Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (05/11)

TILBURG, 5 november 2006

Automobilist bekneld bij verkeersongeval

BERKEL-ENSCHOT: Hulpverleners rukten zaterdagmiddag 4 november om uur uit naar de kruising Druiventros in Berkel-Enschot. Bij het ongeval werden drie brandweerautos, twee ambulance, de traumahelikopter en zes politie-eenheden ingezet. Terplaatse lag een groene Fiat Panda op zijn kant. Alleen de 51-jarige bestuurder zat nog in het voertuig bekneld. Drie inzittenden (een volwassene van 50 jaar en 2 kinderen van 10 jaar en 9 jaar ) waren inmiddels met behulp van omstanders zelfstandig uit het autowrak gekropen. Het betrof een gezin, afkomstig uit Eindhoven. De bestuurder is door de brandweer bevrijd uit de auto. Dat gebeurde onder leiding van het medische personeel van de traumahelikopter. De man is nadien met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. De inzittenden waren niet gewond, maar wel behoorlijk geschrokken. Zij kregen als troost allebei een knuffelbeer uitgereikt.

In het andere betrokken voertuig, een groene Citroën ZX, zaten twee inzittenden afkomstig uit Drunen. De bestuurder is een man van 32-jaar. De bijrijdster betrof een 30-jarige zwangere vrouw en is ter plekke door het ambulance personeel doorzocht. Beide personen hoefden niet naar het ziekenhuis.

Vooralsnog lijkt het erop dat de groene Fiat vanuit de richting Tilburg kwam en in de richting van Heukelom reed. De Citroën kwam vanuit de Puccinilaan, stak de kruising over om de rijksweg A-65 op te rijden. Vermoedelijk is de Citroën achterop de Fiat gereden met alle gevolgen van dien.

Boete van 270,- voor winkeldieven

TILBURG: Vrijdagmiddag 3 november om 17.00 uur zijn op de Ringbaan Zuid in Tilburg een 35-jarige man en een 33-jarige vrouw uit Tilburg aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De verdachten liepen voorbij de kassa van een winkel toen het alarm afging. Bij controle bleek dat er 2 raamsluiters en een raamuitzetter in hun tas zaten. De verdachten werden overgedragen aan de politie. Tijdens het verhoor bekenden ze de diefstal en kregen ze ieder een boete 270,- opgelegd,

450 blaastesten bij grote alcoholcontrole in Tilburg

TILBURG: Vrijdagavond 3 november startte de Tilburgse politie een alcoholcontrole die duurde tot zaterdag 4 november 04.00 uur. In totaal werkten 15 agenten aan de actie mee, moesten 450 bestuurders meewerken aan een blaastest en is tegen 19 personen proces-verbaal opgemaakt. Tegen 17 verdachten is proces-verbaal opgemaakt. De zaak tegen twee anderen is geseponeerd. Zij hadden wel alcohol gebruikt maar bleken bij een exacte meting van het alcoholgebruik onder de strafbare grens te blijven. In vier gevallen vorderde de politie het rijbewijs in. De controlepunten waren ingericht op de Goirleseweg (onder het viaduct), Stappegoor (nabij het zwembad) de Ringbaan-Zuid en de Kempenbaan.

Een 20-jarige inwoner van Goirle was in augustus van dit jaar als beginnend bestuurder zijn rijbewijs al kwijt geraakt vanwege alcoholgebruik in het verkeer. De door de rechter opgelegde ontzegging van de rijbevoegdheid loopt tot maart 2007. De man werd om 22.30 uur opnieuw betrapt op de Goirleseweg. Met een ademalcoholgehalte van 140 ug/l was hij opnieuw in overtreding voor het rijden onder invloed. 88 ug/l is namelijk de wettelijk toegestane grens voor beginnende bestuurders. Verder maakte hij zich schuldig aan een tweede misdrijf door te gaan rijden tijdens een rij-ontzegging.

Een van de gesnapte beschonken automobilisten gaf in eerste instantie een valse naam op. De 33-jarige man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij liep rond 23.00 uur tegen de lamp op de Stappegoorweg. De ademanalyse gaf een uitslag van 570 ug/l. De reden van de valse naam was snel duidelijk. De man had namelijk ook helemaal geen rijbewijs en had nog een boete van 560,- openstaan. Voor alle feiten is de man bekeurd. De man is tijdelijk ingesloten ter vaststelling van zijn echte identiteit.

Het rijbewijs van een 58-jarige Tilburger werd ingevorderd vanwege en uitslag van 650 ug/l. De man werd kort na middernacht beschonken achter het stuur van zijn auto aangetroffen op de Ringbaan-Zuid. De politie het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen verzocht om te onderzoeken of de verdachte wellicht opnieuw rij-examen moet doen.

