Politie Twente

Persberichten Politie Twente zaterdag 4 en zondag 5 november 2006

Rosita de Vries en Jan Camphuis: 053-4555588

Oplettende portier zorgt dat politie fietsendieven op heterdaad kan aanhouden

Hengelo

Dankzij een alerte portier van een bedrijf aan het Industrieplein in Hengelo kan de politie op vrijdag 3 november omstreeks 11:30 uur, twee fietsen dieven op heterdaad betrappen terwijl zij twee fietsen inladen in hun auto.

De 58-jarige portier zag het stel 's morgens tussen 9 en 10 uur een omafiets in een auto laden en verondersteld dat zij haar fietssleutel kwijt is. Als hetzelfde stel echter om 11:30 uur weer twee fietsen kwamen halen belt hij gelijk de politie.
De verdachten een 35-jarige man en een 49-jarige vrouw beide woonachtig in Almelo zijn daarop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.
Uit het daarna ingestelde onderzoek is na voren gekomen dat er nog twee gestolen fietsen klaar gezet zijn aan de Willem de Clerqstraat om opgehaald te worden. Bij de woning van het verdachte stel zijn nog eens 13 gestolen fietsen aangetroffen.
Beide verdachten hebben verklaard dat zij sinds mei van dit jaar tot hun aanhouding ongeveer 200 fietsen hebben gestolen, opgeknapt en weer verkocht hebben. De fietsen zijn voornamelijk gestolen in Hengelo en Almelo.
Op zaterdag 4 november om 15:45 mocht het stel het bureau weer verlaten en mogen zich voor de rechter verantwoorden. (06-147904)

Veroorzaker aanrijding aangehouden door achtergebleven kentekenplaat
Wierden

Op 3 november omstreeks 22:15 uur kan de politie een 28-jarige bestuurder uit Nijverdal in zijn woning aanhouden als verdachte van het doorrijden na het veroorzaken van een aanrijding zonder zijn identiteit bekend te hebben gemaakt.

Omstreeks 21:00 uur rijdt de verdachte over de Rondweg Wierden, komende uit de richting van de Rijssensestraat rijdende in de richting van de Nijverdalsestraat. Voor hem rijdt in dezelfde richting eveneens een personenauto bestuurd door een 45-jarige Almeloer. Bij het verkeerslicht voor rechtdoor stopt deze auto voor het rode verkeerslicht. Omdat de verdachte vermoedelijk met zijn autoradio bezig is ziet het dit te laat en kan niet meer op tijd stoppen. Hij rijdt tegen de achterkant van zijn voorganger en rijd met een flinke schade maar zonder kentekenplaat verder.
Door de klap hebben de 45-jarige Almeloer en zijn 46-jarige passagiere nek en rugklachten waarop een ambulance ter plaatse komt, het letsel blijkt gelukkig mee te vallen en beide hoeven niet mee naar het ziekenhuis.

Op zaterdag 4 november omstreeks 02:00 uur kan de verdachte het bureau weer verlaten zonder rijbewijs en kenteken deel 1. Proces-verbaal is opgemaakt door de politie.
(06-148217)

Auto inleveren op verdenking van alcohol gebruik
Haaksbergen
Op vrijdag 3 november omstreeks 20:15 uur rijdt een opvallende politieauto over de Enschedesestraat in Haaksbergen. Bij de verkeerslichten met de Rondweg stoppen zij achter een rode VW Golf voor het rode licht. Als het groen wordt blijft de VW Golf staan, pas als het de tweede keer groen wordt, lukt het de bestuurder al slingerend en met een slakkengang de kruising over te rijden. Dit rijgedrag is aanleiding om de bestuurder te controleren en de agenten geven de bestuurder een stopteken. De bestuurder blijft echter in een slakkengang zijn weg vervolgen. Dan rijden de agenten de VW Golf voorbij en geven hem nogmaals een stopteken en stoppen op veilige afstand voor de VW Golf, deze doet echter geen poging om de auto tot stilstand te brengen maar rijdt de politieauto rechts door de berg voorbij. Hierop zetten de agenten de achtervolging in en rijden de VW Golf klem zodat deze wel moet stoppen.

Als de agenten het portier van de VW Golf openen komt hen de alcohollucht al tegemoet. Als de bestuurder vraagt wat er aan de hand is ruiken de agenten ook dat zijn adem ruikt naar alcohol en dat hij met dubbele tong spreekt. Hierop wordt de 41-jarige bestuurder uit Lichtenvoorde aangehouden en overgebracht voor een ademanalyse naar het politiebureau. Zijn auto wordt ingevorderd. Ondanks de medewerking van de man kan door zijn lichamelijke conditie geen voltooid ademonderzoek plaatsvinden maar weigert hij pertinent mee te werken aan een bloedonderzoek.

Pas omstreeks 24:00 uur mag de man het politiebureau weer verlaten, zonder zijn auto maar met de nodige processen-verbaal.

(06-148176)

Portier bedreigt met vuurwapen
Hengelo

De politie van Hengelo kan een half uur nadat een man met een vuurwapen een portier heeft bedreigt deze al aanhouden op aanwijzingen van dezelfde portier.

