Ingezonden persbericht


Voordracht Frans de Waal 'De Aap in Ons' in Burgers' Zoo

PERSBERICHT

INTRIGES, MACHTSPELLETJES EN MANIPULATIE

'DE AAP IN ONS'

Op zondag 5 november om 14.00 uur is de wereldberoemde primatoloog prof. dr. Frans de Waal te gast in Burgers' Zoo, waar hij voor belangstellenden in het nieuwe Auditorium een voordracht verzorgt met als titel 'De Aap in Ons'.

De Waal heeft talloze publicaties op zijn naam staan over het gedrag van mensapen. Zijn wereldwijde bekendheid heeft hij echter vooral verkregen door de geslaagde popularisaties van zijn wetenschappelijke waarnemingen, waarbij hij vaak verrassende vergelijkingen met de mens aangaat.

Frans de Waal deed in het verleden uitgebreid onderzoek aan de chimpanseekolonie in Burgers' Zoo en schreef hierover onder andere het boek 'Chimpanseepolitiek', waarin hij op treffende wijze de overeenkomsten aantoont tussen het coalitiegedrag bij chimpansees en de politieke strategieën die in Den Haag worden ontwikkeld. Uit zijn onderzoeken blijkt telkens weer dat niets menselijks de apen vreemd is: intriges, machtspelletjes en manipulatie zijn aan de orde van de dag in de complexe sociale structuur van de apen.

Recent betrekt De Waal, die hoogleraar is in Atlanta (USA), de tot voor kort nog vrijwel onbekende bonobo, een naaste verwant van de chimpansee, in zijn mensbeeldvorming. In tegenstelling tot veel ethologen die zich vooral richten op agressie en dominantie, is de Waal meer gaan letten op het goede en verzoenende in het gedrag van mensapen en biedt zo een tot voor kort nieuw perspectief voor sociologen en psychologen. Het werk van Frans de Waal heeft grote gevolgen gehad voor de visie op de evolutie van onze moraal, het denken over goed en kwaad.

De presentatie op 5 november is bedoeld voor abonnementhouders en bezoekers van Burgers' Zoo. De spreker zal worden ingeleid door zijn vroegere leermeester, prof. Jan van Hooff, emeritus hoogleraar gedragsleer in Utrecht. Hoewel de achtergrond van de lezing wetenschappelijk is, is de voordracht (met veel illustraties) gericht op de geïnteresseerde leek zodat ieder het betoog makkelijk kan volgen en er van kan leren.

In verband met de zaalcapaciteit zijn reserveringen vooraf verplicht. U kunt reserveren via e-mail (info@burgerszoo.nl) of telefonisch (026-4450373). Na reservering is de lezing gratis voor abonnementhouders en bezoekers die over een geldig toegangskaartje voor het dierenpark beschikken. Vanaf de ingang van het dierenpark is het ongeveer 15 minuten lopen naar het Auditorium.

Voor meer informatie betreffende dit persbericht kunt u contact opnemen met Bas Lukkenaar, Interne en Externe Communicatie, Burgers' Zoo, Tel. 026 - 353 72 11 of e-mail: b.lukkenaar@burgerszoo.nl.

---- --