Hetzelfde lot onderging een 24-jarige inwoner van Tilburg, die betrapt werd met een ademalcoholgehalte van 420 ug/l, terwijl voor hem (als beginnend bestuurder) de wettelijke toegestane grens op 88 ug/l ligt.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd.
Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een
ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd rijverbod opgelegd, zodat het alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stap. De rechter kan naast de straf ook maatregel opleggen in de vorm van een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen of een verplichte cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer).

Auto weg na woninginbraak

TILBURG: Bij een inbraak aan de Frans Erensstraat verdween ook de auto van de gedupeerden. De inbraak vond plaats op vrijdagavond 3 november tussen 20.30 uur en middernacht. Om binnen te komen vernielde de daders een raam aan de achterkant van het huis. Door dit gat zijn ze naar binnengeklommen en doorzochten daarna de hele woning. Er werd een computer, een gameconsole en een MP-3 speler buitgemaakt. Ook stalen de daders de reservesleutels van een personenauto. Met behulp van deze sleutels werd de bewuste auto gestolen. Het gaat om een grijze Opel Corsa met het Nederlandse kenteken PT-GH-44. De politie nam een aangifte op, verrichtte een buurtonderzoek en liet de technische recherche naar achtergebleven dadersporen zoeken. Verder heeft de politie de ontvreemde auto internationaal als gestolen voertuig gesignaleerd.

De donkere dagen komen er weer aan en gelijktijdig worden dan ook de woninginbrekers weer actiever. Veelal maken ze dankbaar gebruik van de vroeg invallende duisternis.
De politie adviseert om maatregelen te nemen om inbraak te voorkomen. Houdt er daarbij rekening mee dat een inbreker een hekel heeft aan licht, lawaai maken en lange werktijden De inbreker is steeds in tijdnood en vermijdt omstandigheden waardoor hij kan opvallen of gezien worden. Vandaar dat hij lawaai en licht zal schuwen. Bij een woning met het Politie Keurmerk Veilig Wonen daalt het inbraakrisico met 95%. Een gemiddelde inbraak duurt 30 seconden. Slechts 1% van de inbraken vindt plaats via ruitbreuk. Van de ca 120.000 inbraken per jaar is 90% gelegenheidsinbraak, dat met klein gereedschap wordt uitgevoerd.

Arrestaties na huiselijk geweld

BERKEL-ENSCHOT: Huiselijk geweld was reden voor een arrestatie op zaterdag om 19.20 uur in een woning in Berkel-Enschot. De politie arresteerde een 54-jarige man nadat hij zijn vrouw met een soort knuppel had geslagen (vermoedelijk een ploertendoder). Ook bedreigde hij haar verbaal met de dood. De vrouw had zichtbaar letsel en was erg geëmotioneerd. De mishandeling vond plaats in het bijzijn van twee tienerdochters. De verdachte is in verzekering gesteld en ingesloten.

HILVARENBEEK: Een 47-jarige man uit Hilvarenbeek is op zaterdag om 04.35 uur door de politie aangehouden. De verdachte was over de afgesloten schutting geklommen. Op die manier belandde hij in de achtertuin van de woning van zijn ex-vriendin. Hij uitte doodsbedreigingen tegen zijn ex-vriendin. De vrouw waarschuwde de politie, die de beschonken verdachte oppakte. De man verzette zich hevig tegen zijn arrestatie en liep daarbij enkele oppervlakkige schaafwonden op. Ook hij is ingesloten.

De politie stimuleert slachtoffers om aangifte te doen van huiselijk geweld. Maar een aangifte is niet (meer) noodzakelijk om een dader aan te houden. Bij voldoende ander bewijs, bijvoorbeeld letsel en getuigenverklaringen, kan de politie een dader toch aanhouden. Slachtoffers en daders worden gestimuleerd om hulp te zoeken. Hierover zijn concrete afspraken gemaakt met partnerorganisaties. Het doel is niet om de relatie te beëindigen, maar wel het geweld te stoppen. Politie, Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan het voorkomen en zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld.

Politie activiteiten in uitgaansleven van Tilburg

TILBURG: De Tilburgse politie is elk weekend in touw om het uitgaansleven in Tilburg in goede banen te leiden. Voor dit horecatoezicht worden extra agenten ingezet, die in het centrum te voet surveilleren. Ook het biketeam is tijdens de nachtelijk openingstijden van de uitgaansgelegenheden in actie. De politie handhaaft de openbare orde en treedt op bij wanordelijkheden, zodat goedwillende bezoekers rustig kunnen uitgaan. Deëscalerend optreden is daarbij een van de uitgangspunten. Hieronder volgt een kort overzicht van de politieactiviteiten.

