PH Nieuwsbrief 233.10

Wekelijkse nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht


ACHT MILJOEN ZONMW EURO'S BESCHIKBAAR VOOR STUDIES JEUGD(GEZONDHEIDS)ZORG


ZonMw vraagt om vooraanmeldingen voor onderzoek naar vroegsignalering van (dreigende) problemen bij opvoeden en opgroeien en naar interventies om gesignaleerde risico's en/of problemen te verhelpen. Het betreft hier de probleemgebieden zoals benoemd in het rapport van de Inventgroep Helpen bij opgroeien en opvoeden - eerder, sneller en beter. Voor deze ronde is in totaal 8 miljoen euro beschikbaar. De Inventgroep reageerde deze week verheugd op het nieuwe programma. De groep bestond uit de Amsterdamse hoogleraar algemene opvoedkunde Jo Hermanns, de Leidse kinderarts Ferko Öry en ondergetekende. Wij zijn individueel, als duo en als trio beschikbaar om indieners van aanvragen te adviseren. Op 14 december houden wij een studiedag rond negen innovaties in de jeugd(gezondheids)zorg die of al wetenschappelijk bewezen of veelbelovend zijn. Wil je een aanvraag indienen voor het ZonMw programma? Surf naar www.ZonMw.nl/subsidiewijzer of bel 070 3495271. Uiterlijk 17 januari 2007 moet je aanvraag binnen zijn. Wil je naar de studiedag op 14 december? Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholingsagenda. Je kunt ook een email sturen naar Margriet Hageman op G.M.C.Hageman@umcutrecht.nl Op de website tref je ook een subpagina aan met de naam Inventgroep. Daarop staat de tekst van ons rapport en interessante beleidsstukken die naar aanleiding daarvan verschenen.


DATA OVER UTRECHTSE ACUTE ZORG BESCHIKBAAR OP INTERNET


Vraag en Aanbod van Acute Zorg in de Regio Utrecht, dat is de titel van het rapport dat Julius onderzoekers deze week op het internet publiceerden. De onderzoekers zijn drs.Melanie Meier, Maarten Smit, arts, Lobke van Overbeek, stagiair, dr. Margriet van Baar en ondergetekende. In dat rapport doen zij verslag van de meetweek die zij in april 2006 hielden bij alle spoedzorgaanbieders in de Provincie Utrecht. Eerder publiceerden wij al in deze Nieuwbrief dat het aantal contacten bij de huisartsenposten is blijven groeien en dat de groei bij de Spoedeisende Hulpafdelingen is verdwenen. In de discussieparagraaf van hun rapport stellen de onderzoekers, dat de meetweek representatief is voor het hele jaar. Vegelijking van jaarcijfers van twee Spoedeisende Hulpafdelingen en alle huisartsenposten op kenmerken zoals geslacht, leeftijd, specialisme, verwijzer en soort consult laten zien dat er een overeenstemming is met en range van 92 - 108%. Je treft het rapport aan op www.intergratedcare.nl doorklikken naar de subpagina spoedzorg. Daar tref je ook de handleiding voor het zelf uitvoeren van een meetweek spoedzorg. Wil je dat inderdaad doen? Mail dan naar onderzoeksleider Dr. Margriet van Baar op M.E.vanBaar@umcutrecht.nl maar lees eerst die handleiding.


KEURMERK NODIG VOOR INTERNETZORG


Er bestaan drie vormen van internetzorg: 1. educatie van gezond gedrag en selfmanagement 2. telemonitoring en 3. diagnostiek en behandeling. In ieder geval voor twee en drie is een keurmerk nodig. Daarbij beantwoordt een onafhankelijke instantie vragen als: Is de interventie wetenschappelijk bewezen? Is de veiligheid en privacy gegarandeerd? Is het professionele team achter de interventie voldoende competent? is afwisseling naar face-to-face contact en spoedzorg mogelijk? Als deze vragen positief zijn beantwoord, vinden toelating van de interventie tot de reguliere gezondheidsmarkt en bekostiging plaats door zorgverzekeraars. Dit voorstel deden deelnemers aan het congres over Internetzorg op 2 november tijdens de plenaire discussie aan het einde van de dag. Uit het publiek kwam de vraag of het Julius Centrum deze onafhankelijke autoriteit wil worden. Want wij produceren geen software, bieden geen internetzorg aan maar volgen de ontwikkelingen wel op de voet. Als leider van de plenaire discussie heb ik geantwoord daarvoor te voelen. Maar zijn zorgverzekeraars, inspectie en VWS bereid om zich wat aan te trekken van een Julius Keurmerk? Tijdens het congres werden dertien goede voorbeelden van internetzorg gepresenteerd. De Power Point Presentaties, voor zover beschikbaar, tref je aan op de webstek www.integratedcare.nl


