Ingezonden persbericht


17 oktober

Persuitnodiging

Cha Cha. Fenomeen Herman Brood
5 november 2006 t/m 28 januari 2007

Het Groninger Museum en Groninger Forum hebben het genoegen u uit te nodigen voor de persbijeenkomst en het debat ter gelegenheid van de tentoonstelling Cha Cha. Fenomeen Herman Brood, op zaterdag 4 november 2006 om 12.00 uur in het Groninger Museum.

Het Groninger Museum wil met de tentoonstelling Cha Cha. Fenomeen Herman Brood, vanaf 5 november, in de eerste plaats de uiteenlopende, maar alle met rock-'n-roll verbonden, aspecten van Broods persoonlijkheid laten zien. De tentoonstelling concentreert zich rond het atelier van de kunstenaar met daarnaast een selectie schilderijen en werken op papier, foto's uit particuliere collecties en een bijzondere reeks foto's van Anton Corbijn. Unieke filmbeelden maken het verhaal compleet.

Het atelier was de plek waar Brood veel van zijn schilderijen maakte, muziek componeerde, teksten schreef en waar zijn onconventionele levenswijze vrij spel had. Deze ruimte die sinds de dood van Brood vrijwel onaangeroerd is gebleven, wordt in zijn geheel ingebouwd in de grote blauwe middenzaal van het Ploegpaviljoen. Voorts zal een selectie schilderijen en tekeningen een beeld geven van zijn beeldende kunstenaarschap. Zijn schilderijen gaan meestal over hem zelf en zijn conflicten met het leven, maar tegelijkertijd geven ze uitdrukking aan de leegheid van het menselijk bestaan in algemene zin. Als schildersmateriaal maakte Brood naast verfspuitbussen gebruik van sjablonen en in de afrondende fase injectiespuitjes om doorgaans in zwart accenten en contouren aan te geven. Broods schilderijen hebben een duidelijk eigen, herkenbare stijl en een eigen onderliggende thematiek die de beste werken met elkaar verbindt. Een speciale bijdrage aan de gehele presentatie wordt geleverd door filmmaker Piet Wichers. In de jaren zeventig en begin jaren tachtig heeft Wichers de muzikant Brood tijdens en tussen optredens in Groningen intensief gevolgd, hetgeen heeft geresulteerd in ongeveer dertig uur filmmateriaal. Een compilatie daarvan is dankzij Wichers en bemiddeling van Harry Romijn van de Groninger Archieven in het museum te zien.

Debat 4 november
Herman Brood: enfant terribble of getalenteerd kunstenaar? De kunst van Herman Brood is aanleiding voor een pittig debat tussen sprekers en publiek onder leiding van Jan Eilander. Jan Eilander is schrijver, film- & tv-maker en zanger. Hij was scenarist en regisseur van Rock-'n- Roll Junkie en schreef het gelijknamige boek.

Film
Vanaf 9 november 2006 is de speelfilm Wild Romance, over het leven en de muziek van Brood, te zien in de landelijke bioscopen.

Activiteiten
Er worden vele activiteiten georganiseerd zoals: lezingen over Brood en andere rock- n'- roll heroes van o.a. Bart Chabot, Kester Freriks, Martin Bril, Menno Pot en Koos van Dijk, een debat over de museale waarde van het beeldende werk van Herman Brood, een cursus fenomenen, films, documentaires en swingavonden. Zie www.groningerforum.nl, www.groningermuseum.nl

Groninger Forum
De tentoonstelling Cha Cha. Fenomeen Herman Brood wordt georganiseerd in het kader van het Groninger Forum. De partners van het Groninger Forum zijn: Het Groninger Museum, de Openbare Bibliotheek, RHC Groninger Archieven en Filmtheater Images. Het Groninger Forum werkt samen met instellingen en organisaties die zich bezighouden met het Groninger verleden, actualiteit, informatievoorziening, onderwijs, cultuur en debat. Naar aanleiding van deze tentoonstelling wordt onder andere veel samengewerkt met de Groninger Archieven. In samenwerking met verschillende organisaties worden verschillende activiteiten rondom Herman Brood georganiseerd.

Noot aan de redactie
U kunt zich aanmelden via het bijgevoegde aanmeldingsformulier. Samenstelling tentoonstelling: Vincent de Pater, Han Steenbruggen, Alma Burema