Ingezonden persbericht


UITNODIGING VOOR CD PRESENTATIE LIEDJES VAN TOON DOOR MAURICE HERMANS

Momenteel touren wij met onze productie Liedjes van Toon door het land, met Richard Groenendijk, Ellen Evers en Lone van Roosendaal. De première was op 2 oktober in Sittard. De voorstelling is zeer goed ontvangen door de pers en ook het publiek is zeer enthousiast. Tijdens deze première is een live CD opgenomen. Het is een mooie dubbel CD geworden van de hele voorstelling. Deze CD wordt op 4 november aanstaande in De Meervaart in Amsterdam door de zoon van Toon, Maurice Hermans uitgereikt aan de cast en het orkest.

Bij deze gelegenheid zullen vele vrienden van de solisten en Bekende Nederlanders aanwezig zijn.

Dat gebeurt aan het einde van de voorstelling op het toneel in aanwezigheid van het publiek. Na afloop zijn er interview mogelijkheden en foto - momenten.

Indien u geinteresseerd bent te komen, laat ons dat dan even weten via de mail: jp.songs4ever@site.nl of via telefoon: 06-51716232. Dan liggen de kaartjes klaar aan de kassa van de Meervaart, Meer en Vaart 300 in Amsterdam. De voorstelling begint om 20.15 uur. De kaartjes kunnen gehaald worden vanaf 19.30 uur.

Met vriendelijke groeten en hopelijk tot 4 november

Juliette Pieters
06-51716232

www.liedjesvantoon.nl

bijgaand de persmap van de voorstelling

Portretfoto's en scenefoto's en keyvisual in hoge resolutie downloadable via www.demediavilla.nl -> keuze -> keuze , login met Username: 'pers', Password: 'mediavilla'

Maurice Hermans na zijn eerste bezoek aan de voorstelling: "Ik heb nu gezien dat de prachtige liedjes van vader niet alleen door hem gezongen kunnen worden. Door de spontane, bijna kinderlijke manier van interpretatie van deze liedjes door de drie solisten, was ik na enkele ogenblikken al vergeten dat ik die liedjes al zo heel lang ken. Ze kregen nieuwe kleuren en nieuwe klanken. Ik weet zeker dat vader Toon hier waanzinnig trots op zou zijn en ik voelde duidelijk zijn aanwezigheid die avond in het theater."

Recensies:

GPD: 'Liedjes van Toon' heeft internationale allure Hier wordt zo respect- en liefdevol met het prachtige materiaal van De artiest van de (vorige) eeuw omgesprongen, dat Toon er graag voor uit zijn graf zou komen. Nergens geven Ellen Evers, Lone van Roosendaal en Richard Groenendijk toe aan de gevaarlijke verleiding om Toon te imiteren. Nee, ze interpreteren, en dat doen ze op een uiterst originele en verrassende manier, begeleid door en fantastisch viermans-orkest o.l.v. Nico van der Linden. Voor het oudere publiek zijn er volop momenten van herkenning. Maar de teksten van Toon zijn tijdloos en de melodieën universeel zodat er ook voor anderen genoeg te genieten blijft. Geen enkel nummer is gedateerd. De geëngageerde liedteksten als Jam, Stiletto en Oorlog zijn zelfs hoogst actueel en hadden gisteren gemaakt kunnen worden. 'Kippenvel'.

Volkskrant: De 'echte Toon' klinkt juist in zijn liedjes. De nummers krijgen nieuw leven, zonder het oude te verloochenen. Het is gelukt de liedjes meer diepgang te geven door sfeerblokjes in de voorstelling te maken, niet onderbroken door de conférences waar het Toon-publiek altijd op zat te wachten. Oorlog en Stiletto zijn wonderschoon. Door de wonderlijke arrangementen van Bob Zimmerman krijgen de nummers een nieuw leven, zonder het oude te verloochenen. Dit soort hommage-voorstellingen wordt vaak de vernieling in geholpen door te veel biografische tussendoortjes van de bewierookte held. De naam Toon Hermans is niet te horen en dat werkt perfect. Zijn muziek ligt nu op een mooi gedekte tafel voor een nieuwe generatie genieters.

