Ministerie van Defensie

04-11-2006 12:23

BOT BEZOEKT NEDERLANDSE TROEPEN IN TARIN KOWT

Minister Bernard Bot van
Buitenlandse Zaken heeft afgelopen vrijdag een bezoek gebracht aan de Nederlandse troepen in Kamp Holland, bij Tarin Kowt. Behalve met de manschappen heeft Bot ook gesproken met stamoudsten en leiders uit de provincie Uruzgan, in het zuiden van Afghanistan.

Bot heeft in mei ook overlegd met de stamhoofden en beloofde hen een vervolggesprek. De minister wil graag van hen horen wat noodzakelijk is voor de wederopbouw in hun vaak afgelegen dorpen.

Eerder op de dag bracht de minister een bliksembezoek aan de militaire basis in Kandahar waar generaal Ton van Loon sinds woensdag de hoogste bevelhebber is van ISAF in het zuiden van Afghanistan. Ook Britse en Canadese troepen vallen onder zijn commando in de rumoerige provincies Kandahar en Helmand.

Minister Bot zal ook nog een gesprek hebben met de Afghaanse president Karzai. Vervolgens vliegt hij door naar Pakistan en India voor overleg met de regeringen daar.

In Uruzgan zijn op het moment 1400 Nederlandse militairen aanwezig, van wie ongeveer 1000 op Tarin Kowt. Ook zijn er vierhonderd Australische militairen aanwezig.