Nederlandse Islamitische Omroep

3 november 2006

Onderwerpen Nioscoop
5 oktober 2006, 12.33 tot 13.03 uur, Ned 2

Halal vlees
Naar aanleiding van het halal vlees dat sinds kort in de Albert Heijn schappen te vinden is, laait er binnen de islamitische gemeenschap in Nederland de discussie op wié er eigenlijk bepaalt wanneer vlees halal is. NIO sprak hierover met het CMO en met Ben Ali Salih, de directeur van één van de bedrijven die het halal certificaat geeft aan enkele van de producten van Albert Heijn.

Verkiezingen
"De Nederlandse politiek doet onvoldoende tegen islamofobie", aldus Anja Meulenbelt, senator in de Eerste Kamer voor de SP. Haar kritiek richt zich niet alleen op de huidige regering, maar ook op de linkse partijen. "Ook de SP doet onvoldoende". In Nioscoop een reportage over de verkiezingen, politiek, islamofobie en het debat over de islam. Met Anja Meulenbelt (SP), Naïma Azough (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66).

Functie van de moskee, deel II
De islam in Nederland heeft verschillende veranderingsprocessen meegemaakt in de afgelopen tientallen jaren. De moskeeën zijn in een hoog tempo veranderd van gebedsruimtes naar multifunctionele ontmoetingsruimtes. Er wordt steeds meer gesproken over een 'centrum' dan over een moskee. Heel veel moskeeën vervullen tegenwoordig een belangrijke maatschappelijke rol in Nederland.

In Nioscoop, aflevering 2 van de serie "functie van de moskee". Deze keer over de sportactiviteiten namens de moskee.


----------

Onderwerpen Nio-radio
4 november 2006, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Zaterdag in De Horizon

Moncef Marzouki
De Tunesische mensenrechtenactivist Moncef Marzouki. Hij verzet zich tegen zijn uitzetting uit Tunesie en vertelt over zijn strijd tegen de gevestigde orde. Hij wordt zoals hij zegt "gegijzeld in zijn eigen huis" en kan niet veilig over straat. Hij ageert tegen het regime, dat in zijn ogen uit louter politieke overwegingen probeert vrouwen ervan te weerhouden een hoofddoek te dragen.

Ibn Khaldun
Ook reizen we af naar Amsterdam, waar ter ere van het 600ste sterfjaar van de beroemde islamitische filosoof Ibn Khaldun, een lezingenreeks wordt gegeven. Wij zijn erbij en leren wat voor gedachten deze filosoof heeft proberen over te brengen.

Assoennah moskee
Tenslotte spreken wij met de vertegenwoordiging van de Haagse moskee Assoennah. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen sinds imam Fawwaz plotseling berucht werd na zijn twee jaar oude preek waarin hij ageerde tegen Theo van Gogh en Ayaan Hirshi Ali?

Voor de redactie:
Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of redactie@islamitischeomroep.nl Postbus 336, 1200AH Hilversum
Of kijk op de vernieuwde website: www.nioweb.nl