Voorbeeldig onderwijs. Over vormingsidealen en leerdoelen


'S-HERTOGENBOSCH, 20060911 -- Het Thijmgenootschap en het Soeterbeeck Programma organiseren op zaterdag 4 november 2006 het symposium Voorbeeldig onderwijs. Over vormingsidealen en leerdoelen. Het symposium vindt plaats in de Avans Hogeschool, Onderwijsboulevard 215 in 's-Hertogenbosch. Klein- en grootschalige voorbeelden van goed onderwijs in westerse en niet-westerse culturen staan centraal tijdens deze dag.

Minister van Onderwijs, Maria van der Hoeven, spreekt over haar onderwijsidealen. Sprekers zijn verder onder andere Fons van Wieringen, hoogleraar onderwijskunde en voorzitter van de onderwijsraad, Ad Borsboom, hoogleraar antropologie, Ben van der Hilst, voorzitter Nederlandse Montessori Vereniging, Marijke Verbrugge, bestuurslid Vereniging Beter Onderwijs Nederland, en Hans van Crombrugge, hoogleraar pedagogiek. Meer informatie en voorinschrijving is mogelijk via www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/voorbeeldigonderwijs.

Wat zijn de huidige onderwijsidealen? Gaat het om kennis en vakbekwaamheid, om een adequate voorbereiding op een functie in het sociale en economische leven, om persoonlijke groei en levensbeschouwelijke ontwikkeling, om vorming van de leerling tot een bewuste, kritische burger, of het invoeren van de leerling in de historische en culturele wortels van de West-Europese beschaving? Er zijn nog tal van andere pedagogische doelstellingen te formuleren waartussen keuzes gemaakt moeten worden. Tijdens het symposium wordt gedebatteerd over de keuzemogelijkheden.

Het Thijmgenootschap, vereniging voor wetenschap en levensbeschouwing, zet zich als vereniging van christelijke intellectuelen in voor het bevorderen van wetenschappelijke reflectie op ontwikkelingen in cultuur en samenleving.

Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen bevordert reflectie, conversatie en debat over wetenschap, samenleving en levensbeschouwing.

Voor meer informatie en aanmelding zie www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/voorbeeldigonderwijs of (024) 361 55 55.





Soeterbeeck Programma