Ingezonden persbericht


Amersfoort krijgt een eigen filmfestival

AMERSFOORT - Is Cannes je te ver weg, dan kun je binnenkort ook in Amersfoort terecht. Daar zal op 4 november voor het eerst SCENECS gehouden worden, een filmfestival voor aankomend profesionals en de bestaande filmmakers. ATP Film Company, de Amersfoortse filmproductiemaatschappij nam het initiatief hiertoe en wil Amersfoort daarmee op de kaart zetten als de nieuwe filmstad.

SCENECS wordt een jaarlijks terugkerend filmfestival in het hart van ons land. Filmmakers met verschillende achtergronden uit alle delen van het land kunnen hun producties in een competitie mee laten doen. De categorien zijn drama, documentaire en shorts (videoclip / experimenteel / animatie). Het festival zal op een zaterdag plaatsvinden en bestaan uit een middag- en avondprogrammering. Het middagprogramma start 's middags rond 12:30 en duurt tot 17:00. Verdeeld over een aantal bioscoopzalen zullen de films, opgesplitst per categorie vertoond worden. Van 17.00 tot 19.00 uur is er een pauze, waarin men de gelegenheid heeft een hapje te gaan eten in de binnenstad van Amersfoort. Om 19.00 start de awarduitreiking. Per categorie kan er een prachtige award met een geldbedrag als hoofdprijs worden gewonnen. Deze award wordt ontworpen en gemaakt door de kunstenares Isabeau Nagel uit Soest. Ook wordt er naast deze hoofdprijs een publieksprijs per zaal bekend gemaakt, die door middel van een formulier per zaal door de kijkers ingevuld wordt. De awarduitreiking wordt gepresenteerd door Miss Nederland 2006 met telkens een gast per categorie. Tussen de prijsuitreikingen van elk categorie kan men genieten van verschillende dans- en muziekacts.

De jury van SCENECS bestaat uit negen personen die de inzendingen kritisch zullen gaan beoordelen. De leeftijd van de juryleden varieert tussen de 20 en 60 jaar. In de jury zitten o.a. een producent, jonge filmmaker, kunstenaar, schrijver en een aantal gevestigde personen uit de Amersfoortse cultuurwereld.

SCENECS stimuleert twee verschillende doelstellingen met haar festival. De eerste is het festivalaanbod in Amersfoort te verbreden, zodat er ook in de winterperiode wat te beleven is. "Amersfoort is rijk aan verschillende festivals maar een filmfestival ontbreekt daarin. Tevens kunnen we met dit evenement een ander soort publiek van buiten de stad kennis laten maken met Amersfoort" aldus Arya Tariverdi, een van de initiatiefnemers. De tweede doelstelling is het bevorderen van de ontwikkeling van beginnende filmmakers in Nederland en het uitbreiden van hun netwerkplatform. Via dit festival bieden we de jonge filmmakers een ontmoetingsplaats waar ze hun netwerk in de filmindustrie verder kunnen uitbreiden.
Ben je geinteresseerd in vrijwilligerswerk voor SCENECS, of heb je een film gemaakt die je wilt inzenden, surf dan voor meer informatie naar www.scenecs.com.

Voor meer informatie kunt u ons mailen op dit adres, of bellen naar 033-4565888.
office@atpstudios.com

Karianne Hylkema
hoofd organisatie SCENECS