Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 10 november 2006

Vrijwilligers versterken broedeilandjes in Mariëndal

In de regio Den Helder waren op 4 november vrijwilligers welkom in het natuurterrein Mariëndal voor de (landelijke) Natuurwerkdag. Dit door Landschap Noord-Holland recent aangelegde natuurterrein bleek in 2006 erg in trek bij onder andere broedende kluten en visdieven. Door wind en water sloegen de voor hen aangelegde eilandjes echter in rap tempo af. Om ook de komende jaren broedgelegenheid aan te kunnen bieden zijn tijdens de Natuurwerkdag twee broedeilandjes afgedekt.

Zo'n 12.000 vrijwilligers hebben op meer dan 300 locaties verspreid over heel Nederland gesnoeid, gezaagd en gemaaid. Dankzij de geleverde inspanningen is in de verschillende natuurterreinen veel werk verzet. In Mariëndal hebben twintig enthousiaste vrijwilligers met vereende krachten samen met een lokale aannemer worteldoek en een dikke laag schelpen aangebracht op de broedeilandjes. Om goed te kunnen werken was de waterstand in het gebied verlaagd. En nu maar afwachten wat de visdieven, kluten en andere vogels er volgend voorjaar van vinden.

Daarnaast kwamen er 's middags een twintigtal kinderen en zes begeleiders van de scoutinggroep Jutters Willemsoord uit Den Helder. Deze vastbesloten groep liet zich niet tegenhouden door de zeer natte omstandigheden en soms weerbarstige takken. Ze hebben in het oude deel van Mariëndal boompjes gezaagd en takkenrillen gemaakt. Hierdoor krijgen onder andere bijzondere planten, vlinders en libellen meer geschikt leefgebied.