Van zaterdag 4 november op zondag 5 willen omstreeks 03:15 uur twee Hengeloers van 27- en 41 jaar bij een horecagelegenheid aan de Langestraat naar binnen. Zij worden echter geweigerd door de portier omdat ze dronken zijn. Hierop haalt de 27-jarige man een vuurwapen tevoorschijn zwaait hiermee naar de portier en loopt vervolgens samen met de 41-jarige weg richting van de Willemstraat.

De portier alarmeert de politie en zijn baas volgt de mannen. Als de politie ter plaatse komt kan op zijn aanwijzing de 27-jarige in een horecagelegenheid aan de Willemstraat om 03:45 uur worden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tijdens de veiligheidsfouillering op straat blijkt dat hij niet meer in het bezit is van het vuurwapen, hierop wordt de 41-jarige ook aangehouden en als blijkt dat hij nu in het bezit is van het vuurwapen wordt ook hij overgebracht naar het bureau. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld en proces-verbaal zal worden opgemaakt.
(06-148684)

Bekeuring wildplasser eindigt in aanhouding
Ootmarsum

Tijdens hun voetsurveillance op de Koale kermis in het centrum van Ootmarsum zien twee politieagenten om omstreeks 22:10 uur op vrijdag 3 november een 20-jarige Saasvelder ter hoogte van de Rabobank staat te urineren. Als ze de man aanspreken en een bekeuring willen geven voor wildplassen zien en horen ze dat een groep van ongeveer 25 personen op ongeveer een halve meter bij hen vandaan spreekkoren roept die normaal alleen voor scheidsrechters geldt maar nu tegen de agenten geuit wordt.

Op het moment dat de verdachte zijn portemonnee pakt om zijn legitimatiebewijs te tonen, komt de groep steeds dichter bij om het uitschrijven van de bekeuring te voorkomen. De agenten spreken de menigte toe zich er vooral niet mee te bemoeien en afstand te houden. Aan dit verzoek wordt niet voldaan waardoor het onmogelijk is de zaak op straat af te handelen.

Als er meer politieagenten ter plaatse komen willen de twee agenten de verdachte meenemen naar het bureau om daar de zaak af te ronden. Op dat moment proberen twee vrienden van de verdachte hem los te trekken uit de armen van de agenten, hierdoor ontstaan er diverse worstelingen maar kan de verdachte uiteindelijk toch naar het bureau overgebracht worden. Ook zijn vrienden twee 22-jarige jongens uit Saasveld worden aangehouden en overgebracht naar het bureau, proces-verbaal werd opgemaakt en om 23:45 mochten de vrienden het bureau weer verlaten.
(06148214)

---- --

Hof van Twente, 5 november 2006

"Blauwe nacht"

De politie Twente, afdeling Hof van Twente heeft op zaterdag 4 en zondag 5 november een grootscheepse controle gehouden. Op diverse plaatsen in de gemeente Hof van Twente werden passanten en horecagelegenheden gecontroleerd op zaken als alcoholgebruik en drugsgebruik.

Resultaten

De controle leverde de volgende resultaten op:
. 47x werd proces-verbaal opgemaakt voor o.a. geen gordel dragen, gladde banden, geen verlichting, vervallen APK, geen rijbewijs, bromfietscertificaat of kentekenbewijs kunnen tonen.
. 5x werd een proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, twee beginnende bestuurders.
. Bij de drugscontrole zijn kleine hoeveelheden Wiet, hasj en een halve XTC pil aangetroffen

Integrale controle

Van 's avonds 22.00 uur tot 's ochtends 5.00 uur werden ongeveer 800 passanten gecontroleerd o.a. in Markelo, Goor en Delden. Er werd gecontroleerd op alcohol, verkeer, wapenbezit, drugs, personenvervoer. De actie betrof een samenwerking tussen verschillende disciplines. De politie Twente nam deel met de volgende onderdelen: hondengeleiders waaronder een speciale drugshond, het verkeershandhavingsteam, politiemedewerkers van de afdeling bijzondere wetten en politiemedewerkers van de politieafdeling Hof van Twente.

Ook externe partners als brandweer, rijksdienst voor het wegverkeer en de inspectie Verkeer en Waterstaart namens deel. De brandweer controleerde de brandveiligheid van de horecagelegenheden en de inspectie Verkeer en Waterstaat controleerde het taxivervoer.

Resultaten
Die controle leverde de volgende resultaten op:
. Alle 14 horecaportiers hebben een goede certificering
. Van de 20 horecagelegenheden overschrijden 3 zaken de geluidsnorm
. Van de 22 gecontroleerde taxivoertuigen hebben 8 chauffeurs een proces-verbaal gekregen voor o.a. teveel personen in een taxi vervoeren, geen chauffeurspas, geen taxameter.

Tijdens de controle werd gebruik gemaakt van de mobiele 'alcoholbus'. Een deel van de verdachten van het rijden onder invloed van alcohol hoefden daardoor niet te worden overgebracht naar het politiebureau voor het afleggen van de blaastest. De procedure werd in de alcoholbus of aan het bureau afgehandeld.

Doel van de controle is om te werken aan een veilige en leefbare leef- en uitgaansomgeving in de gemeente Hof van Twente.

---- --