Ingezonden persbericht


Verzonden: zondag 5 november 2006 19:13
persbericht goofies zeilraces november 2006

COLIJNSPLAAT,4 november 2006

Net geen 100 zeilers aan de start tijdens de Goofies race van november 2006.

Afgelopen zaterdag voeren precies 99 schippers met hun bemanning de traditionele Goofies zeilwedstrijd op de Oosterschelde ten westen van de Zeelandbrug.
Er werd gevaren in de klassen IMS, ORC-CLUB en met ongemeten schepen. In verband met het goede weer en de perfecte wind voeren de boten een lange wedstrijd die de ORC-CLUB en de IMS boten tot ver de Hammen invoerde tot voor Burgsluis. Het was een prachtig gezicht de hele vloot door het nauwe vaarwater van de Hammen te zien kruisen en te zien terugvaren onder spinakker!
De meeste zeilers waren dan ook zeer tevreden over de route die ze moesten zeilen.
Een tweetal schippers komt niet voor in de uitslag. Ze hebben zich niet aangemeld of hebben hun inschrijfformulier niet getekend.

Een van de bemanningsleden van een ORC-CLUB boot zag kans om met één schop het minst populaire bemanningslid van de vloot te worden. Voor de grap gaf hij een schop tegen één van de boeien waar zijn schipper vlak langs voer om de kortste route te varen. Omdat het nu eenmaal verboden is een boei (merkteken van de baan) te raken moest de schipper de straf die daarvoor staan nemen door een extra rondje te draaien. Daarmee verspeelde de boot zijn perfecte positie voor in het veld en belandde tussen de grote groep boten van "het peloton". Gelet op de reglementen (een boot moet met de gehele bemanning aankomen) en de temperatuur van het water mocht de dader de wedstrijd toch verder mee uitvaren.

Bij de IMS boten won schipper van Santen uit Lewedorp met de ROARK (de Zeeuwse promotie boot) voor Peter de Ridder uit Gorkum met zijn boot de Checkmate 3 en Frans de Vries Lensch uit Rotterdam die met de Stortemelk 3e werd.

Bij de ORC-CLUB boten was de
eerste plaats voor schipper Johan Bol met zijn boot de A Boen voor de splinternieuwe "Change of Cource" van John den Engelsman uit Almere. Derde werd de Playstation 4 van Luc Feremans uit Antwerpen De beide laatste boten zijn zo nieuw dat zij nog varen met een voorlopige handicap.

Bij de ongemeten boten Won Luc van Aertsen uit Stabroek (B) met zijn boot de Jolly Brise voor de familie Wams uit Wolphaartsdijk met de Crossroads en de Slow Motion van Derk Izaks uit den Haag die derde werd.

De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.

De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de "nep goofen" email Goofies@zeelandnet.nl



Ingezonden persbericht