Ingezonden persbericht

4 november 2006
Zo herkent u onderwerpen ... de Kunstweek Exposities
het Kunstweek Bal het Kunstweek Boek
het Kunstweek Geschenk en Kunstweek Attentie
de verkiezing Kunstenaar van het Jaar de kunstenaars
diversen bijzonderheden aanbiedingen
De nieuwe kunstenaar van het Jaar

Op de eerste dag van de Kunstweek is tijdens het feestelijke Kunstweek Bal de winnaar van de verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2006 bekend gemaakt.
DE NIEUWE KUNSTENAAR VAN HET JAAR IS JEROEN HERMKENS.

Na Corneille (2003), Jurriaan van Hall (2004) en Jacques Tange (2005) is Jeroen Hermkens de vierde kunstenaar die zich Kunstenaar van het Jaar mag noemen.
Met meer dan 450 feestvierende balgangers, waaronder veel kunstenaars en BN-ers als getuigen nam de nieuwe Kunstenaar van het Jaar de BCD Travel Kunstweek Prijs, ¤ 10.000,- in contanten in ontvangst en de BCD Travel Kunstweek Reisbeurs ter waarde van ¤ 3.000,-.

Andere winnaars

Op zondagmiddag 12 november worden het Talent van het Jaar 2006, Amie Dicke en de Briljanten Kunstenaar van het Jaar, Gerti Bierenbroodspot, in het zonnetje gezet. Zij krijgen die middag hun prijzen uitgereikt.
Het Talent van het Jaar is de kunstenaar jonger dan 35 jaar, die dit jaar het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars is geëindigd. De Briljanten Kunstenaar van het Jaar is de Kunstenaar ouder dan 65 jaar die dit jaar het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars is geëindigd.

De 100 dit jaar meest gewaardeerde kunstenaars

De volledige Galerie van Hedendaagse Kunstenaars is nu bekend. Hierin zijn de 100 kunstenaars opgenomen die dit jaar de meeste stemmen kregen van het panel en het publiek. In totaal zijn maar liefst bijna 30.000 stemmen uitgebracht! U vindt alle namen van de betreffende kunstenaars, met de plaatsen die de vermelde kunstenaars vorig jaar in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars innamen, op deze pagina.

Het Kunstweek Bal

Het was weer een spetterend feest! Daar droegen de muziek van de 12-mans big band, een oogstrelende modeshow, een dynamisch DVD-presentatie, de smikkelsmullende buffetten en uiteraard de climax van de verkiezing Kunstenaar van het Jaar aan bij.
Veel van de aanwezigen hebben voorafgaand aan het Bal een bezoek aan de Kunstweek Exposities gebracht. De waardering voor de meer dan 240 geëxposeerde kunstwerken van circa 75 kunstenaars is groot.
De Kunstweek Exposities zijn tot en met 12 november in het monumentale Groot Handelsgebouw, direct naast het Centraal Station, te bezoeken. Klik hier voor informatie over de Kunstweek Exposities.

De Kunstweek Exposities

Naast de geëxposeerde kunstwerken, bieden de Kunstweek Exposities u tot en met 12 november in Rotterdam elke dag iets bijzonders, waaronder rondleidingen, een veiling, een kunstkenniskwis met leuke prijzen, de mogelijkheid om uw kunst te laten taxeren en jurering voor een grafiekprijs en een fotowedstrijd. Klik hier voor het volledige programma.
De openingstijden zijn dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur en op donderdag 9 november ook 's avonds tot 21.30 uur.

De Kunstweek Verkoopexpositie

Een deel van de werken, dat geëxposeerd wordt op de Kunstweek Exposities, is te koop. Het duurste kunstwerk, een werk van Karel Appel, beschikbaar gesteld door het Stedelijk Museum Schiedam, heeft een waarde van ¤ 800.000,--. Overigens is er veel mooie kunst te koop voor prijzen van duizend tot enkele duizenden euro's.

Korting voor kaarthouders

Museumkaarthouders en houders van een CJP (Cultureel Jongeren Paspoort) en 65+ pas krijgen
¤ 2,50 korting op een toegangskaart voor de Kunstweek Exposities. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Deze actie is niet combineerbaar met andere acties en aanbiedingen.

Kunst en aanbiedingen in het hele land

Een groot aantal galerieën, kunstuitlenen en kunstmusea doet mee met de Kunstweek. Bij hen krijgt u bij een bezoek tijdens de Kunstweek zolang de voorraad strekt een origineel en praktisch vormgegeven eierdopje van hoogwaardig keramiek. Het is gesierd met twee speciaal voor deze Kunstweek Attentie gemaakte decoraties van de hand van Jacques Tange, Kunstenaar van 2005.
Als u tijdens de Kunstweek bij een van de aan de Kunstweek deelnemende galerieën of kunstuitlenen een kunstwerk koopt of huurt, krijgt u bovendien een wel heel bijzondere set van 4 originele onderzetters/ messenleggers cadeau: het Kunstweek Geschenk 2006. De set is in strikt gelimiteerde oplage vervaardigd en een waardevol bezit. Met de unieke combinatie van onderzetter en messenlegger voegt u een kunstzinnig element toe aan elke feestelijk gedekte tafel. Klik hier voor een indruk van
het Kunstweek Geschenk.
Klik hier voor een overzicht van de deelnemende galerieën, kunstuitlenen en kunstmusea bij u in de buurt.

Informatieve links

Comité van Aanbeveling
Kunstweek Ambassadeurs
Kunstweek Attentie
Kunstweek Bal
Kunstweek Boek
Kunstweek Geschenk
Alle ooit genomineerde kunstenaars voor de Verkiezing Kunstenaar van het Jaar
Belangrijke data
Bestellen en aanmelden

Andere links:
Nationaal Kunstplatform
Kunsttotaal.nl

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief verschijnt op 16 november.

Belangrijke data

3 t/m 12 november:
- Veel galerieën, kunstuitlenen en kunstmusea bieden speciale Kunstweek acties en aanbiedingen. Bij een bezoek krijgt u de bijzondere Kunstweek Attentie. Bij koop of huur het unieke Kunstweek Geschenk.
- Kunstweek Exposities in het Groot Handelsgebouw in Rotterdam met medewerking van genomineerde kunstenaars, galerieën, kunstuitlenen en kunstmusea, beheerders van bedrijfscollecties en eigenaren van privé-collecties. Een deel van de kunstwerken is te koop.
12 november ('s middags):
- bekendmaking van het Talent van het Jaar 2006 (kunstenaar jonger dan 35 jaar)
- bekendmaking van de Briljanten Kunstenaar van het Jaar 2006 (kunstenaar ouder dan 65 jaar)
- prijsuitreikingen aan het Talent van het Jaar en de Briljanten Kunstenaar van het Jaar 2006
- bekendmaking winnaar Kunstweek Fotowedstrijd 2006
- bekendmaking BAS Grafiekprijs 2006