Ingezonden persbericht


Natuurwerkdag in Rijk van Nijmegen

Op zaterdag 4 november 2006 vindt voor de zesde keer de landelijke Natuurwerkdag plaats. Op 260 locaties door heel Nederland kunnen duizenden liefhebbers van natuur en landschap actief aan de slag. Ook in het Rijk van Nijmegen kunnen natuurliefhebbers hun handen uit de mouwen steken en iets terug doen voor de natuur. Het Natuurmuseum Nijmegen, het IVN Rijk van Nijmegen, Landschapsbeheer Groesbeek en Scouting St. Walrick organiseren dit jaar gezamenlijk de natuurwerkdag Rijk van Nijmegen. Onder deskundige begeleiding kan iedereen meehelpen met diverse onderhoudswerkzaamheden zoals wilgen knotten, bomen zagen, struiken snoeien en nieuwe bomen planten. Jongere kinderen helpen mee met hooi en takken opruimen. Deelnemers dragen er zo aan bij dat de heide terugkomt en daarmee de fraaie zandhagedis, dat salamanders en kikkers in de poel komen, orchideeën groeien, oude rivierarmen weer zichtbaar worden en inlandse bomen weer een kans krijgen om te groeien. Deelname is uiteraard gratis. Kom en werk mee!

Op de volgende vier natuurlocaties kan jong en oud aan de slag:

De Paddenpoel in de Ooijpolder gebruikt het Natuurmuseum voor educatief wateronderzoek. Het is een belangrijke poel voor kikkers, salamanders en andere waterdieren. De poel groeit echter dicht door planten en struiken terwijl de poel juist open moet blijven. Deelnemers gaan wilgen zagen en riet snijden. Aanvang: 10.00 uur bij het museum aan de Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen, daarna wandelen naar de Paddenpoel. Einde is om 13.00 uur. Er is werk voor 15 personen. Ook kinderen kunnen zich aanmelden. Aanmelden bij Jacco Steendam, telefoon 024 - 3297070 of jacco@natuurmuseum.nl.

In het Nijmeegse stadspark Staddijk is naast recreatie ook natuurontwikkeling belangrijk. In het gebied loopt een oude rivierarm van de Maas, er komen veel paddenstoelen voor en er groeien zelfs orchideeën! Deelnemers gaan samen met het IVN Rijk van Nijmegen opschot van elzen en wilgen verwijderen zodat er weer zicht ontstaat op de oude rivierarm. Het is vooral zaag - en knipwerk. Kinderen kunnen helpen hooi te verwijderen van het orchideeënveld. Ook kun je deelnemen aan excursies in het gebied. Aanvang: 9.30 uur bij parkeerplaats van de sportvelden aan de Staddijk in Nijmegen. Einde is om 14.00 uur. Er is werk voor 40 mensen. Aanmelden bij Doret van Lith, tel 024 - 3571324 of via doret.vanlith@hetnet.nl. De excursies zijn van 10.30 tot 11.30 uur en van 11.30 tot 12.30 uur.

Het natuurgebiedje de Galgenhei in Groesbeek is het laatste restant van een droog heidegebied, dat in de Middeleeuwen in gebruik was als excecutieterrein. Een kudde schapen eet jonge kiemplanten zodat de heide weer terugkomt en daarmee ook de fraaie zandhagedis. Om de schapen een handje te helpen, worden grotere planten handmatig weggehaald, samen met Landschapsbeheer Groesbeek.

Aanvang: 9.00 uur bij de bushalte Nieuweweg aan de Nieuweweg in Groesbeek. Einde om 13.30 uur. Er is werk voor 50 mensen. Aanmelden bij Peter Pouwels, telefoon 024 - 3974266 of via e-mail: p.pouwels2@chello.nl.

Scouting kampeerterrein St. Walrick ligt in het bos van de Overasseltse Vennen. Samen met Scouting St. Walrick gaan deelnemers Amerikaanse vogelkers en prunus weghalen zodat licht en lucht ontstaat waardoor inlandse bomen kunnen groeien. Ook worden struiken geplant.

Aanvang: om 10.00 uur bij De Hut (110 meter na het stenen hoofdgebouw) aan de St.Walrickweg in Overasselt. Einde om 15.00 uur. Er is werk voor 40 mensen. Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Aanmelden bij Jan van Leeuwen: jan@vleeuwen.org of tel. 0316 - 542666.

Trek oude kleren, laarzen en werkhandschoenen aan. Neem eventueel gereedschap mee, zoals een snoeischaar en een beugelzaag. Voor extra gereedschap wordt gezorgd. Voor koffie en thee wordt gezorgd maar neem zelf brood mee. Aanmelden kan ook via de website www.natuurwerkdag.nl.

Voor redactie: Wilt u dit bericht volgende week plaatsen zodat belangstellenden zich kunnen aanmelden? De foto's zijn rechtenvrij te gebruiken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Natuurmuseum Nijmegen, Yvonne Bloemena, telefoon 024 - 3297070 of via pr@natuurmuseum.nl.

--------------------------------------------
Natuurmuseum Nijmegen
Gerard Noodtstraat 121 Nijmegen
6511 ST Nijmegen
Tel. 024 - 3297070
pr@natuurmuseum.nl
www.natuurmuseum.nl