VVD


4-11-2006

Mark Rutte, Lijsttrekker VVD Toespraak startbijeenkomst verkiezingscampagne TK06

Lunteren, 4 november 2006

Embargo tot 15.30 uur / Alleen gesproken woord geldt

Dames en heren,

Welkom hier in Hotel de Werelt, welkom letterlijk in het midden van Nederland, welkom bij de officiële start van onze campagne. Ik spreek hier in een zaal met vooral VVD'ers. Maar ik wil hier héél Nederland aanspreken.

Want de keuze waarvoor wij staan, is zo wezenlijk voor dit land, dat ik mij tot iederéén wil richten. Elke Nederlander die over 18 dagen mag stemmen wil ik vertellen waar ik voor sta. Ik vraag uw aandacht, los van al uw oude voorkeuren, los van alle clichés, voor wat ik denk dat noodzakelijk is voor Nederland. En ik wil u vragen, luister daarnaar, en kies dan pas.

Mensen, er staat op 22 november veel op het spel. Er valt iets te kiezen.
Het gaat over de toekomst van ons allemaal.

Het gaat nu gelukkig weer een stuk beter met Nederland.

Bijna iedereen gaat ervan uit dat hun kinderen, dat toekomstige generaties, het beter zullen krijgen dan wijzelf. Heel lang was dat inderdaad zo, maar het gaat niet automatisch. Landen kunnen armer worden, relatief en absoluut. Veel mensen zijn daar onzeker over. En met reden.

Als je om je heen kijkt in de wereld zie je de veranderingen. Iedereen die recent in Azië is geweest, weet hoe snel de ontwikkeling daar gaat. Dat is ook goed: honderden miljoenen mensen die vroeger buitenspel stonden in de wereldeconomie, doen nu mee. De koek van de mondiale welvaart wordt groter. Maar ons eigen aandeel in die groeiende koek blijft niet vanzelf op peil. Om mee te kunnen, zullen wij hier dus echt iets moeten doen.

Dat zijn de feiten. Toch denken twee grote partijen dat Nederland al klaar is. Dat we lekker kunnen voortkabbelen en op ons gemakje de snel veranderende wereld kunnen bijhouden. Ik help ze uit de droom. Dat zal zo niet lukken.

Van de week las ik in een column in De Telegraaf dat Balkenende zo trots was. Hij was precies 54 keer trots. Allemaal over dingen die ooit geweest zijn. Niet over wat nu moet komen. Terwijl dat is waar verkiezingen over gaan.

De PvdA komt op de proppen met ouderwetse oplossingen voor nieuwe uitdagingen. Blij deelt Bos daarover dunne boekjes uit op de markt.

De coalitie heeft het Torentjesoverleg afgeschaft. Maar Bos en Balkenende hebben het weer ingevoerd. Tot mijn stomme verbazing dineren beide heren in het Torentje, met zijn tweeën. Blijkbaar over hoe ze Nederland na 22 november gaan besturen - als een rusthuis aan de Noordzee.

Deze zelfgenoegzame houding doet geen recht aan wat nu op het spel staat.

Daarom leg ik hier vandaag de centrale vraag op tafel. De lakmoesproef van deze campagne.

De afgelopen jaren hebben we een fundament gelegd. We hebben Nederland op orde gebracht. Het was hard werken, voor iedereen, maar het resultaat is ernaar. We hebben eigenlijk nu pas de erfenis van Joop den Uyl opgeruimd. Het zorgstelsel is gemoderniseerd. Het aantal uitkeringen is teruggebracht. De financiën zijn weer op orde. Ook de dramatische gevolgen van de oude immigratiepolitiek - die begon met de gastarbeiders in de jaren zeventig - hebben we nu eindelijk onder controle.

Gisteravond hoorde u Balkenende in het RTL-4-debat trots melden: "We staan aan het einde van een periode." Hij denkt, het karwei is geklaard. Zijn huis is af; alleen de schilderijtjes nog aan de muur. Een mooi stilleven of zo.

