Inst. voor publiek en politiek

Debatteren over de toekomst van Europa

Maandag 6 november vindt in Nijmegen een debat plaats over de toekomst van Europa, met als titel: 'Europa, dat zijn wij'. Het debat is het eerste in een reeks van vier debatten in verschillende steden. De debatreeks is een initiatief van het Bureau van het Europees Parlement in Den Haag en het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

Onder leiding van Johan van de Woestijne (Hoofd communicatie Radboud Universiteit) gaan de volgende gasten debatteren met het publiek: Alard Beck, raadslid in Nijmegen voor de PvdA, Jan Jacob van Dijk, lid van de Tweede Kamerfractie CDA (o.a. Europese Zaken), Els de Groen, onafhankelijk lid van de Europese Groene Fractie in het Europees Parlement, Hannie Kunst, wethouder in Nijmegen voor de PvdA (portefeuille o.a. economie, onderwijs en cultuur) en Jaap Modder, voorzitter van het College van Bestuur Stadsregio Arnhem-Nijmegen.

Onderwerpen van het debat zijn de samenwerking in het grensgebied Nederland-Duitsland, de toekomst van de landbouw en de vraag hoe het verder moet met de Europese 'Grondwet'. Hierbij worden de resultaten gebruikt van de OpinieWijzer, die door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is ontwikkeld. De OpinieWijzer kan worden ingevuld op www.publiekdebateuropa.nl. Behalve in Nijmegen zullen ook debatten worden gehouden in Den Bosch, Haarlem en Maastricht.

De conclusies van de debatreeks en van de OpinieWijzer worden in maart 2007 aangeboden aan het (nieuwe) kabinet. Het kabinet kan de aanbevelingen meenemen bij de voorbereiding van de inbreng voor de Europese Raad in juni 2007. Die maand eindigt namelijk de officiële periode van reflectie na het 'nee' tegen de Europese Grondwet in Nederland en Frankrijk. Het kabinet moet dan met een standpunt komen over hoe het verder moet met de Europese grondwet.

Het debat op 6 november wordt gehouden in de raadzaal van de gemeente Nijmegen, Korte Nieuwstraat 6, aanvang 19:30 uur.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Anna Domingo, a.domingo@publiek-politiek.nl, tel. 06 - 13 74 46 64 Nico Bloot, voorlichting@publiek-politiek.nl, tel. 06 - 16 93 45 92

Het Bureau van het Europees Parlement is verantwoordelijk voor de voorlichting over het Europees Parlement in Nederland.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel mensen te betrekken bij politiek en samenleving. Zie ook www.publiek-politiek.nl.