Icco

Verkiezing Nicaragua brengt onzekerheid in binnen- en buitenland

Utrecht, vrijdag 3 november 2006

"De uitslag van de presidentsverkiezing van aanstaande zondag 5 november is allerminst zeker en kan bovendien flinke gevolgen hebben voor de interne verhoudingen en internationale relaties', aldus ICCO en Kerkinactie vertegenwoordiger in Managua, Mariecke van der Glas. Zij zal aanstaande zondag als internationaal waarnemer in de departementen Carazo en Masaya, niet ver van Managua, het verloop van de verkiezing in vier verschillende stembureaus observeren.

Dit jaar nemen aan de verkiezing vier kansmakende partijen deel. De Liberalen (PLC), de Sandisten (FSLN), de Nicaraguaanse Liberale Alliantie (ALN) en de Beweging van het Sandinisme (MRS).
PLC en FSLN zijn vertegenwoordigers van de oude politiek, die jaren geleden een pact sloten waarbij belangrijke posities en daarmee geld en macht werd verdeeld. Het pact belemmert de ontwikkeling van het land en geeft corruptie de ruimte. ALN en MRS willen dit pact doorbreken.

"In de peilingen staat Daniel Ortega van FSLN eigenlijk al sinds het begin op nummer een', zegt Van der Glas, "maar dat was bij vorige verkiezingen ook zo en sinds begin jaren 90 is FSLN steeds in de oppositie terechtgekomen.' Toch verwacht Van der Glas dat het nu wel eens anders zou kunnen lopen omdat de Liberalen verdeeld zijn.

In de internationale politiek is Ortega echter niet populair. De Amerikanen laten zich openlijk uit over hun voorkeur en die is niet voor de Sandisten. Veel stemmers zullen rekening houden met de mening van het buitenland in dit van internationale hulp afhankelijke land. De verkiezingsuitslag kan dus nog alle kanten op. Velen rekenen daarom ook op een tweede ronde in december.