Ingezonden persbericht


PRIJSUITREIKING EN PERSCONFERENTIE WK RUMMIKUB

PERSBERICHT

DEELNEMERS UIT 30 LANDEN

WK RUMMIKUB 2006 VAN 3 TOT 5 NOVEMBER
ZORGT WERELDWIJD VOOR GROTE OPWINDING

Valkenburg aan de Geul/ Maastricht, oktober 2006 - Het aftellen is begonnen voor alle rummikubbers ter wereld. De start van het zesde World Rummikub Championship in Zuid-Limburg nadert namelijk snel en zorgt alom voor spanning want er valt niet te voorspellen wie er gaat winnen. Overal in de wereld wordt er dan ook hard geoefend voor het wereldkampioenschap. Zo ook door onze nationale kampioene 2005 Jacqueline Beekman uit Amstelveen, die de Hollandse eer zal gaan verdedigen. 'Ik speel al 15 jaar Rummikub en om nu te mogen spelen in een mooi kasteel als Château St. Gerlach is voor mij een 'once in a lifetime' mogelijkheid. Ik heb daardoor ook extra de zenuwen!'

Nederland: wereldkampioen in 1997 en 2000
Van 3 tot 5 november wordt in Valkenburg in het luisterrijke hotel Château St. Gerlach, waar begin vorig jaar de Amerikaanse president Bush nog logeerde, door deelnemers uit 30 landen gestreden om de hoogste eer bij het Rummikubben. Tijdens de eerste wereldkampioenschappen in 1991 ging Japan er met de titel 'beste Rummikubber' ter wereld vandoor, Egypte deed dat in 1994, Nederland in 1997 en 2000 en Japan weer in 2003. De grote vraag in Valkenburg: kan Nederland het succes uit 1997 en 2000 herhalen. Nederland telt een groot aantal Rummikubclubs, die competities voor één van de populairste spellen te wereld houden. De nationale kampioene van 2005 is Jacqueline Beekman uit Amstelveen. Zij zal in Valkenbburg Nederland vertegenwoordigen.

De geschiedenis
In Nederland wordt het spel al ruim 25 jaar op de markt gebracht door het bedrijf Goliath uit Hattem, dat Rummikub in meerdere uitvoeringen levert. Goliath brengt ook een aangepaste versie op de markt voor kinderen van vier tot tien jaar waardoor het een echt familiespel is geworden. Rummikub is in de vroege jaren 30 van de vorige eeuw in Hongarije bedacht door de Hertzano's, die na de oorlog de verdere productie in Israël hebben opgezet. In enkele decennia heeft Rummikub de wereld veroverd. Het motto 'Rummikub brengt mensen bij elkaar' is inmiddels volledig waarheid geworden. Het spel, dat door miljoenen mensen wordt gespeeld, wordt in 52 landen verkocht en in 25 talen geproduceerd. Het internationale succes van het spel heeft in talloze landen geresulteerd in de oprichting van Rummikubclubs, die lokaal en nationaal kampioenschappen spelen. Zie voor meer informatie over Rummikub en het WK ook www.rummikub.nu.

Familiespel
De aantrekkingskracht van Rummikub wordt gevormd doordat durf, inzicht en tactiek zijn vereist en de speelduur beperkt blijft tot circa 20 minuten. Importeur Adi Golad uit Hattem zag het spel 26 jaar geleden tijdens een reis door Israël. Golad name enkele tientallen spellen mee naar huis en deelde ze uit onder vrienden en kennissen. Een paar jaar bleef het rustig, maar in 1983 volgende de grote doorbraak toen er 600.000 Rummikub spellen in Nederland werden verkocht. Inmiddels zijn er in Nederland bijna 6 miljoen spellen over de toonbank gegaan. Ieder huishouden heeft wel een exemplaar in de kast liggen.

Goliath - één van de grootste speelgoed distributeurs en producenten van Nederland - is gevestigd in Nederland, België, Frankrijk en Spanje. In 1980 introduceerden zij Rummikub op de Nederlandse markt. Goliath heeft sinds de jaren '80 een flinke groei doorgemaakt; speelgoed en actiespellen vanaf 1 jaar, multimedia spellen vanaf 5 jaar, tactische en strategische spellen vanaf 7 jaar en verschillende erotische spellen vanaf 18 jaar. Bekende namen zijn: Rolit, Fifi, Triominos, Stap-op en Exago. Zie ook www.goliathgames.nl.

Ingezonden persbericht