Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad nr 19

4 november 2006

Utrecht, 2 november 2006

Nieuws

Leerlingen platteland vinden havo te ver weg
Plattelandskinderen kiezen regelmatig voor een opleiding in het voortgezet onderwijs van een te laag niveau. In of nabij hun dorp is vaak geen opleiding van hoger niveau te vinden. Dus moet er beter openbaar vervoer op het platteland komen, stelt hoogleraar Jan Oosterhaven. Ouders en leraren niet op één lijn
Ouders en leraren van basisscholen hebben heel verschillende meningen over normen en waarden. Van elkaar hebben ze dat niet door. Dat blijkt uit een onderzoek door Marketresponse in opdracht van Teleac over normen en waarden.

Interviews

Femke Halsema: 'De politiek houdt te weinig van kinderen' Ze wilde per se niet naar het gymnasium en was op de havo een lastige puber. "Ik was voor leraren ontzettend hinderlijk, omdat ik niet gewoon giechelde en spijbelde, maar het echt altijd met ze oneens was." Pas toen ze studeerde ontdekte Femke Halsema dat ze toch wel wat kon. GroenLinks stopt het meeste geld in onderwijs (3,6 miljard) en is als enige politieke partij voorstander van een algemene salarisverhoging. Socioloog Sietske Waslander over gelijke kansen
'Succes is een keuze' is bijna een mantra geworden. Krijgen alle kinderen in het onderwijs dezelfde kansen? Is dat wenselijk? En past het gelijkheidsideaal wel in een tijd waarin iedereen zich wil onderscheiden? Sietske zocht antwoord op deze vragen. "Uiteindelijk is keuzevrijheid een voedingsbodem voor ongewenst gedrag."

Achtergrond

Vervanging zorgt voor stress
Invallers mogen vaak niet mee met het teamuitje, krijgen geen presentje met kerst. Wel wordt er van sommigen verwacht dat zij bij de vergaderingen aanwezig zijn. Oneerlijk? Veel invalkrachten voelen zich een ondergeschoven kindje, terwijl hun diensten zeer gewild zijn.

Zoeken naar een passende plek
Schoolbesturen moeten in de toekomst een passende plek zoeken voor leerlingen met een handicap. Maar het speciaal onderwijs staat niet op de tocht. Voorafgaand aan een overleg in de Tweede Kamer, ontstond onlangs grote verwarring over de uitleg van zorgplicht en passend onderwijs.

Metaalwerkgevers boos over competentieleren
De werkgevers in de metaal zijn behoorlijk ontstemd over de invoering van competentieleren in de beroepsbegeleidende leerweg - het oude leerlingwezen. "Het kost ons veel overleg met scholen, administratieve rompslomp, tijd en geld." Een noodkreet uit de branche.

Column

De laatste Column van Ursie Lambrechts. Na 12,5 jaar gaat zij de landelijke politiek verlaten. Over loluren, lerarentekorten en de spilfunctie van de leraar. Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht

Algemene Onderwijsbond / 0900 463 62 62 / info@aob.nl / www.aob.nl

Volgende nummer
Het volgende nummer verschijnt 18 november