Ingezonden persbericht


30 oktober 2006

Door de ogen van de kunstenaar
Galerijtentoonstelling in Museum Volkenkunde
4 november 2006 tm 15 januari 2007

In 2005 zijn op initiatief van filmproductiebedrijf 'De Filmboulevard' vier Nederlandse kunstenaars uitgenodigd om 4 projecten van charitatieve organisaties te bezoeken. En vervolgens hun indrukken en ervaringen te verwerken in een kunstwerk. De tentoonstelling 'door de ogen van de kunstenaar' toont de filmreportages (door Hans Simons), foto's van de projecten en kunstwerken. De reportages worden ook uitgezonden op tv (AVRO, 4,11, 18 en 25 november).

Memisa en Wouter Stips

Na zijn opleiding aan de Rotterdamse Kunstacademie, heeft Stips zich afwisselend als programmamaker en kunstenaar verder ontwikkeld. Hij heeft een heel eigen stijl, herkenbaar door de vrolijkheid en absurdistische vormen.

Wouter Stips bezocht een Memisa-kinderziekenhuis in Ndola, Zambia. Zambia is een van de armste landen ter wereld en er heerst een structureel tekort aan voedsel. Aids heeft de mensen nog kwetsbaarder gemaakt. Stips maakte de muurschildering 'Love and care'. Stips merkte dat er veel liefde en zorg voor de mensen is die er binnen komen. Hij maakte een muurschildering met twee kinderen en een soort oermoeder, ook te interpreteren als een engel of een symbool voor alle vrouwen op aarde.

De organisatie Memisa gaat uit van de gedachte dat iedereen recht heeft op goede gezondheidszorg. Dankzij de lange geschiedenis en een uitgebreid, betrouwbaar netwerk biedt de organisatie over de hele wereld medische hulp. Memisa streeft nadrukkelijk structurele hulp na. SOS Kinderdorpen en Patty Harpenau
Patty Harpenau volgde een opleiding aan de kunstacademie in Jeruzalem. Daarna maakt ze naam in de Amerikaanse en Nederlandse kunstwereld. Haar werk kenmerkt zich door grote figuratieve kleurvlakken. Voor SOS-kinderdorpen reisde Harpenau naar het kinderdorp Tema in Ghana. Hier gaf ze schilderworkshops en op de achterkant van hun kunstwerk schreven de kinderen hun droom voor de toekomst. SOS-kinderdorpen is een hulporganisatie die al bijna 60 jaar zorgt voor de opvang van weeskinderen over de hele wereld. Het beleid is het gemeenschapsleven zo veel mogelijk te stimuleren door kinderen in speciale kinderdorpen te laten opgroeien, in een gezinssituatie.

Kuychi en Rik van Iersel

Autodidact Rik van Iersel reisde voor de stichting Kuychi naar Peru. Rik ontmoette daar een oude vriendin die voor de stichting werkt. De stichting voert een totaalprogramma uit in de buurt van Cusco. Kansarme kinderen uit de omgeving wordt hier een thuis en toekomst geboden. Behalve een tehuis is er een dagopvang met een gevarieerd cursusprogramma en een huis- en tandartspraktijk. Van Iersel heeft met de kinderen samengewerkt en zijn indrukken worden verwerkt in kunstwerken. Aidsfonds en Carli Hermes

Carli Hermes is fotograaf die zijn opleiding aan de Foto academie in Den Haag volgde. Voor het Aidsfonds bezocht hij twee projecten, gericht op asielzoekers: het theaterproject 'Asylium Seekers -Refugees Aids Group en een spreekuur voor mensen met hiv in de Amsterdamse Bijlmer. Hiv onder asielzoekers is een groot taboe. Het gebrek aan privacy maakt het probleem nog lastiger: want hoe kun je je hiv-infectie voor jezelf houden als je pillen in de gemeenschappelijke koelkast moeten liggen? Voor Hermes, gewend te werken in een wereld van glamour, waren de ontmoetingen met de hiv-geïnfecteerde asielzoekers, enorm confronterend.

Het Aidsfonds, opgericht in 1985, pleit ervoor dat de overheid voor de opvang van asielzoekers met hiv/aids verantwoordelijkheid draagt. Zolang dat niet zo is, ondersteunt het Aidsfonds illegale vreemdelingen in noodsituaties.

Door de ogen van de kunstenaar- galerijtentoonstelling in Museum Volkenkunde 4/11/06 tm @@@/07

Steenstraat 1 Leiden| t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl



Ingezonden persbericht