur : toespraak burgemeester Job Cohen
12.45 uur : toespraak de heer Gábor Szeniványi, ambassadeur Hongarije in Nederland, overhandiging boek aan burgemeester Cohen 12.55 uur : toespraak de heer Miklos Tóth, secretaris van het bestuur van de Hongaarse Federatie in Nederland
13.05 uur : onthulling herdenkingsbord door burgemeester Cohen Aansluitend is er in de tent gelegenheid voor napraten onder het genot van een hapje en een drankje.

Plaatsing van het herdenkingsbord is een initiatief van de Hongaarse Federatie Nederland. Stadsdeel ZuiderAmstel en woningstichting Eigen Haard ondersteunen dit initiatief.