Ingezonden persbericht


Uitslag televisiedebat Bos-Balkenende dubieus

De uitslag van het spannende verkiezingsdebat van afgelopen vrijdag heeft voor veel consternatie en verwarring gezorgd. De deskundigen op televisie waren het na het debat er allemaal roerend over eens: Balkenende heeft het debat gewonnen.
Toen kwam de "uitslag" van NTS Nipo en die melde dat 50% van de kijkers vond dat Bos het debat had gewonnen en 46% wees Balkenende aan als winnaar. Wat NTS Nipo echter niet vermelde bij de uitslag was: hoe de verhouding was voorafgaand aan het debat was tussen de Bos- en Balkenede-aanhanders . Stel dat beide op 40% steun van de kijkers konden rekenen, en 20% wist het nog niet; dan heeft Bos inderdaad gewonnen.
Maar als voorafgaand aan het debat 60% Bos steun gaf en 40% Balkenende en na het debat was het 50% vs 46% dan zou Balkenende de ruime winnaar zijn. Ondanks dat hij niet de meeste steun heeft behaald, maar wel de grootste winst door het debat.
Deze meetmethode die al eeuwen wordt gebruikt bij de Oxford Union, de grootste (17.000 leden) en oudste debatclub ter wereld, heet de shift of opinion. Met deze meetmethode wordt aan het publiek gevraagd wat hun oordeel vooraf en wat het oordeel is achteraf. De debater die door middel van het debat de meeste mensen die het nog niet wisten of van de ander naar zich toe weten te trekkken is de winnaar. Hiermee maak je de uitslag van het debat objectief.

Ook Maurice de Hond heeft op radio 1 reeds gemeld dat de kijkers waaronder gepeild was een relatief links publiek was en dat daarmee geen recht wordt gedaan aan de "uitslag".

Gijs Weenink,
directeur DebatAcademie

06 - 24 64 63 28

www.debatacademie.nl
info@debatacademie.nl
Vrijzicht 162
1068 CK Amsterdam
020 - 44 70 146