Ingezonden persbericht



Buren, 27 oktober 2006

Monteverdi en Schütz in Buren

Het eerste concert van de serie Abonnement op Talent met het Conservatorium van Amsterdam is in zicht. Op zaterdag 4 november treedt op het Instrumentaal en Vocaal Ensemble onder leiding van Jos van Veldhoven. Zij brengen motetten van Monteverdi en Schütz. Het concert begint om 20 uur bij kaarslicht in de St Lambertuskerk in Buren.

In dit programma wordt de muziek van Claudio Monteverdi gecombineerd met die van zijn tijdgenoot Heinrich Schütz. Het waren twee giganten die niet alleen baanbrekend hebben gewerkt in hun eigen tijd, maar ook van grote invloed waren op de generaties componisten die hen opvolgden. De prachtige werken komen volledig tot hun recht in de sfeervolle St Lambertuskerk. Jos van Veldhoven is artistiek leider van de Nederlandse Bach-vereniging, bekend van onder meer de jaarlijkse Matthaus Passion in Naarden. Daarnaast is hij een veelgevraagd gastdirigent in binnen- en buitenland. Het Conservatorium van Amsterdam maakte de afgelopen jaren naam in Buren met hun fantastische vertolkingen van de passies van Bach. Het concert op 4 november maakt deel uit van de landelijke Klassieke Muziekweek.

Claudio Monteverdi was een muzikaal genie, die al tijdens zijn leven kon genieten van de roem die hij vergaarde. Hij begon zijn muzikale carriere als zanger/violist aan het hof van Mantua in 1590. Hij schreef acht madrigaalboeken. Later maakte hij de stap naar opera. Tijdens de laatste twee jaar van zijn leven schreef hij de opera Il ritorno d'Ulisse in patria , en de historische opera l'Incoronazione di Poppea. Naast opera's schreef Monteverdi ook kerkmuziek. Met name zijn Vespro della Beata Vergine (Mariavespers) zijn beroemd. Heinrich Schütz was een Duitse componist en organist. Hij wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste Duitse componist van de tijd voor Johann Sebastian Bach. Schütz' composities zijn beïnvloed door onder meer Monteverdi. Vooral zijn geestelijke muziek, voor verschillende bezettingen, van solostem met instrumentale begeleiding tot a capella koor, is bekend. Representatieve werken zijn de drie boeken met Symphoniae sacrae, de Psalmen Davids, de Sieben Worte Jesu Christi am Kreuz (de zeven laatste woorden van Jezus aan het kruis) en zijn drie passies. Er is bijna geen wereldlijke muziek van Schütz overgeleverd en zijn puur instrumentale muziek is helemaal verloren gegaan, hoewel hij in zijn tijd als een van de beste organisten in Duitsland gold.
Losse kaarten a E 12,50 zijn te koop bij Betuwe Cadeau, Peperstraat 9, Buren of te reserveren via buren@myrealbox.com. Het concert maakt deel uit van een serie van drie concerten met talentvolle musici van het Conservatorium van Amsterdam. Zij treden op met afwisselende programma's, die zijn samengesteld uit een combinatie van orkest met vocaal ensemble (4 november), met trompet (9 februari) en met forte piano (14 april). De concerten worden geleid door grote namen als Jos van Veldhoven, Friedemann Immer, Lucy van Dael en Bart van Oort. De toegangsprijs is E 30,- voor drie concerten. Het gehele programma is op te vragen via buren@myrealbox.com.

Voorafgaand aan het concert en in de pauze is er koffie en thee verkrijgbaar. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Het concert wordt georganiseerd door Muziek in Buren.

---------