Digitale Gemeente Houten

ITH stelt vragen over nieuw hondenbeleid

zondag 5 november 2006 - Bron: ITH

Twintig procent van de Houtense gezinnen heeft één of meerdere honden, weet de gemeente Houten. En hoewel ITH zich ervan bewust is dat overlast door hondenpoep erg hoog in de Irritatie Top 10 staat, is de inwonerspartij ook van mening dat het gemeentelijk beleid nu wel erg is doorgeslagen. Het kan leiden tot polarisatie en kan bovendien aanleiding zijn tot nare confrontaties tussen hondenbezitters en andere gebruikers van de openbare ruimte. Waar tot voor kort de openbare ruimte zonder echte problemen werd gedeeld zijn er sinds de invoering van het nieuwe beleid al diverse vervelende confrontaties geweest. ITH maakt zich hierover zorgen en wil onmiddellijk actie zien van het college.

ITH-gemeenteraadslid Aad Verkade heeft 22 schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W in Houten over het recent ingevoerde nieuwe hondenbeleid. Om zich goed in de feitelijke situatie te kunnen verdiepen heeft Verkade de afgelopen periode veldwerk verricht door samen met hun baasje honden uit te laten. "Juist omdat ikzelf geen hond heb vond ik het moeilijk een mening te vormen over de vele signalen die wij als inwonerspartij kregen over het nieuwe hondenbeleid," aldus Verkade. "Nu heb ik veel gesprekken gevoerd en ken de situatie ter plaatse".

In de aanloop naar het nieuwe beleid werd gesproken met belanghebbenden en omwonenden van de nieuw aan te wijzen losloopgebieden. Na invoering werd besloten het nieuwe beleid na één jaar te evalueren. Maar omdat ITH gebleken is dat de totstandkoming van het beleid niet bepaald de schoonheidsprijs verdient en het nieuwe beleid ook voor hondenbezitters feitelijk onuitvoerbaar is, vindt ITH dat al op zeer korte termijn moet worden geëvalueerd. Het aantal losloopgebieden zou uitgebreid moeten worden en de gemeente mag pas naleven indien ook voldoende faciliteiten geboden worden.

Ook de vaststelling van de huidige losloopgebieden is onderwerp van kritiek. Op enkele van die plaatsen kunnen honden niet eens lopen omdat sprake is van dichte begroeiing (Kooikerspark). Bovendien is een aantal van de losloopgebieden onverlicht en daardoor in de wintermaanden onbruikbaar.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).