Socialistische Partij

SP :: Nieuws

SP Campagne 2006

zaterdag 4 november 2006

"Leraren verdienen meer waardering"

Geplaatst om 18.36 uur.


Leraren in het basis- en voortgezet onderwijs hebben te weinig tijd voor het onderwijs. Zij krijgen te weinig maatschappelijk en financiële waardering. Scholen hebben te weinig budget. De overheid belaagt het onderwijs met bureaucratische eisen en een overvloed aan regelgeving. Op initiatief van Ecabo, Marant, SBO en VOS/ABB spraken vertegenwoordigers van diverse politieke partijen over deze en andere problemen, met namens de SP kandidaat-Kamerlid Ron Abel, al 25 jaar directeur van een basisschool.

Debatleider Ton Baaijens legde de problemen voor aan het panel. "De overheid wil dereguleren en de autonomie van scholen vergroten. Tegelijkertijd stellen zowel overheid als maatschappij steeds meer en steeds hogere eisen aan het onderwijs. Van het onderwijs wordt een compenserende taak verwacht in de opvoeding van jonge kinderen. Wat mogen we als samenleving van een school verwachten, wat zijn de kaders waarbinnen scholen hun werk moeten doen en in hoeverre hebben scholen de vrijheid binnen die kaders zelf te bepalen hoe zij het vereiste eindresultaat realiseren?"


Ron Abel: "Met 360 leerlingen en in totaal 41 nationaliteiten is het bij ons op school levendig. Dankzij onze conciërge, die in zijn vrije tijd karateleraar is, gebeurt er geen rottigheid. Onze conciërge zorgt, gewoon door er te zijn, dat het op school rustig is, dat kinderen en leerkrachten zich veilig weten en thuis voelen. Nu is onze conciërge er een uit duizenden maar natuurlijk zijn alle conciërges onmisbaar. En dat betekent dat de overheid budget beschikbaar moet stellen voor deze en andere ondersteunende functies."


Abel waarschuwde voor uitholling van de kwaliteit van het onderwijs. "VMBO-ers hebben extra begeleiding nodig want ze missen startcapaciteit. Aan de starteisen om de opleiding te volgen moet je niet tornen en de opleiding moet resulteren in een HBO-niveau waaraan je evenmin mag tornen."


Volgens Abel is Nederland al aan het afglijden. "In Scandinavische landen is kleuteronderwijs een HBO-functie. In Nederland mag je tegenwoordig met een aanvullende opleiding van enkele weken voor een kleuterklas staan."

(Met dank E.J.Bruinekool Fotografie Hilversum voor de foto's)