Vernieuwend boek van studentenvereniging over religie en maatschappij


Donner: christen moet niet klagen over moderniteit

DEN HAAG, 20061010 -- De christelijke studentenvereniging C.S.F.R. en uitgeverij Groen hebben vandaag het boek Strijdbaar of lijdzaam gepresenteerd in de Christus Triomfatorkerk te Den Haag. Oud-minister Piet Hein Donner (CDA) en dr. Bas Plaisier, scriba van de synode van de PKN reageerden op het boek dat gaat over de positie van christenen in de maatschappij.

Strijdbaar of lijdzaam is geen tegenstelling, maar het is beide nodig, aldus dr. Gijsbert van den Brink. Hij is als redacteur bij het boek betrokken en presenteerde de belangrijkste conclusies. Secularisatie, de opkomst van nieuwe religiositeit en de invloed van de islam, hebben onze maatschappij sterk veranderd. Strijdbaar of lijdzaam geeft prikkelende en diepgaande analyses van deze veranderingen in relatie tot het christendom. Vanuit deze analyses wordt een visie geschetst hoe christenen in een veranderende maatschappij hun plaats in kunnen nemen. Door scenario's over de plaats van religie in de maatschappij van 2020 wordt de analyse geconcretiseerd. Vernieuwend is de combinatie van analyses, bezinning, vergelijkingen en scenario's.

Oud-minister Donner stelde in zijn reactie centraal dat terugkeer naar oude vormen geen oplossing vormt in onze confrontatie met de moderniteit. Ook de moderniteit biedt geen oplossing. Het gaat erom dat christenen zich volledig inzetten om waarheid en rechtvaardigheid tot stand te brengen. Christenen moeten niet klagen over de moderniteit, maar geloof laten zien in de werken.
Dr. Bas Plaisier stelde daar tegenover dat de kerk terug moet keren naar haar identiteit en kern: de verkondiging van het Woord. Vanuit deze verworteling moet nagedacht worden over de vragen van de tijd. Plaisier stelde dat de kerken van Nederland dan relevant worden wanneer de uitleg van de Bijbel weer de boventoon voert. De praktische relevantie komt dan als toegift, het is niet zo dat de kerk daar naar moet streven, zoals ze vroeger wel gedaan heeft. De kerk moet ook de machtsaanspraak laten varen en ook nooit de suggestie wekken dat ze de macht nastreeft, aldus de scriba van de synode van de PKN. Om dit bereiken moet ze de oude vormen van het protestantisme loslaten: de volkskerk en het idee dat de kerk via haar organisaties een christelijke maatschappij vorm kan geven.
In de discussie werd Donner door oud C.S.F.R.-lid Bas van der Vlies (SGP) kritisch bevraagd op de relatie tussen verantwoordelijkheid en principes, met als voorbeeld de legalisering van euthanasie. Donner stelde dat hij als regeerder geen persoonlijke overtuigingen wilde opleggen aan de burger. "Je moet de burger de ruimte geven waarin ze naar hun eigen overtuiging tot recht kunnen komen." De overheid dient voor uitwassen en dwang te behoeden door het stellen van de kaders. Wordt de democratie dan niet de nieuwe god, die de wetten bepaalt? De oud-minister doceerde: "Democratie is ingevoerd, niet omdat het rechtvaardig is, maar omdat het alternatief een gewelddadige staat is, waarin de ene mening de andere overheerst."

Het boek Strijdbaar of lijdzaam,
Strijdbaar of lijdzaam verschijnt ter gelegenheid van het elfde lustrum van de C.S.F.R. en staat onder redactie van Gijsbert van den Brink en Elco van Burg. Het boek is uitgegeven bij Uitgeverij Groen, Heerenveen, en bevat 378 pagina's. Aan het boek werken mee: dr. Gijsbert van den Brink, ir. Elco van Burg, prof. dr. Jan Jacob van Dijk, mr. G. Holdijk, dr. Victor Kal, prof. dr. H.W. de Knijff, dr. Hans Krabbendam, prof. dr. Gerrit Manenschijn, dr. E.P. Meijering, dr. Herman Paul, dr. Arjan Plaisier, dr. Erik Sengers, drs. Johan Snel, drs. Joost Veldman, dr. Sipco Vellenga, ds. W. Visscher.

De C.S.F.R.,
De Civitas Studiosorum in Fundamento Reformato (C.S.F.R.), opgericht op 13 juli 1951, is een studentenvereniging op gereformeerde grondslag en ze telt ongeveer 700 leden. De vereniging is bedoeld om studenten (WO en HBO) uit de gereformeerde gezindte bij elkaar te brengen. Dit levert vaak goede vriendschappen op. Daarnaast stelt de vereniging zich ten doel de Bijbel en de gereformeerde beginselen te bestuderen en creëert ze voor haar leden mogelijkheid tot bezinning op hun toekomstige verantwoordelijkheid in kerk en samenleving. In het kader van deze doelstelling worden op de disputen onder andere studiekringen, bijbelkringen en lezingen georganiseerd. De C.S.F.R. bestaat uit acht disputen: Am.St.E.Lo.D.A.M.E.N.S.E. te Amsterdam, Dei Gratia te Wageningen, Emèt Qenee te Eindhoven-Tilburg, Ichthus te Rotterdam, Johannes Calvijn te Delft, Panoplia te Leiden, Sola Scriptura te Utrecht en Yir' at' Adonay te Groningen.
Ter gelegenheid van het elfde lustrum treedt de C.S.F.R. naar buiten met Strijdbaar of lijdzaam. Ook wordt er op 4 november een congres over dit boek gehouden, met als sprekers prof. dr. J. Hoek, prof. dr. G.G. de Kruijf, E. van Middelkoop en dr. T.W.A. de Wit. Daarnaast worden er andere activiteiten georganiseerd zoals een muziekdag, een barbeque en een diner.





C.S.F.R. / Uitgeverij Groen