Ingezonden persbericht

Poëziemanifestatie met afscheid stadsdichter Middelburg

De jaarlijkse Poëziemanifestatie van de Kunst- & Cultuurroute Middelburg valt dit jaar op zondagmiddag 5 november en staat in het teken van het afscheid van Jan J.B. Kuipers, stadsdichter van Middelburg in 2005/2006.

Op voorstel van Jan Kuipers is aan zestien met Middelburg verbonden dichters gevraagd om een vers over de stad te schrijven. Er was slechts één taboe: de affaire rond het te bouwen A-theater. De bijdragen zijn verzameld in de poëziebundel 'De slager van de Vleeshal'. Deze wordt op donderdagavond 2 november om 19.30 uur gepresenteerd in mediawinkel de Drvkkery te Middelburg aan wethouder Kool-Blokland, en is tijdens de manifestatie op 5 november op alle locaties voor een luttel bedrag te koop.

Behalve Jan J.B. Kuipers nemen de volgende dichters aan bundel en manifestatie deel: Fred Bergwerff, Joop Buma, Sandra Burgers, Laurens Geerse, Rob van Hese, Marcel Koopman, Juul Kortekaas, Karel Leeftink, Nelleke Maljaars, Hans Overduin, Arnold Parre, Theo Raats, Anneke Schenk, Robbert Jan Swiers, André van der Veeke.
De dichters dragen op de volgende locaties voor: Drvkkery (Bergwerff, Buma, Burgers, Geerse), Borneo (Van Hese, Koopman, Kortekaas, Kuipers), Koepoortstraat 6 (Leeftink, Maljaars, Overduin, Parre), Centrum Beeldende Kunst (Raats, Schenk, Swiers, Van der Veeke). De stadsdichter brengt op alle locaties één gedicht, in Borneo verzorgt hij een regulier programmadeel. Muzikale intermezzo's worden verzorgd door de Franse gitarist Laurent Marty.

In november verschijnt ter gelegenheid van Kuipers' afscheid ook een bundel met twaalf van zijn stadsgedichten. Deze bundel 'Het Middelburgs Dozijn' is vormgegeven door de Middelburgse beeldend kunstenaar Ramon de Nennie. De Nennie maakte bij elk gedicht ook een tekening in gemengde techniek, waarin hij Kuipers' werk op eigen wijze interpreteert. Volgens de stadsdichter gaat het om gedichten die ondanks talrijke verwijzingen en taalspelen 'toegankelijk' zijn; De Nennie treft er tal van 'grimmige aspecten' in aan.

In 2007 staan voor ex-stadsdichter Jan Kuipers verschillende projecten op stapel, zoals een korte thriller over het Michiel de Ruyterjaar 2007 en een terugkeer naar het SF-genre met een satirische fantasyroman die hij schreef met zijn broer Gert Kuipers.