ST. NATIONALE BOOMFEESTDAG

Persbericht
Tilburg, 5 november 2006

Stichting Nationale Boomfeestdag ontvangt Prins Bernard Cultuurfondsprijs

Tilburg, 5 november 2006. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Prins Bernard Cultuurfondsprijs voor Natuurbehoud 2006 toegekend aan de Stichting Nationale Boomfeestdag. De prijs, groot 50.000 euro, zal door prinses Margriet worden uitgereikt in het Muziekgebouw aan het IJ te amsterdam.

Stichting Nationale Boomfeestdag heeft als doelstelling kinderen van groep 7 (10/11 jaar) kennis en respect voor bomen in hun directe leefomgeving bij te brengen, door ze te laten inzien dat bomen belangrijk onderdeel zijn van de natuur. De Stichting beoogt dat zij dit vervolgens overbrengen op hun ouders cq. opvoeders én dat ze zich daadwerkelijk gaan inzetten voor behoud en bescherming van bomen/natuur. Kinderen zijn de volwassenen van morgen en als wij hen dichter bij de natuur brengen, geven wij hen, en de generaties erna, zicht op een groene gezonde en leefbare wereld. Er is gekozen voor het laten planten van een eigen boom, omdat bomen zeer tot de verbeelding van kinderen spreken. Het planten van een eigen boom maakt dit gegeven nog unieker.

In bijna 50 jaar tijd zijn er op de Boomfeestdag ruim 10 miljoen bomen en struiken geplant door de basisschooljeugd. Jaarlijks doen er ongeveer 400 gemeenten, ofwel 75% mee aan de Boomfeestdag met in totaal ongeveer 110.000 kinderen en 30.000 volwassenen. Boomfeestdag staat hiermee op de 12de plaats in de top 20 van grootste landelijke evenementen (bron: Respons).

Peter Derksen (Directeur Stichting Nationale Boomfeestdag) zal de prijs in ontvangst nemen en hij zal samen met een kinderkoor voor Prinses Margriet en alle aanwezigen als dank het boomfeestdag-lied 'Het is tijd zingen'. De Prins Bernard Cultuurfondsprijs voor Natuurbehoud 2006 is voor de Stichting Nationale Boomfeestdag een grote erkenning voor het werk dat reeds jarenlang met liefde uitgevoerd wordt voor de kinderen én voor de natuur.

Uit het juryrapport
'De jury prijst de wijze waarop de Stichting Nationale Boomfeestdag al vijftig jaar met veel inzet en gevoel voor publieksbereik steeds meer kinderen bewust maakt van de hun omringende natuur. Men is er in geslaagd de Boomfeestdag als instrument steeds verder te ontwikkelen, te bedden in het basisonderwijs, te verdiepen en over heel Nederland uit te breiden'.