Ingezonden persbericht


Persbericht

Dordrecht, 20 oktober 2006 Nr. 06 - 26

Snertvaartochten in de Biesbosch beginnen weer

Biesboschcentrum Dordrecht organiseert de komende winter weer de bekende Snertvaartochten door de Biesbosch.

Vaartochten in de Biesbosch met fluisterboot de Halve Maen zijn een belevenis. De Halve Maen vaart op zonne-energie en maakt daarom bijna geen geluid maakt. Hierdoor zijn de vogelgeluiden, zoals het gakken van overvliegende ganzen, goed te horen. Tijdens de Snertvaartocht wordt vooral gelet op de watervogels die in de winter in de Biesbosch te vinden zijn. Op de graslandpolders in de Biesbosch foerageren vaak grote aantallen kolganzen en brandganzen. Op het open water dobberen eenden en zaagbekken en er is een goede kans op roofvogels zoals de buizerd. Ook de ijsvogel laat zich regelmatig zien. Natuurlijk is er aandacht voor andere dieren zoals reeën, die bij hoog water de dijken langs de kreken opzoeken, en bevers. Hun knaagsporen zijn overal zichtbaar.

Wie over een verrekijker beschikt, wordt aangeraden deze mee te nemen. Aan boord is een telescoop aanwezig. Biesboschgidsen vertellen over de vogels in de Biesbosch en helpen bij het kijken dooor de telescoop. Als er iets bijzonders te zien is, kan de Halve Maen dankzij haar 'sputpalen' overal stil liggen, zodat het voor iedereen mogelijk is de dieren goed te observeren. Wie het koud krijgt aan dek, kan in de salon van de boot opwarmen bij een kop erwtensoep.

Alle tochten beginnen om 12.30 uur met een inleiding aan boord van de Halve Maen. De gasten maken kennis met de vogels die ze onderweg kunnen tegenkomen. De afvaart van de Snertvaartocht is steeds om 13.00 uur. Rond 15.00 uur meert de boot weer aan bij het Biesboschcentrum. Snertvaartochten worden de komende winter gehouden op de volgende zondagen: 5, 12, 19 en 26 november, 3, 10, 17 en 24 december, 14, 21 en 28 januari en 11, 18 en 25 februari. Bovendien op donderdag 4 en zaterdag 6 januari en op woensdag 21 en vrijdag 23 februari. Op woensdag 27 en zaterdag 30 december wordt er in plaats van erwtensoep glühwein met oliebollen geserveerd.

De tocht kost inclusief erwtensoep/glühwein met oliebol voor volwassenen E 12,15, voor 65-plussers E 10,55 en voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar E 9,10. Honden zijn op de Halve Maen niet toegestaan. Meer informatie en reserveren: Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53 in Dordrecht, tel. (078) 630 53 53, info@biesbosch.org.
---



Ingezonden persbericht