Politie Groningen

Zondag 5 november 2006

provincie Groningen, 05-11-2006

Groningen: onbekenden vernielen zes autos

Onbekenden hebben vrijdagnacht in de Van Speijkstraat en het Van Brakelplein zes personenautos vernield. Men heeft vermoedelijk met een harde trap zes buitenspiegels van geparkeerde autos geschopt. De politie heeft met een briefje de eigenaren van de autos verwezen voor het doen van aangifte. De politie stelt een nader onderzoek in naar de dader(s).

Groningen: melden aanrijding met gevolgen

Een 59-jarige man uit Groningen is zaterdagmiddag op de Emingaheerd aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer seinde naar passerende politieagenten, waarna deze hem aanspraken. De man meldde dat een onbekende auto een aanrijding had veroorzaakt met zijn auto. Hij wilde hier melding van doen. De dienders zagen dat de auto inderdaad verse schade had. Tijdens het gesprek roken de agenten dat de 59-jarige alcohol had gedronken. Een blaastest onderstreepte dit vermoeden. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd geconstateerd dat hij 1,2 promille alcohol in zijn bloed had. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. Van de aanrijding heeft de politie een rapportage opgemaakt.

Groningen: aanhoudingen na mishandeling

De politie heeft zaterdagnacht op de Grote markt twee mannen, een 24-jarige man uit Groningen en een 25-jarige man uit Oosterwolde, aangehouden voor mishandeling. Onder de ogen van politieagenten gaf de Stadjer een 25-jarige man uit Almere een vuistslag in het gezicht en een trap op zijn lichaam. Vervolgens werden de mannen uit elkaar gehaald door militairen van de Koninklijke Marechaussee, die getuige waren geweest van het incident. De verdachte werd hierop aangehouden. Op aanwijzing van de militairen werd ook de Fries aangehouden, omdat ook hij een klap had uitgedeeld. Beide verdachten mochten na verhoor het politiebureau verlaten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: auto botst tegen lantaarnpaal

Een 25-jarige man uit Groningen is zaterdagnacht op de S.S. Rosensteinlaan zwaar gewond geraakt bij een verkeersongeval. De bestuurder van de auto is door onbekende reden de controle kwijt geraakt over het stuur. Vervolgens is de auto met de zijkant tegen de lantaarnpaal tot stilstand gekomen. Een 23-jarige jarige vrouw uit Groningen verleende eerste hulp door de Stadjer, die geen schoenen aan had, uit de auto slepen. De man ontkende de bestuurder te zijn geweest van de auto. Hij werd met aangezichtsletsel en een gebroken been naar het ziekenhuis gebracht. Bij de pedalen van de auto trof de politie een paar sportschoenen aan. Op grond van een verklaring van een getuige en de forse schade aan de auto vermoedt de politie dat de bestuurder te hard heeft gereden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: duo probeert fiets te stelen

De politie heeft zaterdagnacht in de Broerstraat een 23-jarige man uit Usquert en een 21-jarige vrouw uit Groningen aangehouden voor poging tot diefstal. Een beveiligingsmedewerker zag dat de man een stander van een fiets afbrak en hiermee het slot van de fiets probeerde te forceren. De beveiligingsman waarschuwde de politie, die het duo kon inrekenen. Beiden mochten na verhoor het politiebureau verlaten.

Nieuwe Pekela: vijf gewonden bij verkeersongeval

Bij een verkeersongeval op de Provincialeweg N366 zijn zaterdagochtend vijf gewonden gevallen. Een 88-jarige automobilist uit Winschoten wilde vanaf de Ommelanderweg de N366 oprijden. Hierbij verleende de bejaarde man geen voorrang aan een 37-jarige automobiliste uit Blijham. Door de aanrijding botste de Winschoter tegen de vrachtauto van een 33-jarige man uit Musselkanaal. De bestuurders van beide personenautos raakten gewond. Ook de 83-jarige echtgenote van de bejaarde man en twee passagiers van de andere auto, een 39-jarige vrouw uit Winschoten en een 20-jarige vrouw uit Oude Pekela, werden voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage en een analyse gemaakt. Beide autos raakten zwaar beschadigd. De vrachtauto raakte ook beschadigd.

Wildervank: politie houdt man en vrouw met koper aan

De politie heeft zaterdagmiddag in de Dr. Ebelsstraat een 33-jarige man uit Veendam en een 40-jarige vrouw zonder vaste woonplaats aangehouden voor diefstal. Een politieagent zag in zijn vrije tijd dat het duo het hekwerk bij sloopwoningen losmaakte en vervolgens een pand naar binnengingen. Beide verdachten werden aangetroffen. In de fietstas van de Veendammer trof de politie koperen waterleidingsbuizen aan. Beiden werden vervolgens meegenomen naar het politiebureau. Zij mochten na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op. Het duo krijgt tevens een bekeuring, omdat zij het bordje verboden toegang hadden genegeerd. Het koper werd in beslag genomen.

Startenhuizen: Stedumer rijdt veel te hard

Een 21-jarige man uit Stedum is zaterdagmiddag op de autoweg N46 bij een snelheidscontrole tegen de lamp gelopen. Hij werd geklokt met een snelheid van 165 km/uur, terwijl op de autoweg een snelheidslimiet geldt van 100 km/uur. De verdachte moest zijn rijbewijs vanwege de forse snelheidsovertreding inleveren. De 21-jarige is nog een beginnend bestuurder. De politie maakt proces-verbaal op.