INTERNETZORG DISCIPLINEERT TOT GEBRUIK VAN EVIDENCE BASED RICHTLIJNEN


In de software voor internetzorg zijn NHG standaarden en andere evidence based richtlijnen eenvoudig in te bouwen. Ook zijn concepten voor diagnose en behandeling eenvoudig aan te klikken. Tenslotte kan die software de beslissing van de arts al dan niet via een ingebouwde beslisboom ondersteunen. Deze eigenschappen brachten plaatsvervangend inspecteur generaal voor de gezondheidszorg Nico Oudendijk ertoe te benadrukken dat internetzorg de professional disciplineert. Hij deed die uitspraak tijdens het druk bezochte internetzorg congres dat op 2 november plaatsvond op de Universiteit Utrecht. De Tweede keynote speaker op het congres, hoogleraar e-health psychology Marjolijn Sorbi, beaamde deze uitspraak. Later op de dag merkten congresdeelnemers op dat juist die disciplinering de invoering van internetzorg vertraagt. Tijdens het congres werden dertien goede voorbeelden van internetzorg gepresenteerd. De Power Point Presentaties, voor zover beschikbaar, tref je aan op de webstek www.integratedcare.nl


MEESTE HUISARTSEN WILLEN DOORGAAN MET HUN PHYSICIAN'S ASSISTANT


De meeste van de 15 huisartsen die hun praktijk runnen met een physician assistant in opleiding willen door met hun PA als deze is afgestudeerd. Wie dat niet wil, kampt met moeilijkheden om de financiering rond te krijgen of heeft vooral plezier in opleiden en wil een nieuwe PA. Dat bleek uit de lezing van projectleider Esther Verboon tijdens de 3e jaarconferentie over PA's in de huisartsenpraktijk op 1 november op het UMC Utrecht. Daaraan namen vijftig Physician Assistants, huisartsen en beleidsmakers deel. Esther hield ook een pleidooi voor aparte opleidingspraktijken. Door betere en ervaren opleiders te introduceren stijgt de kwaliteit van de opleiding tot PA. Aanwezige directeuren van universitaire huisartsenopleidingen onderschreven deze stelling: ook huisartsen worden opgeleid in speciale praktijken. De aanwezige Amerkaanse PA-expert Roderick Hooker nuanceerde de stelling. In gebieden waar niemand wil werken, kun je beter PA's opleiden binnen de werkplek waar zij ook hun toekomst hebben. Haal je ze naar opleidingspraktijken rond de universiteit, dan blijven ze daar hangen. Via duaal leren, zorgen wij dat er PA's in Alaska worden opgeleid en aldaar blijven werken.


75.000 PHYSICIAN'S ASSISTANTS FUNCTIONEREN IN USA NAAR VOLLE TEVREDENHEID


Op dit moment werken in de USA 75.000 PA's, waarvan eenderde in de eerstelijn. Hun aantal is ongeveer even groot als het aantal Nurse Practitioners. Het aantal PA's groeit sneller dan het aantal artsen. Deze mededelingen deed de Amerikaanse PA-expert Roderick Hooker van de University of Texas. Hij is zelf PA bij een reumatoloog en schreef vele boeken over PA's. Hij had twee argumenten waarom Nederland PA's zou moeten willen. Ten eerste zijn ze goedkoper om op te leiden en als zorgaanbieder. Ten tweede zijn ze nodig omdat er op den duur een artsentekort dreigt. Ten derde moeten de medische professie af van solopraktijken en overgaan op teamwork. De aanwezigheid van een PA bij een huisarts-solist verhoogt de veiligheid van het medisch handelen. Of deze argumenten ook voor Nederland gelden, vormde onderwerp van discussie van de debatten tijdens het congres. Wat mij opviel als congresvoorzitter, was de zakelijke manier van debatteren van huisartsen, PA's en beleidsmakers. Stellige opinies, afwijzingen en afweermechanismen lijken plaats te maken voor een rustige, wetenschapopelijke en humorvolle discussie. Uitgekeken wordt naar de resultaten van promovendus Anne Simkens en haar begeleiders dr. Margriet van Baar en Frank van Balen, huisarts die de prestaties van PA's in Nederland evalueren.


