Ingezonden persbericht


'Nederland en zijn rol in de wereld' met Jan Peter Balkenende

zondag 5 november 2006 12:10 Ned 1
maandag 6 november 2006 09:57 Ned 2 (Herhaling)

Zondag 5 november in Buitenhof een debat over Nederland en zijn rol in de wereld met CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende, historicus Maarten van Rossem en oud-europarlementariër Kathleen van Brempt. Verder een gesprek met 'interim-manager' minister Pieter Winsemius over het geheim van succesvol politiek bedrijven. En diplomate Mariko Peters, net terug uit Afghanistan, is de hoogste nieuwkomer op de lijst van GroenLinks. In Buitenhof:

> Nederland en zijn rol in de wereld; voortrekker of achterhoedespeler? Het is stil in Nederland over Europa. Terwijl in Frankrijk en Duitsland politieke leiders standpunten formuleren over de toekomst, de uitbreiding en wel of geen voorhoedegroep, wordt Europa in de Nederlandse politiek doodgezwegen. Een debat over visie en gemiste kansen met CDA- lijsttrekker Jan Peter Balkenende, historicus Maarten van Rossem en Kathleen van Brempt, oud europarlementariër voor de Vlaamse Sociaal Democratische Partij.

> De kracht van de interim-manager.
Waar zijn voorganger op veel weerstand stuitte, loodste VVD- minister Pieter Winsemius binnen de kortste keren het omstreden kabinetsplan om de woningmarkt te liberaliseren geruisloos door de Tweede Kamer. Het geheim van succesvol politiek bedrijven.

> Van oorlogsgebied naar politieke strijdtoneel.
Mariko Peters is net terug uit Kabul, waar ze adviseur hervormingszaken was van de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken en eerder plaatsvervangend chef de poste van het Nederlandse ambassadekantoor. Vanaf deze week gaat de diplomate de barricaden op voor Groen Links, de partij die haar als hoogste nieuwkomer op plaats 4 van de kandidatenlijst zette. In Buitenhof een gesprek.

> Dichter bij de politiek is Maria Barnas.

Presentatie: Rob Trip
Columnist: Ronald Plasterk
Eindredactie: Corinne Hegeman