GroenLinks

GroenLinks zorgt voor 400.000 nieuwe woningen

5 november 2006

GroenLinks investeert 1,6 miljard euro in aanpak van de woningnood en het opknappen van de oude stadswijken. Dat levert 400.000 nieuwe woningen op. Er komen jaarlijks tienduizend nieuwe woningen in kantoorpanden. Dat zegt Femke Halsema vandaag op campagne in Maastricht.

Femke Halsema en Mária van Veen, directeur van de Woonbond en kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks, waarschuwen voor de gevolgen van een rechts kabinet: CDA en VVD zullen onverminderd doorgaan op de weg van hogere huren, verpauperde wijken en onbetaalbare koopwoningen.

Eerlijker hypotheekrente-aftrek
Zestig procent van de Nederlanders is voor inperking of afschaffing van de hypotheekrente-aftrek. CDA en VVD voeren op dit punt een achterhoedegevecht. Het is onbegrijpelijk dat zij blijven verdedigen dat de hoogste inkomens het meeste voordeel hebben: de regeling kost 10 miljard euro, de helft daarvan gaat naar de tien procent rijkste huishoudens. GroenLinks kiest voor een hervorming die ten goede komt aan jongeren, starters en mensen met een bescheiden inkomen.

Wonen in leegstaande kantoren
In Nederland staat ruim 6 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. GroenLinks wil dat een deel van deze overtollige kantoren wordt verbouwd tot woningen voor studenten en starters. We trekken daarvoor 100 miljoen euro per jaar uit. Alleen al in Maastricht, waar GroenLinks vandaag campagne voert, kunnen op deze manier vijfhonderd studenten en honderd gezinnen onder dak worden geholpen. In totaal trekt GroenLinks 400 miljoen euro per jaar uit voor de ondersteuning van starters op de woningmarkt en voor investeringen in de oude wijken. Nog eens 600 miljoen per jaar gaat naar verbetering van de huurtoeslag.

CDA-VVD-kabinet ramp voor huurders en starters
CDA en VVD hebben ongekende bezuinigingen doorgevoerd: 200 miljoen per jaar op de huurtoeslag en 200 miljoen per jaar op de stedelijke vernieuwing. Ze willen daarmee doorgaan: de VVD halveert het budget voor de stedelijke vernieuwing, het CDA wil het zelfs volledig wegbezuinigen. Het CDA belooft wel een Startersfonds, maar heeft daar geen euro voor uitgetrokken.Ze willen ook door met de liberalisering van de huren. Zo worden 600.000 huurwoningen onbetaalbaar, zonder dat de bewoners een alternatief hebben. In het centrum van Maastricht gaat het om 1.400 woningen, in heel de stad worden tienduizend woningen honderden euros duurder. Bovendien gaan alle huurders vanaf 1 januari 2007 tientallen euros per maand meer betalen voor hetzelfde huis. Alleen een links kabinet biedt de garantie dat deze plannen de prullenbak in gaan.

Femke Halsema
Mária van Veen