Ingezonden persbericht

- PERSBERICHT -

NOMINATIES ANTON WACHTERPRIJS 2006

Amsterdam/Harlingen, 21 september 2006 - De nominaties voor de tweejaarlijkse Anton Wachterprijs zijn bekend. De literaire vakjury maakte haar keuze uit honderd ingezonden titels. Ze selecteerde zes prozadebuten en gaf bij elke titel haar beoordeling. Voorafgaand aan de uitreiking van de Anton Wachterprijs zal de jury haar definitieve keuze van het beste prozadebuut bekendmaken.

Genomineerd voor de Anton Wachterprijs 2006 zijn, in alfabetische volgorde:

Gerbrand Bakker, Boven is het stil (Cossee)
Anneloes Timmerije, Zwartzuur (Augustus)
Pieter Toussaint, De brief (Cossee)
Aleid Truijens, Geen nacht zonder (Cossee)
Arthur Umbgrove, Midden op de weg, zo hard mogelijk (Contact)
Christiaan Weijts, Art.285b (Arbeiderspers)

Gemiddeld zijn vier boeken per uitgeverij ingezonden. Van de ingezonden boeken was bijna de helft van een vrouwelijke auteur. Maar liefst drie inzendingen bevatten de naam (H)elena in de titel. De volledige lijst met inzendingen is te bekijken op www.antonwachter.nl. Hier vindt u ook de jurybeoordeling van de genomineerde titels.

Literaire vakjury
De Anton Wachterprijs is ingesteld in 1977. Winnaar van de tweejaarlijkse prijs wordt gekozen op basis van unanimiteit en op grond van overwegingen die in het juryrapport publiek worden gemaakt. De jury bestaat momenteel uit Martin Ros, Maarten 't Hart, W.A.M. de Moor en Jo Huizinga (voorzitter). Eerder werd de prijs onder meer toegekend aan A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Paul Verhuyck en Arnon Grunberg. Winnaar in 2004 was Arjan Visser, met het boek De laatste dagen.

Uitreiking
Traditiegetrouw vindt de uitreiking van de Anton Wachterprijs plaats in Harlingen (Lahringen), de geboortestad van Simon Vestdijk en van zijn alter ego Anton Wachter. Zaterdag 4 november 2006 is de eerstvolgende uitreiking. Aanvang 14.00 uur in de Grote Kerk, Kerkpad 3 te Harlingen. Aanwezigheid van pers en publiek is op uitnodiging. Gelieve uw belangstelling kenbaar te maken via het secretariaat van de Anton Wachterprijs.