Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Filmdocumentaire in Nieuw Land: 'Tiengemeten 2001-2006'

Zondag 5 november presenteren Nieuw Land Erfgoedcentrum en de Stichting Filmtheater Lelystad de documentaire 'Tiengemeten 2001- 2006'. Een boeiende film over het laatst overgebleven eiland in de Zuidwest delta van Nederland, twintig kilometer ten zuiden van Rotterdam. Regisseur Digna Sinke zal persoonlijk aanwezig zijn om mondelinge toelichting te geven.

Sinds 1800 wordt er op Tiengemeten geboerd en - afgezien van de moderne combines en tractoren - leven de bewoners er nog precies zoals twee eeuwen geleden. Maar dat alles moet veranderen. Twaalf jaar geleden werd een plan gelanceerd om Tiengemeten terug te geven aan de natuur. In Tiengemeten 1996-2001 is te zien hoe regisseur Digna Sinke de zes praktiserende boeren volgde terwijl zij gelaten hun wereld zien worden opgeslokt door een bestemmingsplan. Beelden van het landschap, de ordening en de eindeloze weidsheid als cultuurhistorie stonden hierin centraal.

De vervolgfilm Tiengemeten 2001-2006 laat zien hoe het landschap langzaam maar zeker verandert. De akkers maken plaats voor braakliggende grond. De oude boerenschuren die hun bestemming verloren hebben raken in verval. Een gedetailleerd plan voor natuurontwikkeling ligt klaar maar de uitvoering laat op zich wachten. Lange tijd is er onzekerheid over de financiering. En er is één boer overgebleven op het eiland, met een pachtcontract dat nog niet is afgelopen. Zolang hij er zit kan niet met de uitvoering begonnen worden. Ten slotte verhuist hij. De werkzaamheden beginnen...

Wie de film wil zien, betaalt de entreeprijs van Nieuw Land ¤ 7,00. Voorafgaand of aansluitend aan het filmprogramma kan men dus ook het museum bezoeken. Donateurs van de Stichting Filmtheater Lelystad betalen half-geld. Meer informatie over het programma en de films is te vinden op www.cine-utopia.nl. U kunt ook bellen met de receptie van Nieuw Land onder nummer (0320) 22 59 00.