Ingezonden persbericht


Politie Utrecht ontruimt op knokploegwijze

In de nacht van vrijdag/zaterdag heeft de politie Utrecht een net gekraakt pand op knokploegwijze ontruimd.
Een groep van ruim dertig krakers probeerde het pand aan de Biltstraat 18 te herkraken. Na de laatste ontruiming stond het gebouw wederom ongeveer anderhalf jaar leeg. De krakers wilden het pand naast bewoning ook voor sociale projecten ter beschikking stellen.
De Politie sloeg ruiten in, dreigde met inzet van peperspray en zwaaide zelfs met een getrokken pistool. 26 mensen werden gearresteerd en in verzekering gesteld.

Biltstraat 18 zou vrijdag nacht voor de derde keer gekraakt worden. Het pand was zowel in 2001 als in 2004 al eerder gekraakt en stond na de ontruimingen weer lange tijd leeg. In het kader van de Woonstrijd! campagne was het de intentie het pand weer in gebruik te nemen voor zowel de broodnodige woonruimte als voor sociale projecten. Enkele minuten na de kraak kwamen twee grote kerels, die zonder het gesprek te zoeken meteen probeerden de deur open te breken en te schoppen. Toen dat niet lukte trok een van hun zijn pistool. Pas enkele tijd later toen er massaal politie aankwam werdt duidlijk, dat deze knokploeg hun collegas in burger waren. Maar ook de agenten in uniform begonnen meteen ruiten in te slaan en dreigden met de inzet van peperspray. Woordvoerders van Woonstrijd! die buiten stonden om de politie uitleg van zaken te geven werden compleet genegeerd. Uiteindelijk werden 26 mensen gearresteerd en in verzekering gesteld. Zondagmiddag zijn alle arrestanten zonder dagvaarding weer vrijgelaten. De politie heeft daarentegen van iedereen de telefoon, cameras en verdere electronische media voor onderzoek in beslag genomen.

Woonstrijd Utrecht noemt het "schandalig dat de politie zich als een knokploeg in dienst van malafide eigenaars laat stellen en mensen die van hun rechten gebruik willen maken als zware criminelen behandelt."
Meldpunt Misbruik Peperspray toont zich bezorgt over de dreiging met peperspray. Volgens hun is het de tweede keer binnen twee weken dat de politie niet aan hun eigen regels over het gebruik van peperspray voldoet. "In de parlementaire discussie is duidelijk gesteld dat het middel het gat tussen het vuurwapen en wapenstok moest opvullen, maar dat het dichter bij het vuurwapen zou liggen. Nu lijkt het er heel sterk op dat het gewoongoed wordt om het middel al voor de wapenstok in te zetten."
Een woordvoerder van de groep die de arrestanten steunt noemde het optreden van de politie "onbegrijpelijk en onnodig hard".