Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Lantaren/Venster presenteert 'Jazz in L/V' op zaterdag 4, 11 en 18 november

MARC RIBOT

zaterdag 4 november

Het eerste concert in het kader van 'Jazz in L/V' is een een optreden van de Amerikaanse gitarist Marc Ribot. Marc Ribot heeft een onmiskenbaar rauw rockgeluid dat hij met diverse muzikale stijlen combineert: experimentele avant-garde, jazz, latin en balkan. Belangrijker dan het specifieke geluid is voor Ribot de muzikaliteit waarmee hij stukken benadert. Hij ontleedt de songs die hij speelt tot op het bot en maakt ze zich eigen zonder hierbij de essentie van de stukken uit het oog te verliezen. Marc Ribot heeft als gitarist onder andere gespeeld bij John Zorns Electric Masada, Elvis Costello en Tom Waits.

Marc Ribots Spiritual Unity is een fantastische livegroep met vier grootheden uit de internationale muziekscene die samen op zoek gaan naar het toppunt van hun muzikale kunnen. Topbassist Henry Grimes (1935) is de gastmuzikant van dit nieuwe project van Ribot.

Bezetting:
Marc Ribot: gitaar
Roy Campbell: trompet
Henry Grimes: bas
Chad Taylor: drums

Jazz in L/V | Za 4 nov | 21:00 | ¤ 15 / ¤ 13 (met kortingspas)

OREGON

zaterdag 11 november

Op zaterdag 11 november heeft Lantaren/Venster een exclusief concert, een eenmalig optreden in Nederland van het legendarische Oregon.

Oregon vermengt folk, etnische en klassieke muziek en werd met die unieke stijl een sleutelband in de jazzmuziek gedurende de jaren zeventig en tachtig. Oregon werd in 1970 gevormd door gitarist Ralph Towner. Na de tragische dood van percussionist Colin Walcott in 1984 is de band een tijdje uit elkaar gegaan. Oregon is hervormd in 1987 met Trilok Gurtu als vervanger. Met de nieuwe bezetting maakte Oregon twee albums. Gurtu verliet de band in 1992. Oregon is nu weer helemaal terug met de jonge Mark Walker op drums.

Bezetting:
Ralph Towner: akoestische en klassieke gitaar
Paul McCandless: oboe, Engelse hoorn
Glen Moore: bas
Mark Walker: drums

Jazz in L/V | Za 11 nov | 21:00 | ¤ 17 / ¤ 15 (met kortingspas)

YURI HONING: WIRED PARADISE

zaterdag 18 november

Tenslotte presenteert Lantaren/Venster op zaterdag 18 november een optreden van Wired Paradise, de nieuwe band van Yuri Honing.

Wired Paradise verwelkomt de luisteraar in een raadselachtige realiteit, waar invloeden hoorbaar èn voelbaar zijn van de vele reizen die deze musici maakten. Vijf eigenzinnige musici geven hun gezamenlijke kijk op de wereld. Op hun debuut (dubbel)cd Temptation komt die wereld op je af. Arabische muziek blijkt hoorbaar dicht bij blues te liggen, punk is goed mengbaar met fusion, evenals reggae verweven kan worden met soundscapes. Temptation is een feest voor geest en oor,

Al jarenlang wordt saxofonist Yuri Honing beschouwd als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Europese jazz scene, onder meer dankzij zijn succes met het Yuri Honing Trio (Tony Overwater: bas, Joost Lijbaart: drums). Met Yuri Honing's Wired Paradise zet hij een nieuwe stap in zijn toch al imposante carrière.

Twee belangrijke nieuwe invloeden bepalen het klankbeeld: harmonie en electriciteit, geïntroduceerd door gitarist Frank Möbus. Ook Tony Overwater heeft op aandringen van Yuri Honing electriciteit aan zijn expressie toegevoegd. Basgitaar, veel stekkers, snoeren en pedalen geven een nieuwe uitingsvorm aan het gepassioneerde, intense spel van deze gelauwerde bassist. Joost Lijbaart, compaan door dik en dun, is de onmisbare ritmische alter ego van Yuri Honing. Met zijn innovatieve spel is Lijbaart enerzijds een stuwende kracht en anderzijds een alerte sparring partner. Sinds de zomer van 2006 maakt nòg een gitarist deel uit van de groep: de Nederlandse rockgitarist Paul Jan Bakker, bekend van Seven, Kane en Anouk. Met Bakker in de gelederen klinkt niet alleen extra harmonie en electriciteit, maar hij weet ook het element rock te integreren in de sound van de groep en draagt bij aan een weergaloos sterke ritmesectie.

Bezetting:
Yuri Honing: tenor- en sopraansaxofoon
Frank Möbus: gitaar
Paul Jan Bakker: gitaar
Tony Overwater: basgitaar
Joost Lijbaart: drums

Jazz in L/V | Za 18 nov | 21:00 | ¤ 13 / ¤ 11

Voor meer informatie:

www.lantaren-venster.nl