NRC: Meezingliedjes van Toon Hermans
Dat Toon Hermans veel voortreffelijke liedjes heeft gemaakt, blijkt nu des te beter uit het theaterprogramma Liedjes van Toon. Drie solisten zingen 36 nummers in een sierlijk aaneengeregen voorstelling die ook een verrassend beeld geeft van 's mans veelzijdigheid: kolder- en liefdesliedjes, sfeerchansons, woordspeelse grappenmakerij, kuierdeuntjes en meezingbare melodietjes. En bovendien kozen samensteller Cor Franc en regisseur Fred Florusse ervoor om de meeste aandacht te geven aan de liedjes die minder bekend bleven of zelfs ongebruikt werden teruggevonden in Hermans' nalatenschap.

AD: **** Lieve liedjes van Toon over de liefde
Het publiek geniet zicht- en hoorbaar van de gloedvol vertolkte liedjes. Vergulde blikken bij het verstilde Vader; meedeinen bij Vierentwintig rozen; uit de stoelen bij Mien waar is m'n feestneus. Een sympathiek, smaalvol gepresenteerd programma.

Trouw: Muzikale ode aan Toon Hermans de liedjesman Het is ook genieten als je weer even wordt herinnerd aan hoe heerlijk Toon met eenvoudige taal kon knutselen. Er zijn ook nummers die groots en opvallend zijn. Ze schuiven Toon de praatjesmaker naar achter en de liedjesman naar voren. Ellen Evers en de band maken van 'Dat doe jij' een heuse song die dichtbij het American Songbook repertoire komt, compleet met swing en een freakende trompet. En Lone's 'Time to Dance' klinkt werelds, met fantasierijke arrangementen, roffelend slagwerk en spannende blazersloopjes. Op zulke momenten ontstijgen de liedjes van Toon de eenvoud van de Hollandse gehaktbal.

Elsevier: ****Generatiekloof gedicht bij Liedjes van Toon Als iedereen massaal naar deze mooie ode aan Toons muzikaliteit komt kijken, zal Toons muziek over twintig jaar nog beluisterd worden. In enkele nummers heb ik ware poezie gehoord.Ook muzikaal is er het nodige aan de nummers gesleuteld. Het rustige jazzy chanson geluid van Hermans is vervangen door een vol, gelikt popgeluid. Met dank aan het voortreffelijk musicerende viertal onder leiding van Nico van der Linden. Als de nieuwe generatie cabaretiers en zangers zo omspringt met het overgeleverde erfgoed van de vorige generatie, dan is de kloof gedicht.

De Stentor: Deuntjes Toon Hermans zijn geen niemendalletjes In 'Liedjes van Toon' wordt 's mans naam niet één keer genoemd, maar elke noot is een eerbetoon aan de uitzonderlijke kwaliteiten van de grootmeester uit Sittard. Wat blootgelegd wordt, zijn de vele lagen die schuilgaan onder Hermans' ogenschijnlijke niemendalletjes. Zeker, het gaat om kleine liedjes, maar de onderwerpen zijn groot en tijdloos. Hartverscheurend mooi is ook In 't graas van de wei, het laatste liedje dat Toon zelf op de bühne zong en dat fenomenaal fraai wordt vertolkt. Zonder Hermans te imiteren, gelukkig. Dat doen de drie, fantastisch begeleid door het combo van Nico van der Linden, op geen enkel moment. Er is gekozen voor radicaal andere arrangementen. Zo is Méditerranée een kostelijke smartlap geworden van een fout Amsterdams duo (Richard en Ellen). En je hoort vleugjes rhythm & blues, pop en blues. Niet erg 'Toon', maar dat was ook niet de bedoeling. Toon was Toon en dat moet zo blijven. Zijn muzikale erfenis verdient in een nieuwe jas gehoord te worden door volle zalen.

