Ingezonden persbericht


Dramaserie prinses juliana 5 november van start

Nr. 137

Hilversum, 30 oktober 2006

'Ik ben geen vrouw. Ik ben niet van vlees en bloed. Ik ben een symbool.'

Juliana, de jonge jaren van de prinses der nederlanden

4-delige dramaserie, vanaf zondag 5 november 2006 op Nederland 1

De EO zendt op vier zondagavonden in november de dramaserie Juliana uit. De serie belicht Juliana in de periode van haar 18de tot 28ste levensjaar. Een periode waarin zij haar weg moest vinden tussen het ontwikkelen van een eigen persoonlijkheid en het zich committeren aan een rol die vooraf volledig was vastgelegd. Hoe verzette ze zich tegen datgene waartegen ze zich kon verzetten? En hoe groeide ze uiteindelijk uit tot een zeer geliefde Nederlandse vorstin?

Juliana speelt zich af in de woelige jaren dertig. Een periode die, als het over Juliana gaat, niet vaak in de schijnwerpers staat. Ze wordt achttien jaar en wil, ondanks haar toekomstige rol als koningin, zielsgraag een van de velen zijn. Eigenlijk is ze daarin heel naïef. Op haar verjaardag roept ze: "Al deze mensen. Ik wil dit niet. Het is mijn verjaardag!" Juliana kijkt haar moeder geschokt aan, maar koningin Wilhelmina antwoordt: "Mis. Jouw verjaardag is niet van jou. Jouw verjaardag is van ons allemaal. Jouw verjaardag is van het hele Nederlandse volk."

Universeel
Alhoewel de serie volledig is gebaseerd op historische feiten, blijft de invulling ervan natuurlijk voor een groot deel fictie. Interessant uitgewerkt is het (universele) moeder-dochter conflict, zeker als het gaat om een dochter die 'de zaak' moet overnemen. Na de nodige strijd en discussie krijgt Juliana het voor elkaar dat ze mag studeren in Leiden. Er breekt voor haar een korte, maar heerlijke tijd aan waarin ze voor het eerst het gevoel heeft dat ze lééft! De onvermijdelijke zoektocht naar een geschikte huwelijkskandidaat volgt. Eén ding is voor Juliana duidelijk: ze wil een man die echt van haar houdt en die ze kan vertrouwen. Na verwoede koppelpogingen van haar moeder, ontmoet Juliana in 1936 de Duitser Bernhard zur Lippe-Biesterfeld.

Wilsbesluit
De serie oordeelt niet, maar geeft weer hoe het gegaan zou kunnen zijn. De kijker mag zelf interpreteren en invullen. Bijna aangrijpend is de scène waarin Juliana - hoogzwanger - aan het bed staat van Bernhard, die zojuist een zwaar ongeluk heeft gehad. Juliana heeft op dat moment lange tijd niets van hem gezien of gehoord. Ze zegt: "Ik wil weten waar je bent geweest", waarop hij zegt dat hij bij vrienden was. Na een stilte antwoordt Juliana: "Ik geloof je." Geen teken van zwakte, maar een wilsbesluit.

Eigen weg
Het intrigerende aan de serie is dat Juliana alles op haar eigen manier doet, ondanks het keurslijf waar ze keer op keer mee wordt geconfronteerd. Ze wilde als koningin 'gewoon' zijn en ontwikkelde zich - tegen wil en dank - tot een ménselijk staatshoofd. Ze was geen lijdzaam type. Ze deed wat haar ziel haar ingaf en ging haar eigen weg. Een schitterend mens.

Juliana wordt geproduceerd door René Stokvis en Paul Voorthuysen. Regie: Robin Pera (o.a. Luifel & Luifel, 't Zonnetje in huis, Ha die pa!, Bradaz).

Noot voor redactie,