Ingezonden persbericht


Ondernemen nog nooit zo populair

De vijfde Startersdag van de Kamer van Koophandel heeft dit jaar weer veel bezoekers getrokken: 39.000, 1.000 meer dan vorig jaar. De hoge opkomst weerspiegelt de trend van het groeiend aantal startende ondernemers. Naar verwachting van de Kamer van Koophandel worden dit jaar 85.000 ondernemingen gestart, een absoluut record. In Hilversum noemde Thijs Wöltgens, voorzitter KvK Nederland, de Startersdag een feestdag, vanwege de vele arbeidsplaatsen die de nieuwe starters creëren. De staatssecretaris van Economische Zaken, Karien van Gennip, bezocht ook de Startersdag in Hilversum. Zij benadrukte in haar speech het belang van een goede voorbereiding.

Veel bezoekers starten eigen bedrijf

Uit onderzoek onder de bezoekers van de voorgaande Startersdag, blijkt dat de helft daadwerkelijk een nieuwe onderneming begint. Vorig jaar (2005) waren er 38.000 bezoekers, waarvan er 19.000 inmiddels een eigen bedrijf gestart zijn, of dat binnenkort gaan doen. Deze 19.000 bedrijven leveren een werkgelegenheid op van 25.000 banen.

Met de jaarlijkse landelijke Startersdag helpt de Kamer van Koophandel starters-in-de-dop op weg naar het ondernemerschap. Geïnteresseerden konden presentaties volgen, gesprekken voeren met specialisten en rondkijken op de informatiemarkt.

Prognose: 85.000 nieuwe ondernemers in 2006
Het aantal startende ondernemers groeit in de laatste jaren sterk: in 2003 waren het er 54.000, in 2004 65.000, in 2005 75.000. De verwachting is dat eind 2006 maar liefst 85.000 nieuwe ondernemers zich hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een absoluut record.

Goede voorbereiding essentieel voor succes
De Startersdag 2006 werd in Hilversum bezocht door de staatssecretaris van Economische Zaken, Karien van Gennip. Zij benadrukte in haar speech het belang van een goede voorbereiding. 'Als startende ondernemers zich in het eerste jaar goed voorbereiden en laten informeren, groeien ze sneller en raken ze minder snel in de problemen.' Als voorbeeld van een goede voorbereiding noemde de staatssecretaris de StartersPas van Kamer van Koophandel Gooi- en Eemland. Met de StartersPas krijgen startende ondernemers voorlichting, advies op maat en hulp bij het netwerken. Van Gennip benoemde de StartersPas van de KvK Gooi- en Eemland tot 'best practice'. De cijfers tonen aan dat het werkt: van de ondernemers die gebruik hebben gemaakt van de StartersPas, was na drie jaar 93% nog steeds ondernemer. Landelijk ligt dit cijfer op 60%. Thijs Wöltgens, voorzitter Kamer van Koophandel Nederland, gaf aan de StartersPas landelijk te willen gaan uitbouwen. 'Want het is een uitdaging om de 40% die dus niet overeind blijft, flink terug te brengen.' Wöltgens noemde de Startersdag in zijn speech een feestdag. Nieuwe bedrijven van de bezoekers van de Startersdag creëren namelijk een groot aantal nieuwe arbeidsplaatsen.



Ingezonden persbericht