Dagblad van het Noorden: ****Stil verdriet en kilometers serpentine Het programma maakt zich er niet af met een sliert succesnummers. Er is ook aandacht voor werk dat onbekend is gebleven of in Toons nalatenschap werd aangetroffen. Dat tilt de show uit boven plichtmatig eerbetoon. Niets dan lof voor het eminent mooie begeleidingsorkest en drie voortreffelijke solisten. Ze maken zich respectvol ondergeschikt aan het repertoire en aan elkaar. Evers, Van Roosendaal en Groenendijk vervallen niet in imitaties en brengen een krachtige en persoonlijke vertolking in cadans met verrassende, modernistische arrangementen. Zonder flauwe praatjes. De naam Toon Hermans valt niet één keer. Inderdaad, je herkent hem uit duizenden.

Sentimento.nl:
**** en publiek waardeert het met het maximum aantal 5 sterren ***** Ik heb genoten. Dat Lone van Roosendaal, Richard Groenendijk en Ellen Evers met veel plezier op het podium staan is duidelijk te zien. In een rap tempo komen er zo'n 40 verschillende liedjes van Toon voorbij. Blije, droevige, mooie en leuke. Drie topartiesten hebben hun ziel in de liedjes gelegd en brengen ze vol overgave. Dat is genieten, af en toe grinniken en de rillingen over je rug. Ga naar het theater, zeker weten dat je een heerlijke avond hebt.

Trompetter: Leidjes van Teun brengen Sittard in extase Het aanwezige publiek werd menigmaal in verrukking gebracht door de excellente uitvoering en liet zich ontroeren door de fantastisch mooie teksten zoals alleen 'Teun' ze aan het papier kon toevertrouwen.

Limburger: Liedjes van Toon zijn niet van toen
Er is voldoende te genieten. De Liedjes van Toon blijken namelijk best zonder conference te kunnen en ze zijn ook niet zo belegen als men zou verwachten. Doordat Bob Zimmerman de arrangementen zeer creatief heeft voorzien van een hedendaagse draai en/of beat, is de muziek opvallend levendig. Het orkest onder leiding van Nico van der Linden bedient zich zelfs van stuwende funkbas en swingende afterbeat. En ook de blaosmuziek wordt niet vergeten. De van oorsprong Zuid-Limburgse Lone van Roosendaal weet met heldere stem de gevoelige snaar van de zachte G te raken. Ellen Evers treft de meer frivole kanten loepzuiver. En Richard Groenendijk zorgt voor de komische noot en schuwt niet om af en toe tegen het Jordanese aan te schmieren. Cor Franc heeft het programma evenwichtig opgebouwd, met voor ieder een eigen hoekje en met aangename groeperingen van liefdesliedjes, levensliedjes, onzin-liedjes en meezingers.

Musicalsite.be: Feest der herkenning in Liedjes van Toon Het programma Liedjes van Toon is uitgegroeid tot een mooi compliment voor Toon Hermans. De pareltjes uit deze voorstelling vormen voor de Toon-liefhebbers een feest der herkenning, voor de leek een echte openbaring. In een stijlvol programma etaleren Ellen, Lone en Richard hun toptalent en geven een eigen invulling aan de onvergetelijke en tijdloze liedjes, maar weten de geest van de oorspronkelijke nummers te bewaren. Dat vormt mede de kracht van deze voorstelling. Het is muisstil genieten van Lone's ontroerende vertolking van het intieme Appels op de tafelsprei, Of het is gieren met Ellen in Méditerranee of Il Pleut. Het in dialict gezongen In 't graas van de wei krijgt de allure van een volkslied. Liedjes van Toon staat garant voor een geslaagd avondje uit waarbij je goedgezind de zaal uitstapt.

