GroenLinks

GroenLinks-wethouders: schone auto's parkeren gratis

4 november 2006

In Leiden, Breda en Leeuwarden parkeren schone auto's binnenkort gratis of goedkoper. Femke Halsema heeft dit vandaag bekend gemaakt op campagne in Leeuwarden. GroenLinks wil dat het rijden met schone auto's wordt gestimuleerd. Dit is nodig in de strijd tegen klimaatverandering en luchtvervuiling in steden.

GroenLinks-wethouders in Leiden, Leeuwarden en Breda willen schone auto's in het voorjaar van 2007 gratis of goedkoper laten parkeren. Begin volgend jaar treedt naar verwachting een wet in werking die gedifferentieerde parkeertarieven mogelijk maakt. Het kabinet bereidt deze wetswijziging voor op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak. Hij verzocht het kabinet om de gemeenten in staat te stellen om het parkeren van schone auto's gratis of goedkoper te maken.

De milieuwethouders John Steegh (Leiden), Yvonne Bleize (Leeuwarden) en Wilbert Willems (Breda) gaan de komende maanden voorbereidingen treffen om de overstap naar schone auto's financieel te stimuleren. Femke Halsema heeft dit vandaag bekend gemaakt op campagne in Leeuwarden. In Leeuwarden kunnen de eerste 40 autobezitters die overschakelen naar duurzame brandstoffen een jaar lang gratis parkeren. Zij krijgen bovendien een bonus van 1.000 euro.

Schone auto's met bijvoorbeeld een hybride aandrijving stoten slechts
1/3e van de CO2 uit van een gemiddelde auto. GroenLinks wil autobezitters stimuleren om voor een schone auto te kiezen. Dat kan door het parkeren voor schone auto's goedkoper te maken. Vrijdag jl. liet eurocommissaris Dimas (Milieu) weten dat hij wettelijke CO2-normen voor auto's gaat stellen. Autofabrikanten hadden Brussel enkele jaren geleden al toegezegd dat auto's minder CO2 zouden uitstoten. Maar de belofte wordt niet erg nageleefd. GroenLinks denkt dat naast wettelijke regels financiële prikkels nodig zijn om snel over te schakelen naar schoon vervoer.

Femke Halsema

Wijnand Duyvendak