Ingezonden persbericht


Milieuwinst door hergebruik niet in overheidscijfers

Overheden kunnen hergebruik van goederen en materialen op eenvoudige wijze stimuleren door op de eigen site aandacht te besteden aan de mogelijkheden die er in Nederland zijn om gebruikte goederen en materialen aan te schaffen. Op www.kringloopnet.nl worden de gegevens van ruim 1700 bedrijven vermeld die zich dag-in, dag-uit bezig houden met de aan- en verkoop van tweedehands producten. Bekende voorbeelden zijn de ruim 600 kringloopwinkels en de kringloopmarkten. Maar ook hergebruik van caravans, boten, aanhangers, trailers, machines en gereedschappen levert veel milieuwinst op. Kringloopnet trekt maandelijks meer dan 5000 bezoekers.

In het oktober nummer van Milieu Magazine wordt in het artikel "Tweedehandscijfers" ingegaan op de milieuwinst die door hergebruik wordt geboekt. Een stukje uit het artikel:

"Het werkelijke aanbod, en daarmee ook de milieuwinst, is minstens dubbel zo groot, schat Van Erne. "Maar bij de overheid heb ik nog nooit het aspect van hergebruik gezien in bijvoorbeeld de CO2-reductieaanpak." Het klopt dat de milieuwinst die is te boeken met tweedehandsproducten en -materialen niet goed uit de verf komt, vindt ook prof. dr. Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Universiteit Utrecht. "Ik vind dat de aandacht ervoor inderdaad zeer beperkt is. De mogelijkheden om over te gaan naar een duurzame samenleving worden bevorderd door meer producten in de kringloop te houden. Dat is een basisprincipe."

HELP MEE, BEVORDER HERGEBRUIK DOOR EEN LINK OP UW SITE TE PLAATSEN NAAR www.kringloopnet.nl


---



Ingezonden persbericht