liedjes uit de voorstelling zoals de pers erover schrijft: Zomeravondconcert Kippenvel (GPD)
Cafe Biljart Kippenvel (GPD
Tango van het Blote Kontje Schaterlach (GPD)
Tango van het Blote Kontje Geestig (Dagblad van het Noorden) Gabriel, Lieverd en Moe gaan de keiharde concurrentie aan met het origineel (GPD) Mediteranee Een gezellig-ordinaire smartlap (Trouw) Mediterranee Een van de grappigste scènetjes.(NRC) Mediterranee ontpopt zich als een komisch nummer. (Elsevier) Mediterranee Een kostelijke smartlap van een fout Amsterdams duo Mediterranee en Il Pleut Gieren van de lach (musicalsite.be) Mien waar is m'n feestneus begint met een knappe klassieke aria (Trouw) Mien waar is m'n feestneus Uit de stoelen bij Mien waar is m'n feestneus Ballonnetje De smeuige, hoekige jazz-versie van Ballonnetje van pianist Nico van der Linden en zijn mannen zal zelfs een kritisch jazz-publiek kunnen bekoren. (Volkskrant) Annemarieke Danst Mooiste onbekende lied (GPD)
Annemarieke Danst Hermans schildert liefdevol en gedetailleerd de kermisperikelen in een kleine stad. (Trouw)
Wonderschoon! (de Stentor)
Dat doe jij Ellen Evers en de band maken van Dat Doe Jij een heuse 'song' die Dichtbij het American Songbook repertoire komt, compleet met swing en een freakende trompet. (Trouw) Vader Vergulde blikken bij het verstilde Vader (Algemeen Dagblad) Time To Dance Lone's Time to Dance, een van Hermans' internationale nummers, Klinkt werelds. Met fantasierijke arrangementen, roffelend slagwerk en spannende blazers-loopjes. (Trouw) Jam, Stiletto, Oorlog hoogst actueel en hadden gisteren gemaakt kunnen worden (GPD) Oorlog en Stiletto Ze passen exact in het tijdsbeeld van vandaag en kleuren de theatershow. (Dagblad van het Noorden) Oorlog en Stiletto Oorlog en Stiletto zijn wonderschoon (Volkskrant) Appels op de tafelsprei muisstil genieten bij Lone's ontroerende vertolking van Appels op de Tafelsprei (musicalsite.be) Appels op de tafelsprei gaat de keiharde concurrentie aan met het origineel en zelfs -met Excuses aan - met Mathilde Santing Vierentwintig Rozen Meedeinen bij Vierentwintig rozen (Algemeen Dagblad) In 't graas van de wei Hartverscheurend en fenomenaal mooi vertolkt krijgt in de versie van Lone, Ellen en Richard de allure van een Volkslied (musicalsite.be)
FACTSHEET

Genre Muziektheater / Theaterconcert

Met Ellen Evers, Richard Groenendijk en
Lone van Roosendaal

Creatief producent/samenstelling Cor Franc

Muzikale leiding Bob Zimmerman
Regie Fred Florusse
Decor- en Lichtontwerp Wim Dresens
Kostuumontwerp Peter George d'Angelino Tap
Geluidsontwerp Gijs Kater
Orkest

Orkestleider en Piano Nico van der Linden

Saxen, Fluit, EWI, Trompet, Trombone Bart van Hoof

Bas Joep Lumeij

Drums en Percussie Mark Eshuis
Try outs 21 september t/m 1 oktober 2006
Première 2 oktober 2006, Stadsschouwburg Sittard Speelperiode september 2006 t/m januari 2007
Aantal voorstellingen 76

Website www.liedjesvantoon.nl
ZIE VOOR DE RECENSIES EN PUBLIEKSREACTIES ONZE WEBSITE

Producent

Songs 4 Ever B.V., Postbus 2444, 1200 CK Hilversum T 035 - 6289832
E songs4ever@site.nl
www.liedjesvantoon.nl

Impresariaat

Impresariaat Ruud de Graaf, Veldwade 8, 3439 LE Nieuwegein

T 030 - 267 37 62

F 030 - 267 40 55
E impresariaat@ruuddegraaf.nl
www.ruuddegraaf.nl

Perscontacten, marketing & communicatie

Juliette Pieters
T 035-6289832
M 06-51716232
E j.pieters@american-songbook.com
www.liedjesvantoon.nl
SPEELLIJST