Ik wil niet tevreden achteroverleunen, ik wil vooruit. We staan nog maar aan het begin.

Deze verkiezingscampagne moet daarom gaan over de vraag: Is Nederland af?
Anders dan het CDA en anders dan de PvdA, vind ik dat Nederland niet af is. En eigenlijk weten we dat allemaal wel. Stilstaan is achteruitgaan. Daarom is mijn centrale boodschap voor deze verkiezingen: Mensen, het karwei begint nu pas echt.

Dit klinkt zo vanzelfsprekend, maar het is o zo wezenlijk. Vergelijk de verkiezingsprogramma's maar, en het gebrek aan ambitie en urgentie dat er bij andere partijen uit spreekt.

De mensen in Nederland voelen die urgentie wel. Gisteren verscheen de uitkomst van een onderzoek onder maar liefst 170.000 mensen. De belangrijkste conclusie: "Ondanks het recente economische herstel wil het overgrote deel van Nederland - 69 procent - doorpakken om onze welvaartsgroei in de toekomst zeker te stellen." Dat bevestigt mijn gevoel. Dus die 69 procent roep ik op: u hoort bij ons, u hoort bij de VVD!

De VVD is bereid fundamentele keuzes te maken en de consequenties daarvan te dragen. Te weinig politici durven te zeggen wat nodig is. Ze zijn bang voor de kiezers. Bang afgestraft te worden. Soms denk ik, deze politici zijn bang voor de toekomst. Ze verlangen terug naar een verleden dat niet meer bestaat.

Vanwaar die angst voor morgen? De toekomst is geen gevaar. In de toekomst ligt ons leven en dat van onze kinderen.

Wij Nederlanders hebben ongelooflijk veel talent. Onze creativiteit en handelsgeest zijn ongeëvenaard. Ik ben er ten diepste van overtuigd dat we die kwaliteiten kunnen benutten. Maar dan hebben we wel meer ruimte nodig. Dan moeten we wel meer kansen bieden. Het VVD-plan voor Nederland wijst de weg.

De VVD heeft het plan voor de toekomst van Nederland.

Ons plan is doorgerekend door het Centraal Planbureau. En wat blijkt? Van de grote partijen schept de VVD:

- de meeste economische groei ¬- meer dan CDA en PvdA;
- de meeste banen ¬- meer dan CDA en PvdA;

- de meeste inkomensverbetering ¬- en alweer meer dan CDA en PvdA.

Maar het gaat mij niet in de eerste plaats om de macrosommen voor het land als geheel. Het gaat mij om de mensen.
Want ik weet één ding zeker: alleen als de mensen groeien, groeit het land.

Het zijn de mensen die de toekomst met zelfvertrouwen tegemoet moeten kunnen treden. Ook die mensen die nu buitenspel staan in onze samenleving. Wij hebben in Nederland te veel vrouwen, allochtonen en jongeren die wel willen werken maar niet aan de slag komen. Daar moeten we wat aan doen.

Ik geloof in de kracht van individuele mensen.
Ik strijd voor mensen die iets van hun leven willen maken. De hardwerkende vakmensen, maar ook de bijstandsmoeders die weer aan de slag willen. De startende ondernemers, maar ook de Marokkaanse buurtvaders die hun buurt veilig maken.

Wij willen dat mensen initiatief kunnen nemen.
Wij willen dat mensen kunnen inspelen op veranderingen. Wij willen dat mensen weerbaar zijn.

En laat ik deze ambitie voor de komende vier jaar héél concreet maken:

o Ik wil ten minste een verdubbeling van het aantal startende ondernemers. Dus elk jaar 50.000 extra starters. o Ik wil ten minste een halvering van de schooluitval. Dus elk jaar 25.000 jongeren extra mét een diploma van school. o En ik wil ten minste één derde van alle mensen in de bijstand of de WW aan een baan helpen. Dat betekent in vier jaar 200.000 mensen die gaan van een uitkering naar een baan. Dàt is sociaal beleid!