EXISTENTIËLE LEVENSRUIMTE VAN PATIËNTEN CENTRAAL STELLEN IN BELEID EN ZORG


Het is toch treurig als een gehandicapte in een electronische rolstoel moet zeggen: ik kan nu overal naar toe maar ik weet niet waarheen. Deze opmerking maakte ondergetekende in een dubbel interview met bestseller auteur en broer Joep Schrijvers. Het interview staat in het blad Zorgvisie van deze week. Daarin staat centraal dat mensen met een ziekte, beperking of handicap niet alleen behandeling, zorg en voorzieningen behoeven, maar ook existentiële levensruimte. Men moet kunnen functioneren in een eigen leefomgeving, met eigen ambities en met zo min mogelijk regels vanwege de handicap. Dit is heel in het kort de boodschap van vijf pagina's tekst. Mijn broer licht in het interview zijn nieuwe boek toe over de tomtomisering van de passionele mens. Hij voerde in zijn tomtom de naam God in en het ding kon Hem niet vinden. En zo gaat het boek verder. In navolging van De Volkskrant beveel ik het boek graag aan als Sinterklaas- of kerstcadeau of bij een buluitreiking voor medische studenten. Het interview staat op www.integratedcare.nl doorklikken op Actualiteiten.


EXPERTS GEZOCHT OVER AMBULANCEZORG IN CANADA, DUITSLAND, USA, UK EN NOORWEGEN


De Nijmeegse Werkgroep Ontwikkeling Kwaliteit (WOK) van prof. Richard Grol en het Julius Centrum bereiden voor ZonMW een Spoedzorgprogramma voor. Een onderdeel van die voorbereiding is het beschrijven van de ambulancezorg in Canada, Duitsland, USA, Engeland en de Scandinavische landen. Wij doen dat op basis van een literatuurstudie en komen daar niet goed uit. Zijn er lezers van de Nieuwsbrief die ervaringen hebben met de ambulancezorg in die landen. Of ken je iemand die ervaring heeft? Wil je dan een mail sturen naar dr. Margriet van Baar? Wellicht vraagt zij jou dan om een gesprek. Eventueel schrijf je tegen betaling een stuk van 3 A4 over "jouw" land van jouw ervaring. Het emailadres van Margriet is M.E.vanBaar@umcutrecht.nl


VACATURE: PROMOTIEPLAATS VOOR EVALUATIE VAN COPD INNOVATIE IN UTRECHT


Bij het Julius Centrum is een promotieplaats vakant voor de evaluatie van het Utrechtse COPD project. Wij vragen een gezondheidswetenschapper, arts of vergelijkbare discipline voor de duur van drie jaar. Je werkt voor 80% aan je dissertatie en geeft voor 20% public health onderwijs. Je bent pas afgestudeerd. Je onderzoekswerkzaamheden betreffen het zorgen voor een hoge respons bij de diverse reeds lopende vragenlijstonderzoeken; uitvoeren van statistische analyses; schrijven van publicaties hierover en het doen van literatuuronderzoek. Kandidaten volgen tijdens de looptijd van het onderzoek cursussen methodologie. Wil je meer informatie? Surf naar www.werkenbijumcutrecht.nl De advertentie staat vanaf begin volgende week op de website. Je kunt solliciteren tot 15 november. Meer informatie bij onderzoeksleider dr. Gerdien de Weert op g.h.deweert@umcutrecht.nl of bij de zittende onderzoeker Anouk Niesink op a.niesink@umcutrecht.nl

VERANTWOORDING


Wil je meer weten of een activiteit bijwonen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op. Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan en af door een mail te sturen naar Guus.Schrijvers@wxs.nl

De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite http://www.integratedcare.nl/

Opsteller van deze nieuwsbrief is:
Guus Schrijvers
Hoogleraar Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel 030 250 9359