Speellijst 2006-2007

September 2006

do 21 Theater de Bussel Oosterhout 1 0162-428600
vr 22 Theater de Bussel Oosterhout 1 0162-428600
za 23 Theater de Bussel Oosterhout 1 0162-428600
di 26 Theater de Speeldoos Baarn 1 035-5418050
wo 27 Theater de Speeldoos Baarn 1 035-5418050
vr 29 Lochemse Schouwburg Lochem 1 0573-251081

Oktober 2006

zo 01 Stadsschouwburg Sittard-Geleen (14.30) Sittard 1 046-4524400

ma 02 Stadsschouwburg Sittard-Geleen Sittard première 046-4524400

wo 04 Schouwburg De Meerse Hoofddorp 023-5563707
do 05 Schouwburg Venray Venray 0478-530999

vr 06 Theater Kerkrade Kerkrade 045-5716607

za 07 TheaterHotel De Oranjerie Roermond 0475-391491 di 10 Theater Congrescentrum De Nobelaer Etten-Leur 076-5034350 wo 11 Munttheater Weert 0495-540322
do 12 Schouwburg Amphion Doetinchem 0314-376000
za 14 Stadsschouwburg Groningen Groningen 050-3680368 di 17 Theater de Maaspoort Venlo 077-3207207
wo 18 Theater de Schalm Veldhoven 040-2533578
vr 20 Schouwburg De Lawei Drachten 0512-335050
za 21 Hanzehof Zutphen 0575-512013
zo 22 Stadsschouwburg Middelburg (15.00) Middelburg 0900-3300033 di 24 Schouwburg Amstelveen Amstelveen 020-5475175 wo 25 Theater aan het Vrijthof Maastricht 043-3505555 do 26 Theater aan de Parade Den Bosch 0900-33727233 vr 27 Theater de Willem Papendrecht 078-6158226
za 28 Theater 't Speelhuis Helmond 0492-587000
zo 29 Theater De Reehorst (16.00) Ede 0318-750332 di 31 Chassé Theater Breda 076-5303132

November 2006

wo 01 Theater De Koornbeurs Franeker 0517-396363
do 02 Theater Markant Uden 0413-256110
vr 03 Isala Theater Capelle a/d Ijssel 010-4586400 za 04 de Meervaart Amsterdam 020-4107777
wo 08 De Hofnar Valkenswaard 040-2074020
vr 10 Kennemer Theater Beverwijk 0251-221453
zo 12 oude Luxor Theater (14.30) Rotterdam 010-4843333 zo 12 oude Luxor Theater Rotterdam 3 010-4843333
wo 15 Schouwburg De Kring Roosendaal 0165-555555
do 16 Theater in de Muze Noordwijk 071-3646226
vr 17 Schouwburg De Nieuwe Doelen Gorinchem 0183-692222 di 28 de Rijswijkse Schouwburg Rijswijk 070-3360336 wo 29 Stadstheater Zoetermeer 079-3427565
do 30 De Metropole Almere 036-5339400

December 2006

vr 01 Theater-Congrescentrum De Tamboer Hoogeveen 0528-280180 za 02 Stadsschouwburg De Maagd Bergen op Zoom 0164-280555 zo 03 Spant! Bussum 035-6913949
wo 06 De Kom Nieuwegein 030-6045554
do 07 Schouwburg Agnietenhof Tiel 0344-673500
vr 08 Schouwburg Cuijk Cuijk 0485-315107
za 09 Theater het Kruispunt Barendrecht 0180-615958 zo 10 Theater De Vest (14.30) Alkmaar 072-5489999 di 12 WestlandTheater De Naald Naaldwijk 0174-636900 wo 13 De Goudse Schouwburg Gouda 0182-513750
do 14 Stadsschouwburg Nijmegen Nijmegen 024-3221100 vr 15 Theater De Leest Waalwijk 0416-331751
za 16 Schouwburg De Kampanje Den Helder 0223-678678 zo 17 Theaterhotel Almelo (15.00) Almelo 0546-803000 di 19 Theater Orpheus Apeldoorn 0900-1230123
wo 20 Theater De Muzeval Emmen 0591-617000
do 21 Figi Theater Zeist 0900-1091013
vr 22 Schouwburg Arnhem 026-4437343
za 23 Stadsschouwburg Velsen Ijmuiden 0255-515789
wo 27 Zaantheater Zaandam 075-6555333
za 30 Lucent Danstheater Den Haag 070-8800333