Op vrijdagavond 3 november om 22.25 uur is op het Piusplein in Tilburg een 18-jarige man uit Tilburg gearresteerd op verdenking van vernieling. Getuigen zagen hoe de man een bord in een bushokje vernielde en informeerden passerende agenten. Het ging om een bord waarop de busroute vermeld stond. Tegen de jongeman is procesverbaal opgemaakt

Op zaterdag om 00.55 uur zijn op het Besterdplein een 41-jarige man uit Tilburg en 21-jarige man uit Oosterhout. Opgepakt. Zij beledigden surveillerende politieagenten. De agenten waarschuwden hen dat wildplassen verboden was, toen de één van de mannen wilde gaan urineren. De mannen verzetten zich tegen hun arrestatie. In het politiebureau is proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Een 17-jarige jongen is op zaterdag om 01.30 uur op de Heuvelring aangehouden voor belediging van agenten. De verdachte schold zonder enige aanleiding diensdoende politieagenten uit agenten uit.

Een 37-jarige Tilburger zocht een conflict met de portier van een café aan de Heuvel. Agenten probeerden te bemiddelen. Tijdens het spuugde de verdachte de bewuste portier in het gezicht. Dat gebeurde in het bijzijn van de agenten, wat uiteraard leidde tot de arrestatie van de man. Hij kreeg een bekeuring. Het feit vond plaats op zaterdag 4 november om 04.05 uur is op de Heuvel in Tilburg een 37-jarige man uit Tilburg aangehouden voor belediging.

Het biketeam van de politie moest in actie komen bij een horecagelegenheid in de Stadhuisstraat. Twee dronken bezoekers waren lastig en wilden niet vertrekkern. Het duo was al bij meer horecagelegenheden geweigerd vanwege het agressieve gedrag. Het tweetal weigerde te vertrekken en begon de openbare orde te verstoren door te schreeuwen en te schelden. Dit leidde tot hun arrestatie. Het gaat om een 28- en een 29-jarige man, beiden afkomstig uit Tilburg. In het politiebureau kregen ze proces-verbaal vanwege het niet voldoen aan een bevel of vordering en vanwege belediging. Dit gebeurde zaterdag 4 november rond 02.30 uur.

Een 21-jarige man verstoorde de openbare orde op de Heuvelring. Dat gebeurde zaterdag 4 november om 04.00 uur op de Heuvelring. De man kreeg opdracht om te vertrekken. Toen hij daar geen gevolg aangaf werd hij door de politie opgepakt. Het gaat om een 21-jarige man uit Tilburg.

Op zondag 5 november omstreeks 03.30 uur zijn op de Heuvelring in Tilburg een 25-jarige man uit Tilburg en een 16-jarige jongen uit Goirle aangehouden. De oudste verdachte is door bewakingspersoneel van een horecagelegenheid betrapt tijdens het vermoedelijk dealen van harddrugs. Het gaat vermoedelijk om cocaïne. Hij is in verzekering gesteld. De minderjarige verdachte was een afnemer van de drugs en is na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Een 18-jarige jongeman uit Goirle aangehouden voor bedreiging. Agenten kregen de melding dat er een bedreiging met een mes had plaatsgevonden in een café aan het Piusplein. Dat gebeurde op zondag 5 november om 03.20 uur. Naar aanleiding van opgegeven signalement kon de verdachte worden aangehouden. Het slagersmes is door de agenten in beslag genomen. Dat mes was vermoedelijk gestolen vanuit een eetgelegenheid. Op het mes waren bloedresten zichtbaar. Vermoedelijk heeft de verdachte zichzelf verwond aan het mes. Tot op heden zijn er geen slachtoffers van een steekincident bij de politie bekend.

Krasspoor leidt naar doorrijder

TILBURG: Een 23-jarige man uit Tilburg is op zondag om 04.50 uur in de Didamstraat in Tilburg aangehouden voor doorrijden naar een ongeval. De verdachte was kort daarvoor betrokken bij een aanrijding op de Borculolaan. Daarbij was een geparkeerde auto geramd. Bij het ongeval was de linker voorband lek van de veroorzaker lek geraakt. Door het krasspoor te volgen, dat door de velg in het wegdek werd veroorzaakt, kon de politie de verdachte achterhalen. De verdachte heeft een bekentenis afgelegd. Volgens zijn verklaring ontstond de aanrijding omdat hij even afgeleid was en iets wilde oppakken van de bodemplaat van de auto. De politie heeft proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Auteur: Jeroen Steenmeijer