Leek/Appingedam: verlichtingscontroles

De politie heeft zaterdagavond op de Oldenoert, Waezenburglaan en de Lindensteinlaan in Leek en de Farmsumerweg in Appingedam verlichtingscontroles gehouden. In Leek werden 49 fietsers gecontroleerd. Tien fietsers voerden geen verlichting en kregen een bekeuring. In Appingedam werden 36 fietsers gecontroleerd. Een fietser had zijn verlichting niet in orde.

Marum: knaap vernielt politieauto

De politie heeft zaterdagnacht op het Pieterpadje een 18-jarige jongen uit Frieseschepalen aangehouden voor vernieling. Getuigen zagen dat de knaap op de Wendsteinweg zonder enige aanleiding de buitenspiegel van een geparkeerde politieauto aftrapte. De Fries werd even later op heterdaad aangehouden. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Zevenhuizen: twee aanhoudingen na vechtpartij

De politie heeft zaterdagnacht na een vechtpartij bij een horecagelegenheid aan het Hoofddiep twee 21-jarige mannen uit Zevenhuizen aangehouden. De politie werd aangesproken door een aantal jongens dat zij even te voren waren belaagd door een andere groep. De jongens waren vervolgens de woonwijk Evertswijk ingevlucht. Hierop spraken de dienders de andere groep aan. Eén van de 21-jarige mannen werd vervolgens kwaad en begon opruiende kreten te schreeuwen naar de andere groep. Ondanks meerdere waarschuwingen om weg te gaan, bleef de 21-jarig verbaal agressief. De verdachte werd aangehouden toen hij wederom opruiende woorden schreeuwde naar de andere groep. De verdachte kon met veel moeite en na duw- en trekwerk met een politiebusje afgevoerd. Vervolgens werd met een hard voorwerp de ruit van de politiebus kapot gegooid. Met behulp van een getuige wist de politie dezelfde nacht de andere 21-jarige man uit Zevenhuizen op de Kerkhoflaan in te rekenen voor vernieling van de autoruit. De Zevenhuizer probeerde nog te ontkomen door op zijn fiets te vluchten. De agenten wisten hem echter te achterhalen. Beide verdachten werden ingesloten. De politie werd later door drie mannen aangesproken dat zij door een groep mannen waren belaagd en mishandeld waren. Alle drie slachtoffers doen aangifte. De politie stelt een onderzoek in naar de ongeregeldheden bij de discotheek.

Sappemeer: slingerend rijgedrag leidt naar radardetector

Een 46-jarige man uit Kolham moest zaterdagochtend op de snelweg A7 zijn radardetector inleveren. Politieagenten zagen de man slingerend in zijn auto rijden. Toen zij naast de 46-jarige gingen rijden, haalde de man links van het dasboard een voorwerp weg. Bij controle werd geconstateerd dat de verdachte zijn radardetector probeerde te verstoppen. Het apparaat werd in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Siddeburen: vier gewonden bij ongeval

Bij een verkeersongeval op de Rijksweg N33 zijn zaterdagavond vier gewonden gevallen. Een 63-jarige man uit Steendam verleende vanaf de afrit van de Provincialeweg N387 geen voorrang aan een 44-jarige automobilist uit Delfzijl. Door de aanrijding raakten de Delfzijlster en een 33-jarige vrouw, ook uit Delfzijl, bekneld in hun auto. Leden van de brandweer wisten de inzittenden uit hun benarde positie te bevrijden. Beide slachtoffers werden met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Ook de 63-jarige en zijn 63-jarige echtgenote werden voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage en een analyse gemaakt. Beide autos werden zwaar beschadigd afgesleept.

Oude Pekela: asielzoeker mishandelt teamleider

De politie heeft zaterdagnacht op het asielzoekerscentrum (AZC) aan de Hooiweg een 34-jarige bewoner aangehouden voor mishandeling. De asielzoeker kwam volledig door het lint bij de receptie en wilde daar de teamleider te lijf gaan. Uiteindelijk wist hij via schuiframen in de receptieruimte komen. De teamleider wist na een worsteling de asielzoeker te overmeesteren. Op het moment dat de gewaarschuwde politieagenten de verdachte wilden inrekenen, gaf de man de teamleider een vuistslag tegen het hoofd. De man werd overmeesterd en ingesloten op het politiebureau. De teamleider heeft al aangifte gedaan. De asielzoeker wordt vandaag gehoord.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft zaterdag op diverse wegen in de provincie Groningen snelheidscontroles gehouden.

Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1489, aantal overtredingen: 64, hoogst gemeten snelheid: onbekend, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen, Friesestraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1403, aantal overtredingen: 47, hoogst gemeten snelheid: 104 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Ten Boer, Provincialeweg N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1546, aantal overtredingen: 6, hoogst gemeten snelheid: 95 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Delfzijl, Poortweg: aantal geregistreerde voertuigen: 449, aantal overtredingen: 13, hoogst gemeten snelheid: 80 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Appingedam, Farmsumerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 321, aantal overtredingen: 24, hoogst gemeten snelheid: 80 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Noordbroek, Rijksweg N33: aantal geregistreerde voertuigen: 727, aantal overtredingen: 15, hoogst gemeten snelheid: onbekend, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Wildervank, Rijksweg N33: aantal geregistreerde voertuigen: 846, aantal overtredingen: 38, hoogst gemeten snelheid: onbekend, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.