Januari 2007

di 02 Cultureelcentrum Hasselt Hasselt 00-3211229933 wo 03 Schouwburg het Park Hoorn 0229-291000
do 04 Schouwburg Odeon Zwolle 038-4288288
vr 05 Theater De Lampegiet Veenendaal 0318-540141
za 06 Scheldetheater Terneuzen 0115-695555
zo 07 Leidse Schouwburg (16.00) Leiden 071-5163888 di 09 Schouwburg Tilburg Tilburg 013-5432220
wo 10 Schouwburg De Storm Winterswijk 0543-514365
do 11 Castellum Alphen a/d Rijn 0172-429292

vr 12 Stadsschouwburg Eindhoven 040-2111122
za 13 Theater de Purmaryn Purmerend 0299-432205
zo 14 Theater Geert Teis (15.00) Stadskanaal 0599-631731

Wijzigingen voorbehouden, alles avondvoorstelling, tenzij anders aangegeven.


1 Try out

2 Première

3 Optie

Voor meer informatie zie www.liedjesvantoon.nl

PERSBERICHT

Muzikale hommage aan Toon Hermans

LIEDJES VAN TOON VANAF SEPTEMBER IN DE NEDERLANDSE THEATERS

De Hilversumse producent Songs 4 Ever presenteert het muzikale theaterprogramma Liedjes van Toon.

Na het succes van Ode aan Ramses - Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach,Werk en Bewonder heeft samensteller en creatief producent Cor Franc dit keer gekozen voor Toon Hermans. De drie grote talenten die het werk van Hermans opnieuw voor het voetlicht mogen brengen zijn: Lone van Roosendaal (Mamma Mia en Musical Award voor Sweet Charity), cabaretier Richard Groenendijk (Wie is de Mol en Koppensnellers) en Ellen Evers (Turks Fruit, Chicago, Miss Saigon en Musical Award voor haar rol in Drie Musketiers).

Hoe intiem Toon Hermans over de liefde kon schrijven en zingen, is nog zelden geëvenaard in ons land", aldus Cor Franc. "Toon Hermans was veel meer dan een van de Grote Drie. Hij was ook een liedjesman in hart en nieren. In de huidige hausse van de nieuwe singer-songwriters had hij zich als Limburgse troubadour zeker volledig thuis gevoeld".

Toon is bekend om zijn kleine liedjes over grote persoonlijke onderwerpen. Het is opmerkelijk hoe actueel deze meesterwerkjes nog steeds zijn. De liedjes zijn veelzijdig, verrassend en vooral kleurrijk: van revue tot hits en chansons, met prachtige poëzie en kolderieke onzin, serieus, heel persoonlijk, vol liefde, voorzien van prachtige melodieeën en vaak met een vrolijke toon.

Geniet voor het eerst van een avondvullend theaterprogramma met Toons prachtige liedjes. Bekende nummers als Ballonnetje, 24 Rozen, Mien waar is mijn feestneus en Dit is een plek om lief te hebben zijn een feest der herkenning. Ook minder bekende liedjes als Tango van het Blote Kontje, en De appels op de tafelsprei zullen de revue passeren. Bijzonder is dat de familie van Toon Hermans de persoonlijke archieven heeft opengesteld voor de makers van Liedjes van Toon. Hierdoor zal nog nooit eerder gehoord werk voor het eerst vertolkt worden, waaronder een mooi hedendaags liefdeslied en een prachtig lied over de kermis. Het zijn liedjes die Toon nog graag had gezongen in het theater.

Een intiem theaterconcert waarin levensvreugde en levenswijsheid elkaar ontmoeten door de liedjes van Toon.

Liedjes van Toon wordt begeleid door een live orkest onder leiding van Nico van der Linden met arrangementen van muzikaal leider Bob Zimmerman. De regie is in handen van Fred Florusse.



Ingezonden persbericht