Gemeente Haarlem


PERSBERICHT
20 oktober 2007


De mens en zijn gedoe


Tijdens de nacht van de Galeries op 4 november 2006 prestenteert Christine Peursum het eerste exemplaar van haar oeuvrecatalogus tijdens de opening van haar expositie in het SBK Kunstcentrum Haarlem. Een boek waarin 'De Mens En Z'n Gedoe' centraal staan, een document over haar werk en haar leven.

Christine Peursum heeft het leven als leidraad voor haar kunst gekozen. Tekeningen, schilderijen, keramiek, wandkleden, beelden en niet te vergeten levenskunst, zijn daar tot dusver de voornaamste uitingen van. Wie het oeuvre van Peursum kent wordt verrast door de hoeveelheid en diversiteit. Kennis maken met Christine Peursum, haar werk en haar leven betekent even met haar meelopen en zien wat zij ziet. Tegenover de uitbundigheid van haar schilderijen zijn de getekende dagboek- fragmenten ontroerend simpel. Hiervan zijn tweeëndertig bladen opgenomen.

Behalve Peursums eigen werk zijn er ook bijdragen van derden over haar werk. Zo gaat Aart van der Kuijl in op de kenmerken van haar beeldtaal. Vaak schildert Peursum repeterende elementen als ritmisch bewegende personen en wolken in het verschiet. Deze verkeren meestal in een archetypisch landschappelijke situatie van oer-Hollandse aard. Ze zijn aan zee, liggen aan het strand, of hollen door een weiland. De stadse mensen in haar werk geeft zij een stuwende dynamiek en vaart mee door frequent terugkerende stijlelementen als wapperende haren, opwaaiende jurken en jasjes.

Het boek, 112 pagina's in full colour is vormgegeven door Margreet Bouman,
Het is te koop vanaf 1 november bij het SBK Kunstcentrum, de Vishal en verschillende boekhandels in Haarlem en omgeving en kost E 24,50.

De tentoonstelling Christine Peursum, Schilderijen en plastieken is te zien van 4 november tot en met 2 december bij het SBK Kunstcentrum, Gedempte Oude Gracht 121, te Haarlem

---


Noot voor de redactie,

Gemeente Haarlem