Want `sociaal' betekent niet: een carrière in de kaartenbak. `Sociaal' betekent niet: een leven in eenzaamheid. Het is werk dat leidt tot waardering van anderen. Tot respect voor je inzet. Tot persoonlijke groei. Natuurlijk: als mensen echt niet kunnen werken, staan we onvoorwaardelijk achter hen, en betrekken we hen erbij. Maar mijn definitie van `sociaal' is: iedereen doet mee.

Wij willen een Samenleving met ambitie. Zo heet onze verkiezingskrant. En dat is geen opsomming van losse ideeën. Het is ons plan voor Nederland. Dit plan komt voort uit een diepgewortelde overtuiging, die tot uitdrukking komt in twee kernwaarden.

De eerste kernwaarde: Ik geloof in een samenleving die mensen vertrouwen geeft.

Wij willen dat mensen meer ruimte hebben om zelf initiatieven te nemen. Om het beste uit zichzelf te halen. Dat je ergens voor kunt gaan. Dat je ambitie niet wordt verstikt.
De overheid lijkt mensen nu soms te beperken. Al die regels, alles tevoren gecontroleerd en vastgelegd. Laten we niet de hele dag bang zijn dat mensen fouten maken. Heldere spelregels, met duidelijke consequenties, dat volstaat.

Uit onze plannen spréékt dit vertrouwen:

o Vertrouwen en dus een belastingverlaging voor iedereen. Want laten we wel wezen: het geld is van de burgers. Belastingen moeten worden betaald voor de dingen die we gezamenlijk willen, zoals onderwijs, veiligheid en gezondheidszorg. Maar als dat is gelukt, moet de overheid ophouden met innen. Mensen weten zelf beter wat ze met hun geld willen doen.

o Vertrouwen en daarom minder management; de leraar, de verpleegkundige, de politieagent hun vak terug. o Vertrouwen en daarom minder regels en gedoe. o Vertrouwen en daarom investeren in startende ondernemers.

En kijk eens hoe mensen daarnaar snakken. We zijn op bezoek geweest bij een ondernemer, Koen Oosterwaal, kijkt u mee.

(...)

De tweede kernwaarde. Ik geloof in een samenleving die mensen meer kansen biedt.

Wij willen iedereen erbij halen. Wij willen kansen bieden, zodat iedereen kan meedoen. Op het werk, op school, in de buurt. Dan krijg je een echte samenleving. Wij gaan niet uit van zwakte, maar van kracht.

In onze plannen zìtten die kansen:

o Kansen en daarom de aandacht voor het onderwijs. Wij zetten de leraar weer centraal in de klas. Wij willen onderwijs dat niet stopt op je 18e. Dus de scholen staan middenin de samenleving, je gaat ernaar terug om bij te leren, of om je eigen ervaringen te delen met nieuwe generaties.

o Maar ook kansen en daarom gratis kinderopvang. o Kansen en daarom aanpak van discriminatie.
o Kansen en daarom verplichte inburgering.
o Kansen en daarom een modernisering van de sociale zekerheid.

En dat is heel belangrijk, kijkt u eens mee naar Rafne van Kempen.

(...)

Onze partij heeft een echt plan voor de toekomst. Een samenleving met echt méér vertrouwen en echt méér kansen. Dat durft alleen de VVD. Alleen zo komen we vooruit.

