Minister Van Ardenne bezoekt Suriname

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Van zondag 5 tot en met dinsdag 7 november a.s. bezoekt minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) Suriname. Tijdens dit bezoek vindt het regulier beleidsoverleg met minister van Ravenswaay (Planning en Ontwikkelingssamenwerking) plaats, waarin onder meer wordt gesproken over de uitvoering van de sectorplannen voor landbouw, onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting alsmede rechtsbescherming en veiligheid waarvoor Nederland financiële steun geeft. Minister Van Ardenne zal ook President Venetiaan en Vice President Sardjoe ontmoeten.

Suriname is koploper als het gaat om het Nederlandse programma samenwerking opkomende markten (PSOM). Er zijn nu 8 projecten in uitvoering, waarin Nederlandse ondernemers in samenwerking met een Surinaamse ondernemer een innovatief project realiseren dat lokale werkgelegenheid oplevert en dus bijdraagt aan de economische ontwikkeling in Suriname. Minister Van Ardenne brengt een bezoek aan de ondernemer die piepschuimdozen in Suriname wil gaan produceren. Tot nog toe wordt dit verpakkingsmateriaal geïmporteerd. Productie in Suriname van de grond tillen moet leiden tot verbetering van de exportketen voor bederfelijke goederen uit Suriname en vergroting van de export van bederfelijke waar zoals groente, fruit en vis.

Zorgen dat iedereen in Suriname kan beschikken over veilig drinkwater is een prioriteit van de Surinaamse regering en Nederland heeft Suriname daarin de afgelopen jaren financieel flink ondersteund. Minister Van Ardenne zal tijdens haar bezoek het pompstation Helena Christina in Wanica bezoeken. Dankzij dit pompstation kunnen de huishoudens in dit district beschikken over meer en veilig water. In totaal zullen met het Korte Termijn Investering Drinkwaterproject, waar dit pompstation onderdeel van is, 21.000 huishoudens worden aangesloten op de drinkwaterleiding. In totaal zo'n 120.000 bewoners zullen hiervan profiteren.