GroenLinks

Grondwet moet welzijn van kinderen in Nederland garanderen

4 november 2006

Alle kinderen die in Nederland verblijven, hebben recht op een goed leven. De rechten van bijvoorbeeld asielzoekerskinderen worden te vaak geschonden. Daarom neemt GroenLinks het initiatief om het welzijn van alle kinderen in de Grondwet te garanderen: geen kind in de cel en geen baby het land uit.

Kinderen hebben recht op een gelukkige en liefdevolle jeugd en op ontplooiing en ontwikkeling van hun eigen persoonlijkheid. Nederland verplichtte zich daartoe met de ondertekening van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. De praktijk is echter anders. Asielzoekerskinderen worden opgesloten in vreemdelingencellen. Kinderen uit probleemgezinnen belanden door tekorten in de zorg nog steeds in jeugdgevangenissen. En illegale kinderen krijgen niet altijd de medische zorg die ze nodig hebben. Die is beperkt tot de onmiddellijk noodzakelijke medische zorg, maar veel belangrijke zaken vallen daar niet onder. Nederland is daar ook op aangesproken door de voorzitter van het VN-Comité dat toeziet op de naleving van het VN-kinderrechtenverdrag in Nederland. In oktober 2004 concludeerde hij al dat Nederland het recht van kinderen op een goede, normale en continue ontwikkeling schendt.

GroenLinks wil dat alle kinderen die in Nederland verblijven weer kunnen rekenen op een fatsoenlijke behandeling. Het welzijn van kinderen moet daarom in de Grondwet worden verankerd. GroenLinks bereidt een wet met die strekking voor. Daarmee dient een einde te komen aan schrijnende gevallen, zoals het Chinese jongetje Hui. Hij belandde in de gevangenis omdat zijn moeder onvoldoende mee zou werken aan haar uitzetting. GroenLinks wil ook een eind aan de absurde praktijk waarbij baby's brieven krijgen waarin staat dat ze onmiddellijk en op eigen gelegenheid het land dienen te verlaten, zoals laatst gebeurde bij een Nederlands-Tanzaniaanse baby. GroenLinks wil geen kind in de cel en geen baby het land uit.

De ondertekening van het VN-Kinderrechtenverdrag door Nederland garandeert nog allerminst dat kinderrechten ook daadwerkelijk worden gerespecteerd. Daarom is het broodnodig dat de Grondwet, het fundament van onze wet- en regelgeving, wordt aangepast. De Grondwet moet het recht van het kind en de plicht van de overheid om te zorgen voor het welzijn van kinderen duidelijk vastleggen. Kinderen, hun ouders en hun belangenbehartigers moeten daarop kunnen rekenen en ze moeten de overheid daar op kunnen aanspreken, desnoods voor de rechter. De rechten van alle kinderen die in Nederland verblijven, dienen eindelijk te worden gerespecteerd.

Femke Halsema