Daarom maak ik me grote zorgen over een coalitie van PvdA en CDA. Als die twee partijen samen gaan regeren, dan krijgt Nederland het zwaar voor de kiezen. Want we weten wat de PvdA wil:

o De hypotheekrente-aftrek aanpakken. Dan dalen de huizenprijzen, dan blijven veel mensen zitten met een huis dat minder waard is dan hun hypotheek. Met alle gevolgen vandien.
o De PvdA wil een nieuwe belasting invoeren voor 65-plussers. Dan betalen mensen twee keer voor hun pensioen.
o De PvdA wil de uitgaven flink verhogen. Dan stroomt de schatkist weer leeg.
o De PvdA wil de toegangspoorten tot Nederland weer openzetten. Dit laatste punt baart mij grote zorgen. Het immigratiebeleid is een van de grote successen van het kabinet. Door het stringente beleid van Rita Verdonk is de komst van buitenlanders via huwelijk of gezinshereniging met de helftir gedaald. Van 23.000 in 2003 naar 9400 tot september dit jaar. Dus spectaculair minder. Wij willen twee dingen. Enerzijds, mensen die ons land kunnen versterken, zoals ondernemers en hoogopgeleiden, welkom heten. Anderzijds, de grens sluiten voor gelukszoekers.

En daarbij past geen Generaal Pardon. Zo'n pardon klinkt misschien sociaal, maar het is een buitengewoon slecht voorstel. Alleen een persoonlijke beoordeling van elke asielzoeker doet recht aan ieders verhaal. Elk generaal pardon wordt gevolgd door een toestroom van illegalen. Wie dat niet wil geloven, kijk naar Spanje, waar ze een generaal pardon hebben afgekondigd en de Senegalezen nu via de Canarische eilanden toestromen.

En of het nu gaat om de Bosbelasting, de hypotheekrente of een generaal pardon, op een aantal van deze wensen van de PvdA zal het CDA toch echt moeten toegeven. Hoe je het ook wendt of keert, de christen-democraten zullen dan concessies moeten doen.

De afgelopen jaren heeft het CDA zich door ons laten leiden. Dat ging goed. Het CDA had de premier, wij bepaalden het beleid. Deze ervaring leert: als na 22 november CDA en PvdA samengaan, maakt het dus helemaal niet uit wie de grootste wordt. Want dan bepaalt de PvdA het beleid.

En we hebben het allemaal gisteravond in het RTL-4-debat zien gebeuren. Balkenende heeft de deur wagenwijd opengezet voor de PvdA. Zo wijd open dat ze er makkelijk samen doorheen kunnen!

Vier jaar geleden, in de vorige verkiezingscampagne, zei Balkenende heel helder: "Ik wil door met de VVD." Nu zegt hij op een rechtstreekse vraag hierover: "Dit is het einde van een periode, dit keer zeg ik dat niet." En de camera's waren nauwelijks uit of Bos en Balkenende trokken de agenda's voor een nieuw Torentjes-diner.

Dames en heren, Het debat van gisteravond was dus heel nuttig. De conclusie is voor iedereen glashelder. Hoewel niemand het wil, dreigt het gevaar van een coalitie van CDA en PvdA. Een half-linkse coalitie. De enige partij die deze half-linkse coalitie kan tegenhouden, is de VVD. Dat moet de kiezer wel mogelijk maken!

Dames en heren,

U kent de VVD als een partij die betrouwbaar is, die afspraken nakomt en die goed past op onze overheidsfinanciën. Dat blijft.

U kent de VVD als een partij die streng en rechtvaardig is, bij wie veiligheid voorop staat - van uw buurt of van ons land als geheel. Dat blijft.

U kent de VVD als een partij die moeilijke zaken - van het misbruik van de sociale voorzieningen tot en met de integratie - als eerste op de agenda zet. Ook dat blijft.

Nederland heeft die VVD ongelooflijk hard nodig.

Maar ik wil méér. Ik wil dat alle mensen de toekomst met zelfvertrouwen tegemoet kunnen treden. Het fundament ligt er. Wij hebben nu een unieke kans. Om iedereen in dit land meer kansen te bieden en meer vertrouwen te geven. Dat is nodig. Want alleen als de mensen groeien, groeit het land.

Dames en heren,

Als u denkt dat Nederland af is, daar zijn andere partijen voor. Als u denkt dat het karwei nu pas begint, dan hoort u bij de VVD.

(...)